despre inteligenta creativa
Psihologie practica

Despre inteligenta creativa

despre inteligenta creativa

despre inteligenta creativa

Putem afirma despre inteligenta ca nu mai este deloc conceptul pe care altadata il incadram intr-o zona strict mentala, ci, din contra, controlarea emotiilor devine o prioritate atat in ceea ce priveste mediul personal, cat si in spatiul de lucru.

Dar pe langa coeficientele de inteligenta (IQ) si inteligenta emotionala (EQ), putem vorbi astazi si despre inteligenta creativa (CQ), termen inventat de Bruce Nussbaum. Aceasta consta in capacitatea noastra de a descoperi necunoscutul si, desi a fost descoperita de mai multa vreme, secretele ei abia recent au inceput sa fie relevate.

Nussbaum propune o incursiune in modalitatea in care oamenii si organizatiile invata sa fie mai creative la locul de munca, cat si acasa si investigheaza felul in care indivizii, corporatiile si natiunile isi cresc nivelul de inteligenta creativa – si felul in care aceasta crestere se regaseste in capacitatea lor de a crea produse noi sau de a rezolva noi probleme.

Astfel, inteligenta creativa ne arata cum sa incadram vechile probleme in noi ,,rame”, cat si un alt grad de originalitate regasit in atat in sfera psihologiei, cat si in cea a antropologiei si a culturii.

Afirmatia de baza despre inteligenta creativa este aceea ca putem crede ca intotdeauna exista un raspuns la o dilema – sau macar un raspuns diferit, unul pe care nu l-am fi gandit in mod obsinuit. Inteligenta creativa cauta solutii care nu au mai fost gasite inainte.

Iata o serie de sfaturi prin care ne putem imbunatati coeficientul de inteligenta creativa:

1. Dezvoltarea capacitatii de a privi o problema din unghiuri diferite.

Putem incepe acest proces prin a practica analiza unor obiecte si a le gasi si o alta utilitate decat cea obisnuita. Sa luam un mic exemplu: de obicei, folosim pixul pentru a scrie. Insa ne-am putea intreba in ce scop am mai putea folosi acest obiect: ca semn de carte, pentru a ne prinde un coc, pentru a descuia o usa, etc. Ceea ce trebuie sa facem mai departe este sa procedam in aceeasi maniera cu o problema cu care ne confruntam.

Oricare ar fi aceasta situatie, este important sa analizam ce am face in general in contextul dat, dupa care, sa ne intrebam daca putem privi totul dintr-un alt unghi. Le putem rearanja astfel incat sa exploram exact opusul situatiei pentru a gasi o solutie.

2. Dezvoltarea vitezei si gasirii de noi idei.

Totul presupune practica, desigur. In acest sens, ceea ce trebuie sa practicam este privirea dintr-o alta perspectiva a lucrurilor mici, cat si a problemelor cu care ne confruntam. Putem vedea o oportunitate in orice situatie din viata noastra, iar in timp vom vedea ca avem cele mai nastrusnice idei la cele mai serioase probleme. Este important sa ne amintim ca pe masura ce practicam privirea din alta perspectiva, pe atat viata noastra va lua o intorsatura mai placuta.

3. Dezvoltarea capacitatii de a extinde o idee existenta.

Premisa de la care trebuie sa pornim este aceea ca intotdeauna ne putem dori mai mult. Ne putem gandi ca in fata noastra sunt doar alte si alte posibilitati. Daca vom continua sa practicam acest tip de gandire, ideile vor veni. De saptamani intregi nu reusim sa luam o decizie legata de o problema emotionala cu care ne confruntam? Este important ca uneori sa reusim sa constientizam ca ne-am obisnuit cu un rol pe care il jucam, dar ca putem schimba oricand trasaturile personajului nostru. La urma urmei, daca nici propria poveste nu ne permite sa ne reinventam, atunci cum suntem in povestile celorlalti?

Ceea ce nu ar trebui sa uitam despre inteligenta creativa este ca acesta nu este innascuta, ci se invata in timp. Oamenii creativi au de obicei o curiozitate care le permite sa ajunga mari ganditori la un moment dat. Prin practicarea acestor tehnici, ne putem imbunatati acest aspect regasit in procesul nostru de dezvoltare personala.

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *