Despre inteligenta creativa

Publicat: 12 aprilie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

despre inteligenta creativa

despre inteligenta creativa

Putem afirma despre inteligenta ca nu mai este deloc conceptul pe care altadata il incadram intr-o zona strict mentala, ci, din contra, controlarea emotiilor devine o prioritate atat in ceea ce priveste mediul personal, cat si in spatiul de lucru.

Dar pe langa coeficientele de inteligenta (IQ) si inteligenta emotionala (EQ), putem vorbi astazi si despre inteligenta creativa (CQ), termen inventat de Bruce Nussbaum. Aceasta consta in capacitatea noastra de a descoperi necunoscutul si, desi a fost descoperita de mai multa vreme, secretele ei abia recent au inceput sa fie relevate.

Nussbaum propune o incursiune in modalitatea in care oamenii si organizatiile invata sa fie mai creative la locul de munca, cat si acasa si investigheaza felul in care indivizii, corporatiile si natiunile isi cresc nivelul de inteligenta creativa – si felul in care aceasta crestere se regaseste in capacitatea lor de a crea produse noi sau de a rezolva noi probleme.

Astfel, inteligenta creativa ne arata cum sa incadram vechile probleme in noi ,,rame”, cat si un alt grad de originalitate regasit in atat in sfera psihologiei, cat si in cea a antropologiei si a culturii.

Afirmatia de baza despre inteligenta creativa este aceea ca putem crede ca intotdeauna exista un raspuns la o dilema – sau macar un raspuns diferit, unul pe care nu l-am fi gandit in mod obsinuit. Inteligenta creativa cauta solutii care nu au mai fost gasite inainte.

Iata o serie de sfaturi prin care ne putem imbunatati coeficientul de inteligenta creativa:

1. Dezvoltarea capacitatii de a privi o problema din unghiuri diferite.

Putem incepe acest proces prin a practica analiza unor obiecte si a le gasi si o alta utilitate decat cea obisnuita. Sa luam un mic exemplu: de obicei, folosim pixul pentru a scrie. Insa ne-am putea intreba in ce scop am mai putea folosi acest obiect: ca semn de carte, pentru a ne prinde un coc, pentru a descuia o usa, etc. Ceea ce trebuie sa facem mai departe este sa procedam in aceeasi maniera cu o problema cu care ne confruntam.

Oricare ar fi aceasta situatie, este important sa analizam ce am face in general in contextul dat, dupa care, sa ne intrebam daca putem privi totul dintr-un alt unghi. Le putem rearanja astfel incat sa exploram exact opusul situatiei pentru a gasi o solutie.

2. Dezvoltarea vitezei si gasirii de noi idei.

Totul presupune practica, desigur. In acest sens, ceea ce trebuie sa practicam este privirea dintr-o alta perspectiva a lucrurilor mici, cat si a problemelor cu care ne confruntam. Putem vedea o oportunitate in orice situatie din viata noastra, iar in timp vom vedea ca avem cele mai nastrusnice idei la cele mai serioase probleme. Este important sa ne amintim ca pe masura ce practicam privirea din alta perspectiva, pe atat viata noastra va lua o intorsatura mai placuta.

3. Dezvoltarea capacitatii de a extinde o idee existenta.

Premisa de la care trebuie sa pornim este aceea ca intotdeauna ne putem dori mai mult. Ne putem gandi ca in fata noastra sunt doar alte si alte posibilitati. Daca vom continua sa practicam acest tip de gandire, ideile vor veni. De saptamani intregi nu reusim sa luam o decizie legata de o problema emotionala cu care ne confruntam? Este important ca uneori sa reusim sa constientizam ca ne-am obisnuit cu un rol pe care il jucam, dar ca putem schimba oricand trasaturile personajului nostru. La urma urmei, daca nici propria poveste nu ne permite sa ne reinventam, atunci cum suntem in povestile celorlalti?

Ceea ce nu ar trebui sa uitam despre inteligenta creativa este ca acesta nu este innascuta, ci se invata in timp. Oamenii creativi au de obicei o curiozitate care le permite sa ajunga mari ganditori la un moment dat. Prin practicarea acestor tehnici, ne putem imbunatati acest aspect regasit in procesul nostru de dezvoltare personala.

 

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *