Suna ca un cliseu pe care il auzim permanent, peste tot, insa relatia cu propria persoana este mai importanta decat oricare alta relatie.
Asteptam atat de mult, ca femei, sa ne admire un barbat, pentru a ne simti bine in pielea noastra si ne dorim atat de mult ca barbati, sa ne respecte o femeie, pentru a avea incredere in propria persoana, incat poate a venit momentul sa ne intrebam: cat de mult ma iubesc eu pe mine insumi/insami?
Din perspectiva spirituala, a ne intoarce atentia spre interior, spre sinele nostru, ne ofera capacitatea de a experiment conexiunea cu viata, cu Dumnezeu si cu tot ceea ce exista. Din perspectiva pur omeneasca, fiecare relatie pe care ai avut-o cu cineva oglindeste diferitele aspecte ale relatiei pe care o ai cu tine insuti.
Care sunt efectele lipsei de iubire de sine?
A nu sti cum sa te iubesti pe tine poate fi un lucru profund dezechilibrant. In cazul cel mai bun, esti tulburat de indecizie sau indoiala de sine. In cazuri mai intense, totul se transforma in depresie si ura de sine, ceea ce poate afecta fiecare arie a vietii tale. Negativitatea concentrata asupra propriei persoane ne poate intrerupe conexiunea cu forta vietii.
Pana cand nu inveti cum sa te iubesti pe tine, vei alimenta permanent un razboi interior care iti va manca energia si iti va sabota eforturile de a gasi fericirea. In plus, atunci cand iti lipseste iubirea de sine vei atrage oameni si circumstante care iti vor oglindi credintele negative si sentimentele legate de tine. Asa ca, pentru a atrage oameni iubitori si circumstante diferite, ai nevoie sa stii cum sa te iubesti pe tine insuti.
Dialogul interior este cheia
Cred ca multi dintre noi am fi socati daca am putea sa auzim o inregistrare a dialogului nostru interior. Am deveni constienti de cate ori pe zi ne criticam si ne judecam. Si ne tratam pe noi insine mult mai rau decat i-am putea, vreodata, trata pe altii.
Pentru a incepe sa ne construim stima de sine, e nevoie mai intai sa ascultam modul in care vorbim cu noi insine. Iti suna familiar aceste ganduri:
“E ceva in neregula cu mine. Sunt o epava.
Sunt o persoana rea.
E numai vina mea.
Sunt incompetent, nu stiu ce fac.
Nu sunt suficient de bun, destept, atractiv, bogat.
Ar fi trebuit sa…
Nu sunt la fel de bun, atractiv, de succes precum acea persoana.
Nu voi avea niciodata o asemenea slujba.
Nu voi putea face niciodata asta. ” ?
La un nivel mai profund, poti auzi:
“Nu merit sa fiu fericit. Nu merit sa fiu iubit. Nu merit sa am ceea ce vreau.
Merit sa fiu pedepsit. ”
Lipsa de iubire de sine se poate proiecta in viata noastra siastfel:
“Aceasta persoana nu ma place. Nimeni nu ma place.”
Acest dialog interior poate sublinia multe credinte despre propria persoana care nici macar nu sunt bazate pe realitate. Sunt resturi ale unor fragemente trecute de viata si ale energiei altor persoane, proiectate in interiorul tau. De obicei, provin de la parinti, frati si alti oameni care s-au aflat in jurul tau, in anii copilariei.
…si ce se poate face ?
Un prim pas folositor in a ne iubi pe noi insine ar putea fi sa ne autoverificam, pe parcursul zilei, si sa observam ce simtim: suntem fericiti, ne simtim in viata, suntem deschisi? Inchisi sau contractati? Neutri?
Daca te simti rau, priveste inapoi si incearca sa identifici momentul in care ai inceput sa te simti asa. Sunt sanse reale ca undeva, in vartejul gandurilor, sa-ti fi spus ceva negativ legat de tine insuti.
Astfel poti constientiza o atitudine sau un gand negativ despre altcineva. Daca te uiti mai aproape insa, vei afla ca, undeva pe drum, ceea ce te-a facut sa te simti cu adevarat rau a fost un gand negativ despre tine insuti. Poate fi vina pentru gandurile negative legate de altcineva, sau poate fi un sentiment de inadecvare.
Acest dialog cu sine este un simptom care apare intr-un mod cronic, pana cand invatam sa ne iubim pe noi insine.
Dialogul vocilor
Este o metoda care lucreaza cu subpersonalitatile pe care le avem tot timpul in psihicul nostru. Fiecare din acest aspecte are nevoi si credinte diferite fata de cele ale altor aspecte.
Astfel, inveti sa identifici aceste subpersonalitati si sa gasesti posibilitati pentru a le aduce pe aceeasi lungime de unda. Acest proces este un mod de a incepe sa invatam cum sa ne iubim pe noi insine, cum sa cream mai multa intelegere, acceptare si armonie.
Schimbarea dialogului interior
Intorcandu-ne la procesul de a invata cum sa te iubesti pe tine, mai devreme am vorbit despre cum sa devenim constenti atunci cand ne simtim rau cu noi insine. Astfel, putem ajunge inapoi pana la punctul in care am inceput sa ne simtim astfel. Putem sa gasim gandul de judecata pe care l-am avut la adresa propriei persoane.
Cand auzi aceste cuvinte in interior, observa daca iti vine in minte o anumita imagine sau daca imaginatia ta inventeaza una. Poti vedea acest aspect din tine in viziunea ta interioara. Poti avea un flash cu tine la o varsta frageda, ca si copil, sau poate ca adolescent.Nu te ingrijora daca nu percepi o imagine. Anumite persoane sunt vizuale, altele sunt senzitive sau auditive.
Poti simti o senzatie specifica in corpul tau sau o emotie care curge. Nu exista un fel bun sau rau de a face asta. Trebuie doar sa observi ce se declanseaza in tine de fiecare data cand auzi, in interior, ceva de genul: “Sunt o persoana rea.” Acum, gaseste un alt aspect din tine insuti care poate fi numit cel mai bun prieten al acestui aspect care judeca. Roaga-l pe acest prieten interior sa-si faca aparitia si asteapta. Daca esti sincer si rabdator, acel aspect va aparea in constiinta ta. Acel aspect din tine insuti stie deja cum sa se iubeasca pe sine.
Nu te descuraja daca nu devii imediat constient de aceasta parte din tine, prima data cand faci asta. Pentru unii dintre noi, flacara iubirii de sine este atat de stinsa incat vocea incurajatoare din noi este demult redusa la tacere. Fii bland cu tine. Nu folosi acest exercitiu pentru a te pedepsi si mai tare. Si nu renunta.
Daca nu poti gasi aspectul care nu stie inca cum sa te iubesti pe tine, atunci inventeaza unul. Imaginatia este un instrument puternic care poate fi folosit pentru vindecare. Imagineaza-ti o fiinta blanda care te iubeste neconditionat.
Imagineaza-ti ce ar spunea acea persoana daca te-ar auzi spunanu-ti tie insuti ca esti o persoana rea. Poti auzi ceva precum:
“Te iubesc. Esti minunat, exact asa cum esti in acest moment. Esti o persoana minunata. Iti cunosc sufletul. Este un moment dificil pentru tine acum, insa adu-ti aminte cat de frumos esti. Vei trece peste asta. Te voi ajuta sa inveti cum sa te iubesti pe tine.”
Ramai in acest dialog interior cat de mult poti. Poate te vei simti ciudat si inconfortabil, pentru ca este ceva nou. E in regula insa. Asculta cu adevarat raspunsul care iti vine de la acel aspect din tine care iti este cel mai bun prieten. Permite partii din tine care crede ca esti o persoana rea sa simta suportul si iubirea care ii vin de la cel mai bun prieten. Daca faci acest proces pana la capat, vei putea observa o crestere evidenta a iubirii de sine.
Poti incerca dialogul si in scris. Pentru unele persoane este mai usor. Dupa ce ai identificat acest aspect din tine care iti este cel mai bun prieten, iti va fi mult mai usor sa il chemi a doua oara. A invata cum sa te iubesti pe tine este ca si cum ai exersa un muschi pe care nu ai stiut ca il ai. Cu cat o faci mai mult, cu atat devine mai puternic. Asculta cuvintele de incurajare ale prietenului tau interior. Scopul este sa iti echilibrezi dialogul interior negativ cu ajutorul acestui aspect din tine care iti este cel mai bun prieten.
Daca te deranjeaza ideea subpersonalitatilor multiple, nu te ingrijora. Cu totii avem o multime de astfel de aspecte care s-au dezvoltat pe baza experientelor timpurii de viata. Acest proces este un mod natural si sanatos de a invata cum sa te iubesti pe tine. Pana data viitoare, exerseaza pentru o zi si observa schimbarile.