cum recunosti un introvertit si ce te faci cu el
Psihologie practica

Cum recunosti un introvertit… si ce te faci cu el?

cum recunosti un introvertit si ce te faci cu el
cum recunosti un introvertit si ce te faci cu el

Cam 30% dintre oameni sunt introvertiti. Ce inseamna insa sa fii introvertit?

Ei au o fire retrasa, tacuta. Atunci cand nu cunosc destul de bine pe cineva sunt rezervati si distanti. Se simt bine in mediul cunoscut al familiei, iar in ceea ce priveste cunostintele, cercul lor este restrans.

Cu toate ca acorda multa atentie lumii lor interioare, cu greu ar dezvalui ceva despre ea.

De aceea prefera sa-i asculte pe ceilalti vorbind. Le este greu sa se adapteze la nou, mai ales la schimbarile bruste.

Prefera sa-si desfasoare studiul sau munca mai degraba singuri decat intr-o echipa, si au nevoie de planuri minutioase si de pregatire ca sa se simta confortabil. Nu stralucesc prin optimism, nu sunt firi foarte vesele.

Punctele forte ale unui introvertit:

au o atentie concentrata, sunt buni ascultatori, sunt independenti, au o gandire profunda si originala, sunt seriosi, de cuvant, ordonati, se remarca prin integritate, au un simt al sinelui bine integrat. Conservatori, sunt constanti in ceea ce fac, in idei si mentalitati. Au sentimente stabile si profunde.

Desi n-ar trebui niciodata sa incercati sa-i transformati in extravertiti, introvertitilor le-ar fi util la scoala, in munca lor sau in societate sa fie sprijiniti sa-si dezvolte abilitatile de a comunica cu ceilalti – pentru ei acestea nu vin in mod natural, ca in cazul extravertitilor.

Introvertitii dau impresia ca nu le plac oamenii.

Nu este adevarat, aceasta perceptie s-a format din cauza consumului de energie pe care il au in prezenta celorlalti: in timp ce extravertitilor timpul petrecut in prezenta altora le mareste energia, introvertitilor le-o scade. De aceea, prefera sa interactioneze cu ceilalti nu mult si superficial, ci putin si profund.

Daca extravertitilor le place sa vorbeasca, introvertitilor le place sa asculte.

Nu asteapta cu nerabdare pauzele pe care ceilalti le fac in vorbire pentru a avea ocazia sa strecoare comentarii despre ei insisi. Nici macar nu se grabesc sa raspunda atunci cand sunt intrebati ceva. Insa ar fi o greseala sa va ganditi ca daca tac inseamna ca sunt de acord cu ce spuneti.

Este mai bine sa le cereti un raspuns explicit decat sa presupuneti ce este in mintea lor. Si apoi asteptati, au nevoie de timp ca sa examineze fiecare amanunt al problemei.

Una dintre cele mai mari diferente intre un introvertit si un extravertit este felul in care ei reactioneaza la stres.

Cand extravertitii sunt stresati, ei reactioneaza vizibil. Pot fuma sau bea, bombani sau striga, arunca farfurii sau pahare, dau cu pumnul sau se pot urca pe pereti.

Cand un introvertit este stresat, se retrage. Face asta ca sa-si incarce bateriile. Are nevoie de timp ca sa-si reinstaureze ordinea in lumea  interioara si ca sa-si recapete energia consumata de prezenta celorlalti.

Hai sa vedem ce anume il streseaza pe un introvertit:

  •  Incalcarea teritoriului personal.

Nu le luati locul, nu le mutati lucrurile de pe birou… de fapt nu le mutati lucrurile in general, lasati-i singuri daca se retrag si sa nu cumva sa le imprumutati obiectele personale fara sa le cereti voie, pentru ca asta ii infurie destul de tare. Au nevoie de o camera a lor, bineinteles cu o usa care se poate inchide.

  • Asa cum am spus, un introvertit are nevoie de timp pe care sa-l petreaca singur ca sa-si incarce bateriile.

Daca li se refuza timpul petrecut doar cu ei insisi devin iritabili si deprimati. Pentru o sanatate optima au nevoie sa fie singuri cel putin jumatate din timpul folosit pentru a se recrea. Le plac calatoriile lungi, plimbarile in natura, adora compania animalelor – toate aceste lucruri le refac echilibrul interior.

  • Introvertitii pun mare pret pe intimitate.

Cand li se ignora limitele pe care le impun in aceasta privinta devin deranjati sau se simt jigniti. Chiar daca este vorba numai de faptul ca un coleg vorbeste prea tare la telefon in prezenta lor.

  • Nu le faceti surprize, nu le gusta din simplul motiv ca prefera sa stie la ce sa se astepte.

Este normal ca fiecare om sa controleze cat mai mult lumea sa… introvertitii insa vor sa controleze lumea intreaga.

  •  Unui introvertit ii este frica de esecul in public si se simte de-a dreptul umilit cand nu se ridica la inaltimea asteptarilor.

Nu-i puneti niciodata in lumina reflectoarelor, se vor simti cu siguranta stingheriti.

  • Introvertitul prefera sa comunice in scris.

Spre deosebire de extravertiti, se pot simti de-a dreptul extenuati cand sunt supusi la prea multa comunicare verbala “care nu duce nicaieri”. Altfel spus, urasc vorbaria ca forma de socializare.

De aceea este de inteles ca uneori ignora pur si simplu telefonul care suna, preferand sa rezolve cat mai multe din lucrurile pe care le au de facut pe mail. Asadar nu va simtiti insultati daca prefera sa comunice in scris.

  • Introvertitilor le place sa fie bine pregatiti, mai bine spus sa fie “acoperiti”.

Daca sunt presati sa-si dea o parere sau sa vina cu o solutie inainte de a se fi gandit bine la ea se simt inconfortabil si deseori vor refuza sa se exprime in astfel de conditii. Pentru a evita neintelegerile ar fi foarte bine daca i-ati invata sa va comunice celorlalti clar atunci cand au nevoie de timp inainte de a da un raspuns. Daca n-o fac, intelegeti-i oricum, acum stiti mult mai multe despre ei.

Exista diferite grade de introversie, insa foarte putini oameni sunt 100% introvertiti, marea majoritate avand inclinatie fie spre tipul introvertit, fie spre tipul extravertit, dar prezentand elemente din amandoua tipurile.

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

13 comentarii

  1. bogdan spune:

    FANTASTIC articolul…felicitari….

  2. Multumesc pentru acest articol !

  3. wilviu spune:

    Se poate scapa de calitatea de introvertit? foarte bun articolul oricum. multumesc

    1. Cristina spune:

      Buna ziua!

      A fi introvertit nu este un blestem sau o disfunctie, este pur si simplu o pozitionare pe scala tipurilor de personalitate.
      Societatea de astazi pune mare pret pe skilurile sociale ale extravertilor si constanta “chinuiala” de comunicare a oricaror idei, oricat de neinsemnate. Asta nu ar trebui sa insemne ca o capacitate de reflectie si analiza (intalnite la introverti) nu sunt importante, ba uneori sunt chiar mai folositoare,pentru ca un extravert se poate pierde in detalii in constanta dorinta de a interactiona, iar un introvert nu-si va uita scopul initial.
      Un introvert nu este construit gresit si nici nu trebuie sa se schimbe. Lumea are nevoie de toate tipurile de personalitate, iar un introvert are toate calitatile pe care le poseda si un extravert, doar pare mai dificil in prima faza.
      Daca sunteti introvert si simtiti ca nu va gasiti locul, este absolut normal 🙂 Asa se simte lumea pentru “noi”, dar vestea buna este ca oamenii sunt extrem de adaptabili.
      Sunt o actrita introverta si pot spune ca imi este greu numai in situatiile in care am de-a face cu grupuri mari – pentru ca, da, urasc interactiunea superficiala care nu duce nicaieri. In rest, este minunat sa-ti imbratisezi caracterul exact asa cum este el. Am invatat sa imit comportamentul unui extravert, in cazurile in care imi foloseste asta, pentru ca este mai usor sa socializezi.
      In incheiere, ca ma lungesc si nu-mi place :), introvertii sunt la fel de capabili sa functioneze ca si extravertii, cu plusul ca se cunosc si pe ei insisi extrem de bine, ceea ce nu poate fi decat minunat.
      Discursul asta v-ar putea ajuta mai mult:
      http://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts

      1. Multumim, Cristina, ca ai impartasit din experienta ta personala! E foarte real si autentic tot ce spui. Multumim si pentru recomandare, discursul respectiv exista pe pagina noastra de ceva timp, este intr-adevar foarte bun.

  4. Nicolqq spune:

    De ce nu ati scris si dezavantajele pe care le are un introvertit? Ca poate avea idei extraordinare care se pot pierde in van sau pot fi preluate de cineva fara scrupule ca fiind ale sale; ca la un moment dat se satura de singuratate, dar cei din jurul sau se uita stupefiati daca il vad ca deschide gura;ca lipsa de spontaneitate poate duce la pierderea unor ocazii unice. Da e adevarat ceea ce scrie in articol dar e incomplet.
    Deci, pentru cei introvertiti spun, luptati cu aceasta stare, cautati in voi ceea ce a condus la aceasta orientare si reluati, remodelati acele aspecte ale personalitatii dvs. ce au fost trecute in umbra.

    1. Nu am scris despre dezavantajele de a fi introvertit pentru ca in general accentul este pus pe acestea. Am vrut sa aducem in discutie si “beneficiile” de a fi astfel, avantajele de a fi orientat spre interior mai ales intr-o lume in care se cere sa fim cat mai extravertiti.
      Multumim pentru cuvintele adresate.

  5. frumos articolul si bine punctat. totusi introvertitii sunt pusi intr-o lumina mai mult pozitiva ( ceea ce ma bucura )

  6. dumitru spune:

    cum se vor comporta la scoala,asa se nasc ,sau devin pe parcurs din anume motive.

  7. Danny spune:

    A zis cineva ca a fi introvertit e un dezavantaj si nu o calitate ? depinde ….

  8. iulia spune:

    Ba este foarte adevarat ca introvertitilor nu le plac oamenii,deseori sunt gresit intelesi de oameni,ca fiind nebuni,prosti ca nu au destule cuvinte etc

  9. Sunt introvertită și am descoperit acest lucru chiar din adolescență când am studiat serios primele noțiuni de psihologie. Am avut parte de înțelegere în familie fiindcă mama și bunica maternă sunt introvertite. Tatăl meu este extrovertit dar mi-a respectat opinia și nevoia de spațiu personal iar pentru asta îl iubesc cu atât mai mult. Provin dintr-o familie cu mulți introvertiți atât pe linia maternă cât și pe cea paternă așa că am avut o copilărie fericită în mediul familial. Acest lucru nu s-a întâmplat în totalitatea și la școală fiindcă aveam colegi care mă șicanau constant numindu-mă tocilară sau nebună. Doar pentru că preferăm să citesc o carte în pauză său să conversez cu profesorii în loc să aflu ultima bârfă stupidă care circula prin școală eram oarecum marginalizată. Profesorilor le făcea plăcere să discute cu mine iar când colegii ce mă tachinau veneau să îi ajut cu tema la Limba romană, franceză sau pentru un eseu la economie, îi ajutam nu fiindcă mă credeam superioară sau generoasă ci fiindcă îmi făcea plăcere să rezolv acele teme.
    Există multe mituri stupide puse pe seama introvertiților și pentru asta există câteva cauze pe care le voi enumera mai jos:
    – manipularea mass-media a societății;
    De exemplu dacă nu om a comis un delict automat presa îl va “deconspira” ca fiind stereotipicul om tăcut, retras, nebun și mai ales cu vicii. Asta se pune pe seama introvertiților în mod superficial și în subconștientul colectiv se va forma mitul.
    – informarea precară a celor ce se lăsa conduși de aparențe;
    – lipsa toleranței și a maturității anumitor persoane etc.

    Toți suntem oameni, unici, cu caracteristici mai bune sau mai puțin bune. Cheia unei lumi mai bune este acceptarea și asumarea acestui fapt!

    1. Multumim ca ne-ai impartasit din experienta ta, Lelia! Da, intotdeauna e bine sa vedem dincolo de etichete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *