Realitatea este una singura.
Insa fiecare dintre noi o interpreteaza in mod diferit in functie de o multitudine de factori, cum ar fi educatia sa, experientele trecute, mediul in care traieste, felul in care proceseaza la nivelul creierului informatia pe care o preia cu ajutorul simturilor din exterior.
In urma procesarii informatiilor apare o anumita stare interioara care ne face sa raspundem la ceea ce am perceput printr-un anumit comportament.
Sa spunem ca un om vede un caine. Deoarece a fost muscat in trecut de un caine, se simte amenintat si ca urmare face un gest prin care incearca sa alunge cainele. Un alt om vede acelasi caine, insa deoarece in copilarie a crescut avand drept bun prieten un caine, se simte bucuros sa se joace pentru cateva momente cu el, astfel incat il cheama si il mangaie.
Acelasi stimul. Ganduri diferite, stari interioare diferite, comportamente diferite. Privind realitatea prin filtrele noastre personale, ne construim fiecare sistemele noastre de convingeri. Dintre acestea fac parte si cele de tipul “trebuie, ar trebui”, pe care ni le insusim fie ca urmare a celor invatate de la parinti, profesori, prieteni etc., fie ca urmare a interpretarilor pe care le dam evenimentelor prin care am trecut.
Ellis, un cunoscut psiholog cognitivist, considera convingerile de tipul “trebuie, ar trebui” ca fiind irationale, si sursa a tulburarilor in plan emotional si comportamental. Iata mai jos intreaga lista a credintelor irationale identificate de el:
1. Trebuie cu orice pret, totdeauna, sa obtin dragoste si aprobare de la toate persoanele pe care le consider semnificative.
2. Trebuie sa ma dovedesc totdeauna competent si plin de succes macar intr-un domeniu important al existentei.
3. Consider ca viata este ingrozuitoare, oribila, catastrofala atunci cand lucrurile nu merg aşa cum doresc.
4. Trebuie totdeauna sa blamez, sa critic si sa pedepsesc cu severitate pe oamenii care s-au purtat urat cu mine sau care sunt in general rai.
5. Trebuie sa ma preocup permanent si sa ma ingrijorez daca o situatie devine amenintatoare sau periculoasa.
6. Consider ca este oribil si ingrozitor daca nu reusesc sa gasesc o solutie ca lucrurile sa mearga mai bine.
7. Tulburarile emotionale sunt datorate unor factori exteriori si avem o posibilitate redusa de a ne controla sentimentele, asa cum sunt depresia sau ostilitatea.
8. Consider ca este mai usor sa evit dificultatile vietii si responsabilitatile decat sa ma bucur de efectele binefacatoare ale autodisciplinei.
9. Consider ca trecutul meu este atotputernic si ca el determina sentimentele si comportamentele mele prezente.
10. Atunci cand sunt frustrat, tratat in mod nedrept sau respins, consider ca lucrurile merg oribil, teribil, catastrofal.
11. Pentru a ma simti linistit trebuie sa ma bazez pe o anumita ordine si siguranta sau pe o putere supranaturala.
12. Modul in care ma autopercep si ma valorizez depinde de performantele mele si de modul in care oamenii ma apreciaza.
Convingerile ca o persoana trebuie sa fie perfecta, supercompetenta, sa se comporte adecvat in orice imprejurare, sa fie aprobata si iubita de toata lumea pentru a fi valoroasa, sunt foarte raspandite si foarte mult intarite social. Invatam de mici, in mod gresit, sa gandim ca lucrurile trebuie sa se intample cum dorim noi.
Ceea ce observam privind oamenii de succes este urmatorul lucru: cu cat avem o gandire mai flexibila, cu atat vom reusi sa ne adaptam mai usor la mediu. Atunci cand lucrurile nu se intampla asa cum dorim este firesc sa incercam emotii negative, insa dintre acestea unele sunt functionale (ne ajuta sa rezolvam problema sau sa ne adaptam la situatie daca aceasta nu poate fi schimbata), iar altele disfunctionale >(nu ne ajuta sa rezolvam problema sau sa ne adaptam la situatie daca aceasta nu poate fi schimbata).
Fiecare dintre convingerile irationale pot fi transformate. De exemplu:
1. Chiar daca nu imi place, inteleg ca nu trebuie sa fie cum vreau eu.
2. In viata lucrurile nu se intampla intotdeauna cum imi doresc.
3. Chiar daca am gresit acum, asta nu inseamna ca sunt o persoana rea.
4. Chiar daca am pierdut pe cineva drag, nu inseamna ca viata nu mai are sens.
5. Chiar daca imi doresc foarte mult, inteleg ca nu pot fi placut de toti oamenii, la fel dupa cum nici eu nu ii plac pe toti.
Daca ati identificat in lista convingerilor irationale unele care va provoaca stari negative disfunctinale puteti sa le transformati astfel incat sa va ajute in drumul vostru catre succes. Nu va fi usor de la inceput sa le puneti in aplicare, insa prin exercitiu perseverent puteti reusi! Ca sprijin puteti folosi urmatoarele sfaturi:
1. “Trebuie, ar trebui” pot fi inlocuite cu “E de preferat, mi-as dori”.
2. “E groaznic, e catastrofal” pot fi inlocuite cu “Se poate si mai rau”.
3. “Nu pot tolera asa ceva” (caracteristica in cazul furiilor) e de dorit sa fie inlocuit cu “Pot tolera chiar daca nu imi place, hai sa vad ce pot face sa schimb situatia”.
4. E de preferat sa renuntam la evaluarea globala de sine prin anumite comportament pe care le avem. Putem inlocui cu: “Un comportament nu poate evalua persoana mea. Ca orice alt om fac atat actiuni performante cat si actiuni mai putin performante”.
de Corina Marin