despre rani emotionale si posibilitati de a le vindeca
Psihologie practica

Despre rani emotionale si posibilitati de a le vindeca

despre rani emotionale si posibilitati de a le vindeca

despre rani emotionale si posibilitati de a le vindecaImaginati-va ca aveti legate de piciorul vostru un lant si o minge pe care le carati cu voi oriunde ati merge. Mingea contine experientele trecute, durerile si traumele voastre. Poate ca este vorba despre o persoana care v-a ranit, de un parinte care v-a respins sau de moartea unei persoane dragi.

Oricare ar fi situatia, nu va puteti misca liberi. Oriunde ati merge, aceasta durere va insoteste. Aceasta este natura ranilor emotionale; daca nu le vom vindeca, ele se vor agata de noi pretudinteni.

Numim rani emotionale acele stari cauzate de evenimente care includ umilirea la nivel cronic, abandonarea fizica sau emotionala de catre un parinte sau abuzul psihic sau sexual. Aceste rani emotionale ne miscoreaza stima de sine si ne diminueaza capacitatea de a ne rezolva problemele.

Mai mult decat atat, reducerea stimei de sine are efecte negative asupra sanatatii noastre, cat si asupra capacitatii de a relationa cu succes.

Poate ca cel mai dificil lucru este acela ca putem cara cu noi aceste rani emotionale pentru intreaga viata din simplul motiv ca ne obisnuim cu ele.

De asemenea, amintirile pe care aceste rani emotionale le poarta cu sine sunt inmagazinate in creier, ceea ce ne creaza o serie de experiente fizice sau psihice.

Oboseala, anxietatea, depresia, tulburarile digestive sau insomniile pot fi rezultatul unor rani emotionale pe care nu le-am vindecat in totalitate.

Natura parazitara a ranilor emotionale

Putem incerca sa ne inabusim durerea prin intermediul muncii, mancarii, alcoolului, drogurilor sau activitatii sexuale. Insa cele mai minore activitati in care ne vom implica ne pot readuce in prim plan problemele nerezolvate.

Ranile emotionale actioneaza precum parazitii, iar circumstantele prezente devin gazda eliberarii sau exprimarii lor.

Cum putem elibera lantul si mingea?

Pentru a depasi efectele negative ale suferintei noastre, este necesar sa ne dorim vindecarea. Acest proces consta in reintoarcerea la trauma care a declansat aceste rani emotionale.

Spre deosebire de o victima, persoana care isi doreste vindecarea se aseaza fata in fata cu durerea sa. Abia in momentul in care vom reusi sa ne conectam la experienta care ne-a provocat durere vom incepe procesul adevaratei vindecari. Nu este nevoie sa ascundem intr-un loc indepartat toate acele momente care ne-au provocat suferinta.

In schimb, ne putem reconecta la aceste experiente pentru a reusi sa facem alegeri constiente in viata de zi cu zi. Constientizarea poate fi sursa de putere de care avem nevoie.

Iata care ar fi pasii pe care ii putem urma pentru a ne elibera incetul cu incetul de ranile emotionale:

1. Faptul ca vom constientiza ca purtam cu noi insine diferite rani emotionale ne poate ajuta sa trecem din starea de victima intr-o stare care ne apropie de procesul vindecarii.

2. Ne putem examina durerile prin intermediul urmatoarelor intrebari: Cum mi-au afectat aceste rani emotionale sanatatea, succesul si relatiile? Ce decizii am luat prin intermediul acestor rani emotionale? Cum mi-au afectat ele puterea de a iubi si identitatea?

3. Pe masura ce observi cum actioneaza aceste rani, este important sa incepi sa iei o serie de decizii care sa le diminueze puterea.

Cu totii stim ca nu este deloc placut sa interactionam cu aceste experiente care ne ranesc. Este de inteles sa ne scoatem scuturile de teama de a nu fi raniti. Insa daca ne dorim cu adevarat vindecarea este nevoie sa le dam voie acestor rani sa se manifeste in totalitate pentru a le elibera.

Voi ce parere aveti?

Resurse: http://www.psychologyineverydaylife.net

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. catalina spune:

    Este o usurare cand constientizezi ranile si incet ,incet realizezi ce decizii ai luat fiind afectat de ele.Reconectarea cu experientele trecute iti aduce iesirea din starea de victima.Pana cand nu constientizezi,ai tendinta sa te victimizezi.Reconectandu-te,incepi sa iei decizii care sa te ajute sa diminuezi efectul lor in viata prezenta.

    1. Constientizarea va fi intotdeauna un bun aliat in viata noastra. In momentul in care constientizam ca am actionat intr-un anumit fel, schimbarea se petrece fara ca macar sa luptam in aceasta directie. Schimbarea apare, iar efortul depus de noi va fi unul mai mic decat in cazul in care am merge inainte fara sa ne oprim putin si sa reflectam la experientele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *