cum depasim teama de esec
Psihologie practica

Cum depasim teama de esec?

cum depasim teama de esec

cum depasim teama de esec

Teama de esec este una dintre cele mai raspandite temeri pe care le intampinam in procesul de dezvoltare personala.

Adeseori constienta, dar uneori inconstienta, aceasta apare in vietile noastre in momente-cheie in care tot ce ne ramane este sa ii facem fata sau sa ne ascundem si mai tare de ea.

Cauzele temerii de esec

Pentru a intelege teama de esec, este nevoie sa intelegem esecul.

Cu totii ne regasim in aceasta teama, insa gradul si intensitatea ei depind atat de inteligenta emotionala proprie, cat si de o serie de alti factori, valori sau sisteme de credinte. Ceea ce o persoana poate considera un esec de nemasurat pentru o alta poate fi o mare lectie.

Pe langa cele exprimate mai sus, teama de esec intervine in momentele in care ne opreste din a savarsi o fapta de teama ca lucrurile nu vor lua intorsatura dorita. Putem crea o conexiune intre aceasta frica si critica pe care o primeam de la parinti inca din copilarie. Deoarece am fost umiliti in copilarie, avem tendinta de a duce toate aceste emotii pana la varsta adulta.

O alta cauza poate fi experimentarea unui eveniment traumatizant. De exemplu, daca am prezentat o data un proiect in fata unei mari multimi si ne-am facut de ras, data viitoare cand vom fi pusi in aceeasi postura, vom fi insotiti de teama aflata in discutie.

Semne ale fricii de esec:

  • Rezistenta de a incerca lucruri noi sau provocatoare
  • Autosabotajul – anxietatea excesiva, amanarea
  • Nivelul de incredere scazut si stima de sine scazuta
  • Perfectionismul – dorinta de a incerca doar acele lucruri despre care avem garantia ca le vom termina cu succes

Cum putem depasi teama de esec?

1. Analizarea tuturor rezultatelor posibile. Foarte multi oameni experimenteaza teama de esec deoarece se tem si de necunoscut. Putem depasi aceasta din urma teama prin acceptarea faptului ca ramanand deschisi la diferite posibilitati, putem avea parte de rezultate nebanuite.

2. Sa invatam sa gandim pozitiv. Sau macar ,,mai pozitiv” decat inainte. Acest aspect ramane in continuare unul dintre cele mai importante elemente care ne ajuta sa ne consolidam increderea in fortele proprii si sa lasam deoparte autosabotajul.

3. Sa avem in minte cel mai rau scenariu pozibil fata de o anumita situatie. In unele momente, acesta poate fi dezastruos, iar teama de esec se poate dovedi perfect rationala. In schimb, in alte cazuri, realizarea acestui mic exercitiu ne determina sa constientizam ca ,,cel mai rau lucru care se poate intampla” nu este chiar atat de grav pe cat credeam.

4. Sa nu uitam de planul B. Daca ne temem foarte mult de un lucru, este nevoie sa ne gandim cu ce aspect pozitiv am putea compensa aceasta problema. Aici ne putem folosi de imaginatie, care intotdeauna ne va oferi un raspuns promitator.

5. Intelegerea beneficiilor esecului. Asa cum spunea si Emerson, viata este o serie de experimente, cu cat treci prin mai multe, cu atat devii mai bun. Orice esec este de fapt o oprtunitate de a creste.

6. ACTIUNE cu majuscule. Cea mai buna cale prin care putem reduce teama de esec, dar si prin care ne putem consolida increderea in fortele proprii este actiunea. Pe masura ce actionam, acumulam experinenta si cunostinte, ceea ce ne va oferi ma multa stapanire de sine data viitoare cand ne vom confrunta cu aceeasi situatie. Chiar daca la inceput va fi dificil, vom vedea ca este ca atunci cand sarim dupa o stanca in apa si vom vedea ca apa ne ofera siguranta dupa ce am savarsit procesul pe care il aveam de facut.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

4 comentarii

  1. Dani Vlad spune:

    Buna! Sunt foarte interesante articolele, cu mare drag le citesc si consider ca ma ajuta in viata cotidiana. Succes in continuare!

  2. Damian spune:

    Autosabotarea, un rau de care nu eram constient pana cand nu l-am descoperit si l-am inlaturat cu ajutorul meditatiilor audio, mi le-am comandat de pe internet. Pot spune ca sunt multumit de rezultat. [

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *