cum evaluezi starea de echilibru a unei persoane
Psihologie practica

Cum evaluezi starea de echilibru a unei persoane?

cum evaluezi starea de echilibru a unei persoane
cum evaluezi starea de echilibru a unei persoane

In cartea “Vampirii energetici”, psihoterapetul american Albert Bernstein este de parere ca starea de echilibru a unei persoane poate fi evaluata folosind trei indicatori.

In ciuda titlui sau poate prea comercial (eu personal am cumparat o carte cu un asemenea titlu doar pentru ca mi-a fost recomandata de cineva in care aveam incredere), cartea investigheaza cu seriozitate si ofera solutii pentru a face fata la principale tipuri de personalitati dezechilibrate pe care le intalnim in viata de zi cu zi: antisocialul, dramaticul, narcisistul, obsesiv-compulsivul si paranoicul.

1.Controlul asupra propriei vieti

Aceasta se refera la masura in care o persoana accepta responsabilitatea asupra tuturor actiunilor ei, la masura in care este constienta ca orice hotarare pe care o ia si o pune in aplicare are un efect bine determinat.

Daca observi la o persoana ca se vede pe sine insasi ca fiind o victima a imprejurarilor, a educatiei primite, a mediului de viata, a oamenilor din jur sau a sortii, aceasta indica un dezechilibru de personalitate.

O astfel de persoana crede ca oricine altcineva in afara de ea insasi este responsabil pentru ce se intampla in viata ei, si ca efect nu invata niciodata din propriile greseli. Si, bineinteles, nici nu te poti baza vreodata pe ea.

La polul opus se situeaza persoanele obsedate de control in ceea ce priveste propria viata, imprejurarile, mediul si viata celor din jur.

2.Sentimentul de legatura

O persoana care are credinta ca ceilalti exista doar pentru a servi propriile ei interese manifesta o stare de dezechilibru. Ea cere de la altii fara sa fie pregatita sa ofere nimic de valoare in schimb.

O astfel de persoana isi exprima nevoile fara a tine seama catusi de putin de interesele celorlalti, si in plus cere sa-i fie satisfacute imediat. Iar daca te opui, asteapta-te la ce este mai rau!

“Lipsa legaturii cu ceva mai maret decat ei este motivul suferintei interne a acestor oameni. Universul este un loc rece si gol cand nu exista altceva mai important decat propria ta nevoie”, spune Albert Bernstein.

Pentru ca nici o exagerare nu este buna, la polul opus se situeaza persoanele care daruiesc si se daruiesc pe sine in masura prea mare, patologica. Si, daca ai intalnit deja o astfel de persoana, stii bine ca este vai de tine daca indraznesti sa refuzi ceea ce iti ofera!

3.Goana dupa provocari

Schimbarea este fireasca, face parte din evolutie, iar provocarile au rolul lor bine determinat. Problema nu sunt provocarile in sine, ci masura in care le accepta o persoana.

La ununul dintre poli se situeaza obsesiv-compulsivii, cei care sunt dependenti de siguranta, cei care sunt obsedati de detalii si de control.

La celalalt pol se situeaza antisocialii, cei care urasc sa respecte regulile sociale, fiind dependenti de senzatii tari si distractii.

Nu-i asa ca incerci sa evaluezi deja personalitile celor din jurul tau prin prisma informatiilor pe care tocmai le-ati aflat?

Daca vrei sa afli care este cel mai bun mod de a te comporta in situatia in care esti nevoiti sa intri in contact cu persoane nu tocmai echilibrate iti recomand, la randul meu, sa citesti aceasta carte!

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *