Cu siguranta ati vazut in jurul vostru oameni care au toate resursele necesare pentru a fi fericiti… si totusi nu se simt deloc bine in pielea lor.
Si ati vazut si un numar oarecare (mult mai mic insa) de oameni care sunt cu adevarat fericiti: relatiile lor interpersonale sunt de invidiat, muncesc cu pasiune, au o relatie de cuplu de care sunt mandri, tot ce se petrece in viata lor le da un sentiment extraordinar de implinire.
Unul dintre cunoscutii mei afirma intr-un articol din Blog-ul sau ca nu exista o cale sigura catre fericire. Eu m-as aventura sa spun ca ea exista: este suficienta cunoasterea nevoilor noastre de baza si intelegerea princiilor care le guverneaza pentru a atinge si a mentine echilbrul.
Noi, toti oamenii de pe aceasta planeta albastra, in orice tara am trai, orice educatie am avea, orice religie, orice experienta personala, avem aceleasi nevoi. Si imediat ce le veti afla veti intelege CE va lipseste si veti putea alege cu usurinta cea mai buna metoda de a le satisface.
Nu vorbesc despre ce ne dorim, despre lucruri la care am putea renunta daca vrem, nu vorbesc despre lucruri pe care le putem evita. Vorbesc despre NEVOI.
De unde vine sentimentul de neinplinire?
Din neintelegerea a trei principii de baza legate de cele sase nevoi de baza:
1.Paradoxal, unele dintre aceste nevoi sunt contradictorii intre ele.
Acesta este motivul pentru care ne simtim aruncati de multe ori in toate directiile: astazi suntem indragostiti pana peste cap de cineva, nu putem sta nici 5 minute fara sa-i simtim lipsa, iar peste un timp oarecare simtim ca ne sufoca si ca personalitatea noastra este ingradita de aceeasi persoana, asa ca incepem sa strigam “Vreau libertate!”
2.Nu ajunge sa ne satisfacem doua, trei, cinci din nevoile noastre…
Avem nevoie de toate sase pentru a ne simti impliniti! Este de ajuns sa le aflam… restul vine de la sine. In momentul in care eu simt ca o nemultumire se ascunde in sufletul meu, imediat ma intreb… care din cele 6 nevoi imi este incalcata? Cum pot sa o satisfac… si mai ales, cum pot sa o satisfac astfel incat sa tin seama si de punctul urmator:
3.Exista cai pozitive, negative si neutre de a ne satisface nevoile.
De ce alegem de multe ori caile negative? Pentru ca sunt de obicei foarte usoare, nu necesita un efort prea mare, si aduc rapid satisfactie… din pacate, rezultatele pe termen lung sunt dezastuoase! Un exemplu: copiii care plang neincetat sau fac cat mai multe lucruri rele pentru a obtine atentia parintilor.
Care sunt cele 6 nevoi de baza ale omului? Dupa ce am stabili aceasta baza de plecare, sa vedem in sfarsit care sunt ele.
Nevoia de siguranta
Ati trait de multe ori frica, nesiguranta, frustrarea ca se va intampla ceva ce va afecta integritatea voastra fizica, siguranta financiara, serviciul, imaginea sociala etc. Voi personal cum treceti peste frica?
Unii mananca in exces pentru a-si acoperi frica, altii incearca sa controleze mediul, evenimentele si mai ales oamenii din jurul lor (lucru foarte grav pentru ca incalca o alta nevoie despre care vom vorbi mai tarziu – nevoia de a te simti conectat, de a te simti iubit). Altii observa ca de cate ori fac ceva nou “se ard”, si atunci se blocheaza in rutina, nu mai indraznesc sa faca nimic din ce i-ar putea aduce fata in fata cu necunoscutul. Unii cauta siguranta in bani, dar cand ii pierd sau se imbolnavesc totul e in zadar – afla ca sunt lucruri pe lume pe care banii nu le pot cumpara: sanatatea, prietenia, dragostea. Altii cauta siguranta in relatii, si cand partenerul nu le mai implineste asteptarile, intreaga lor lume pare ca se destrama.
Acestea sunt ceea ce am numit inainte cai negative de satisfacere a unei nevoi. Pentru ca te fac sa te simti bine pe moment, dar repercursiunile in timp nu se lasa asteptate. Probabil ca acum va ganditi deja la intrebarea: “Si-atunci unde gasesc sprijin cand ma incearca frica, nesiguranta, frustrarea?”.
In credinta! Oricare ar fi ea: credinta in voi, intr-un set de pricipii, in perfectiunea universului, in lantul cauza-efect, in Dumnezeu. Oricare ar fi credinta voastra, luati-o drept sprijin cand simtiti nevoia de siguranta. Punctul meu de sprijin, de exemplu, este proactivitatea: asumarea responsabilitatii asupra tuturor lucrurilor care se intampla in viata mea, si un set de principii pe care incerc sa le respect in toate situatiile.
Nevoia de nesiguranta
Ce va spuneti acum? “Dar hotaraste-te odata, avem nevoie de siguranta sau de nesiguranta?”. Ei bine, acesta este primul exemplu de nevoi contradictorii. Nevoii de siguranta i se opune nevoia de nesiguranta. Retineti asta, e foarte important! Dar amandoua sunt ale noastre, amandoua fac parte din natura noastra umana… si trebuie sa invatam sa pastram echilibrul intre nevoile contradictorii.
Sa revenim la exemplul dinainte… dupa ce un timp simtim ca ne-am indragostit pana peste cap si nu putem fara persoana iubita, ajungem sa ne simtim dupa un timp pur si simplu sufocati. Poate de aceea se si spune despre casatorie ca e ca o cetate asediata: cei de afara vor inauntru, iar cei dinauntru vor afara!
Cum se poate una ca asta? Cum te poti plictisi de prea mult bine? Pare absurd! Simplu: nevoia ta de siguranta (de varietate, de surpriza, de neprevazut) este incalcata. Ea poate fi satisfacuta in mod negativ sau in mod pozitiv.
Cum? In mod negativ… un exemplu ar fi certurile pornite din motive deloc serioase, dar care satisfac un lucru foarte serios: nevoia de varietate. Moduri pozitive? Sunt atat de multe si atat de simple caile prin care putem implini nevoia de varietate: facand sport, mergand la film, la teatru, invatand lucruri noi, care ne pasioneaza, dand infinit mai multa atentie lucrurilor “mici” din viata: unui zambet, unui pom inflorit, oricarui lucru pe care in mod obisnuit il trecem cu vederea intr-o viata tot mai agitata.
Par solutii “ieftine”? Poate, dar FUNCTIONEAZA! Dupa ce ati aflat care va sunt nevoile, atunci cand observati ca sunteti nemultumiti puteti identifica in mod constient nevoia care e incalcata si puteti alege o cale pozitiva de a o satisface.
Nevoia de a ne simti importanti
Cat de mult ne dorim sa fim recunoscuti de cei din jur! Sa fim importanti pentru ei! Cat de mult ne dorim sa fim unici!
Este OK, nu trebuie sa te simti vinovat pentru asta. Falsa modestie ne cheltuieste atat de multa energie si ne impiedica de multe ori sa ne aratam calitatile de lideri. A ne simti apreciati, importanti, este o NEVOIE pe care o avem toti.
Unii aleg calea usoara: sa devina important prin violenta. “Ia priveste, sunt cu pistolul la tampla ta, nu e asa ca in acest moment sunt pentru tine cea mai importanta persoana din lume? Nu e asa ca am captat toata atentia ta?”. O alta cale negativa este sa-i facem pe altii sa ne compatimeasca povestindu-le la infinit necazurile sau bolile noastre… indiferent daca sunt reale sau imaginare, numai sa ne satisfacem nevoia de a le atrage atentia!
Dar de ce sa nu alegem o cale pozitiva? Unii se simt importanti invatand mereu ceva nou in domeniul care ii pasioneaza, altii creandu-si un stil propriu de a se imbraca sau de a se comporta, dezvoltandu-si anumite abilitati la nivel de excelenta, multe femei se simt importante crescandu-si copiii si avand grija de casa…
Nevoia de a ne simti conectati
Este in evidenta contradictie cu nevoia dinainte, nu-i asa? Nu poti pe de o parte sa fii unic, si pe de alta parte sa te simti perfect conectat la ceea ce e in jurul tau, sa te simti iubit.
Dragostea “cu forta” este un exemplu negativ de satisfacere a nevoii de a te simti iubit… cu tot ce aduce ea… violenta, santaj, minciuna. Am printre prietenii mei unul pe care il cunosc de mult si fata de care am avut un mare respect pentru atitudinea plina de intelegere cu care privea viata. S-a indragostit nebuneste de o femeie si au hotarat sa locuiasca impreuna. Ceea ce la inceput era extraordinar s-a transformat intr-o tragedie pentru amandoi: ea si-a exprimat de foarte multe ori dorinta de a se desparti, insa el nu intelege cum de imensa lui iubire nu poate fi inteleasa si refuza sa-i redea libertatea, dezvoltand dupa parerea mea o adevarata obsesie pentru aceasta relatie.
Caile pozitive sunt legaturile cu prietenii, cu familia, apartenenta la o anumita religie, chiar si la un club, legatura spirituala cu creatorul, sexualitatea (cel mai profund mod accesibil in mod obisnuit de a te simti conectat cu persoana iubita, dealtfel), plimbarile in natura, animalele de companie.
O atentie speciala merita sacrificiul de sine, care aduce satisfactii extraordinare, si care satisface si o alta nevoie despre care vom vorbi mai tarziu – nevoia de a contribui. Cea mai buna prietena a mea este speciala tocmai prin acest lucru – sacrificiul de sine este pentru ea un lucru obisnuit: sunt nopti pe care nu le doarme ca sa gateasca mancarea preferata a cuiva din familie sau a unui prieten, ne observa cu cea mai mare atentie pentru a afla ce ne place si a ne face apoi tot felul de surprize, ne copleseste cu mici cadouri si cu gesturi frumoase… e o adevarata minune! Am incercat de multe ori sa fiu la fel de plina de compasiune ca ea… mai am mult pana am s-o ajung! Dar, pentru atat cat am reusit, am fost rasplatita din plin.
Nevoia de a ne dezvolta
Viata in esenta ei inseamna crestere, dezvoltare. Obisnuim chiar sa numim lucrurile care nu se transforma “neinsufletite”. Se spune ca pe patul de moarte, Ford continua sa faca planuri pentru noi fabrici pe care sa le deschida. Fiind intrebat cum se mai poate gandi la asta in ultimele clipe, a raspuns: “Nu ma pot abtine!”.
Conceptul de dezvoltare are acceptiuni diferite pentru oameni… de la a face un avion in miniatura mai complex decat cel dinainte pana la a avea abilitatile necesare unui cosmonaut sau a deveni iluminat. Asa ca fiecare isi alege calea sa de a se dezvolta. Important este sa existe un “ceva” spre care sa privim cu pasiune, cu placere, cu nerabdare.
Nevoia de a contribui
Poti sa-ti implinesti toate nevoile dinainte… tot iti va lipsi ceva daca nu iti aduci o contributie la viata celor dragi sau la binele general. Si asta merge de la a face un tort pentru ziua cuiva drag pana la a participa la actiuni de binefacere, a lucra ca voluntar, a veni cu o idee noua la serviciu chiar atunci cand nu e in sarcina ta, sau a face o descoperire care sa schimbe radical viata a milioane de oameni.
Eu am facut intr-o zi o lista cu experientele din viata mea care mi-au placut cel mai mult si pe care mi-ar face placere sa le retraiesc. Erau acolo, in lista, un concert la Viena, cateva ore de dans pe un vapor in mijlocul furtunii, un training de conditionare neuro-ascociativa… tot felul de lucruri “exotice”. Dar, spre surprinderea mea, pe primul loc a fost saptamana pe care am petrecut-o acum cativa ani ca voluntar intr-o tabara de copii cu probleme speciale. Nu stiu daca ati fost vreodata in apropierea unor astfel de copii, daca ati simtit nevoia lor enorma de dragoste si intelegere. N-am facut acolo lucruri extraordinare: i-am invatat sa deseneze, sa cante, i-am insotit pe munte… efortul n-a fost deloc dincolo de puterile unui om. Dar bucuria, implinirea din acele zile nu-mi amintesc sa o mai fi simtit vreodata.
Nu va cere nimeni sa schimbati lumea! Daca puteti contribui cu ceva la viata unui numar cat de mic de oameni din jurul vostru, tot e destul! Sunt atat de multe gesturi mici, pe care v-ar fi usor sa faceti chiar acum!
Acum, dupa ce stiti care va sunt nevoile, n-ar fi un lucru intelept sa luati o foaie de hartie si sa faceti o lista cu caile in care vi le satisfaceti? Unde intra fumatul, unde intra mancatul dulciurilor, unde intra certurile cu colegii de birou, unde intra golul din suflet pe care parca nimic nu poate sa-l acopere, unde intra momentele de invidie, de suparare… si, mai ales, cu ce le puteti inlocui? Cum puteti sa renuntati la caile negative prin care va implineati pana acum nevoile si sa gasitit resurse noi, pozitive, care sa va readuca in viata pasiunea, intelegerea, echilibrul? Fiecare dintre voi stie cel mai bine care este raspunsul potrivit pentru el insusi…
de Corina Marin