drumul de la psiholog la psihiatru
Psihologie practica

Drumul de la psiholog la psihiatru

drumul de la psiholog la psihiatru
drumul de la psiholog la psihiatru

M-ati rugat mai demult sa va scriu despre diferenta dintre psihologie si psihiatrie.

O consider o idee buna, cu atat mai mult, cu cat domeniul psihologiei incepe sa devina interesant pentru tot mai multi. Persoanele care sunt interesate de dezvoltare personala si incep sa asculte, sa citeasca, sa discute, intalnesc de fapt domeniul psihologiei.

Ce inseamna Psihiatria?

Cei mai multi oameni stiu ce inseamna psihiatru: “un fel de doctor, care da medicamente la oamenii care au probleme cu capul sau cu nervii”.

La psihiatru ajung oamenii care incep sa se comporte intr-un mod ciudat, care devin incapabili sa aiba grija de ei insisi, care nu mai pot fi controlati, care nu mai pot trai impreuna cu altii pentru ca le fac rau sau incearca chiar sa se sinucida.

Atunci ei ajung la psihiatru, care le da medicamente si ii trimite acasa cu tratament, sau ii interneaza in spital. Exemple de boli psihice care sunt/pot fi tratate de catre psihiatru: depresie majora, schizofrenie, alcoolism etc.

Ce inseamna Psihoterapia si Consilierea psihologica?

In ultimii ani, cel putin in orasele mai mari, a inceput sa fie un lucru normal ca oamenii sa se duca la psiholog (aici ma refer la psihoterapie sau consiliere). Uneori si psihiatrii isi trimit pacientii in terapie. Dar ce inseamna de fapt sa mergi la psiholog? Cand e bine sa faci acest lucru?

Psihologul poate face:

a) PSIHOTERAPIE

1. cu bolnavi psihici – care sunt in stare grava, trimisi de catre psihiatru (dupa ce au fost tratati cu medicamente, gandesc lucid, si sunt in stare sa lucreze in terapie).

De exemplu: persoana cu depresie majora, care este/a fost sub tratament medicamentos, si i se recomanda psihoterapie pe langa medicamente;

2. cu bolnavi psihici – care sunt inca in stare de debut sau sunt minore.

De exemplu: persoana cu depresie usoara pe care o poate ajuta psihoterapia, fara tratament medicamentos.

b) CONSILIERE

3. cu oameni normali – care au probleme minore in viata lor, dar aceste probleme ii impiedica sau ii deranjeaza in a avea o viata asa cum si-o doresc.

De exemplu: persoane care au incredere de sine scazuta, persoane care vor sa reaca printr-un proces de autocunoastere, persoane care vor sa se adapteze mai bine la stres, persoane care au cosmaruri, etc.

O problema simpla de consiliere poate sa devina complexa si majora in timp, daca nu este rezolvata corect.

Domeniile de specialitate descrise mai sus, au de-a face cu stadiile tot mai grave ale unei probleme:

1. consilierea ajuta la probleme minore, pe care oricine le are (le poate avea)
2. psihoterapia ajuta la probleme mai mari, care devin (sau pot deveni) boli psihice
3. psihiatria (impreuna cu psihoterapia) rezolva cazurile cele mai grave, care sunt deja boli psihice, si nu pot fi rezolvate doar de catre psiholog.

O alta diferenta intre psihiatru si psiholog, in afara de tipurile de pacienti:

Oamenii ajung de obicei la psihiatru trimisi sau dusi de altii, si mai putin din vointa proprie. La psiholog, omul merge din propria vointa (daca nu, atunci terapia nu va avea efectul dorit), atunci cand el simte ca are nevoie de ajutor si vrea sa isi rezolve o problema.

de Szerena Nagy

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *