cum recunoastem o persoana care isi doreste sa detina controlul
Psihologie practica

Cum recunoastem o persoana care isi doreste sa detina controlul?

 cum recunoastem o persoana care isi doreste sa detina controlul

cum recunoastem o persoana care isi doreste sa detina controlul

Dupa cum am mentionat in articolul de ieri, incercarea de a detine controlul ascunde o serie de temeri.

In randurile de mai jos, va vom oferi o serie de indicii care sa va ajute sa descoperiti persoanele care sufera de mania controlului:

1. Lipsa de empatie fata de ceilalti.

O persoana care isi doreste sa preia controlul poate prezice cu usurinta cum vor reactiona ceilalti in anumite situatii. Astfel, ea poate rosti cuvintele pe care ceilalti isi doresc sa le auda chiar daca nu crede in autenticitatea lor. Persoana care detine controlul studiaza cu atentie firea umana si ne poate cunoaste reactiile mai bine decat le cunoastem noi.

Cu toate acestea, ei ii lipseste capacitatea de a intelege cu adevarat sentimentele celorlalti. Este posibil ca aceasta sa se poarte necorespunzator cu un prieten si tot ea sa fie cea care se intreaba de ce acela nu ii mai raspunde la telefon atunci cand il cauta.

2. Incapacitatea de a exprima anumite sentimente.

Persoana care incearca sa-si exercite controlul asupra celorlalti nu isi exprima emotiile in aceeasi maniera in care o fac cei din jurul sau. Daca aceasta ar putea sa militeze in cel mai pasionant mod posibil despre scopul unei activitati, ea isi poate exprima cu greutate tandretea, iubirea sau compasiunea.

3. Prezenta unor emotii nejustificate.

Aceasta persoana este foarte suspicioasa pe cei din jurul sau, fiind convinsa ca ei se gandesc la ea si vorbesc in mod constant despre ea. De asemenea, persoana care isi doreste cu ardoare sa detina controlul in relatiile sale, ii poate acuza pe ceilalti ca se intalnesc pentru a complota impotriva ei.

4. O preocupare exagerata fata de aparente.

O persoana care tine sa-si exercite controlul asupra celorlalti va fi intotdeauna mai atenta la imaginea pe care isi doreste sa o proiecteze in exterior decat la felul ei autentic de a se exprima. Este mult mai important ca aceasta sa para intr-un anumit fel decat sa fie in acel fel. Este posibil ca ea sa-si doreasca sa protejeze o imagine legata de realizarile personale, de bogatie sau chiar de o modestie care nu-i este deloc caracteristica.

5. Dorinta de a se proteja.

Tot controlul este mecanismul care determina o persoana sa mentina o imagine de sine grandioasa in fata celorlalti, in timp ce incearca sa nege adevarata imagine pe care o are asupra sa. In incercarea de a se proteja, aceasta proiecteaza asupra celorlalti propriile defecte. Daca are obiceiul de a minti, ii va acuza pe ceilalti ca mint. Daca in adancul ei crede ca este o persoana mediocra, va proiecta aceasta caracteristica asupra celorlalti.

6. Minciuna repetata…

Aceasta persoana are obiceiul de a minti in mod constant, iar minciuna devine atat de fireasca precum adevarul. Ea minte in momentele in care acest lucru nu este deloc necesar, ba chiar va minti chiar si atunci cand va sti ca ai fost martorul aceleiasi intamplari.

7. Incapacitatea de a face haz de necaz.

Acest aspect este continuarea lipsei de empatie regasita in randul persoanelor care detin controlul. Lor le displace total sa rada de propria persoana. Nu rad spontan si nici nu inteleg glumele cu usurinta, in special atunci cand ironia este implicata. In schimb, ele nu constientizeaza momentele in care propriile cuvinte sau actiuni sunt foarte ironice si ii ranesc pe ceilalti.

8. Alb sau negru?

Pentru aceste persoane, adevarul este destul de clar. Daca altcineva le ofera o alternativa, acestea vor crede ca persoana respectiva neaga adevarul din diferite motive. Astfel, cei care isi doresc sa detina controlul nu se vor putea compromite si nici nu vor putea accepta o alta parere decat cea personala.

Va regasiti in aceste caracteristici?

Resurse: http://freedom4captives.wordpress.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *