indicatori ai supunerii in comunicarea nonverbala
Psihologie practica

Comunicare nonverbala – indicatori ai supunerii

 indicatori ai supunerii in comunicarea nonverbala

indicatori ai supunerii in comunicarea nonverbalaSupunerea reprezinta opusul dominatiei.

Pornind de la studiul comportamentului animalelor in ceea ce priveste antiteza supunere – dominatie realizat de Charles Darwin, va prezentam diferiti indicatori ai supunerii in ceea ce priveste procesul de comunicare nonverbala in randul oamenilor:

1. Ridicatul din umeri.

Mesajul transmis de ridicatul din umeri este unul de neajutorare. O persoana care ridica din umeri spune: “Nu pot face nimic in aceasta privinta”, “Nu stiu” sau Nu e vina mea. Atunci cand oamenii ridica din umeri, de multe ori intorc capul intr-o parte, iar acesta este la randul lui un gest de supunere.

2. Aplecarea capului.

Charles Darwin a observat ca atunci cand oamenii se simt sumisivi, au tendinta naturala de a lasa capul in jos, dand impresia ca sunt mai mici si mai putin amenintatori. In acest caz, este important sa observam ce se intampla cu capetele oamenilor atunci cand se apropie de indivizi cu statut social mai inalt: cei care nu acorda mare importanta diferentelor de statut nu schiteaza nicin gest sumisiv, iar cei care simt ca incomodeaza o persoana importanta sunt foarte inclinati sa-si arate disconfortul aplecandu-si putin capul.

3. Inclinarea capului.

Inclinarea capului este folosita pentru a linisti deoarece expune gatul, care este o parte vulnerabila a corpului si pentru ca face persoana sa para mai mica si deci mai putin amenintatoare. In acelasi timp, face persoana sa para neajutorata, ca un bebelus cu capul intr-o parte. De fapt, este foarte probabil ca acest gest sa vina chiar din sentimentul inocent de neajutorare pe care l-am trait cand eram bebelusi, intorcand capul intr-o parte si lasandu-ne pe umarul parintelui. Exista mai multe cercetari care sustin ca femeile folosesc acest gest mai mult decat barbatii.

4. Aplecarea privirii.

Oamenii isi lasa deseori privirea in jos pentru a parea supusi. Acest gest este de obicei o actiune constienta si deliberata si este facut cu intentia de a linisti o persoana mai dominanta. Plecarea privirii este folosita si ca un semn de flirtrare.

5. Pendularea ochilor.

Persoanele sumisive isi misca de multe ori privirea de la un capat la celalalt al campului vizual, deseori fara a-si misca si capul. Acest gest este facut nu numai pentru a asimila tot ceea ce se intampla in jur, ci si instinctiv, pentru a cauta posibile cai de scapare.

6. Ochii mariti.

Aici pleoapele sunt trase inapoi pentru a face ochii sa para mai mari, transmitand astfel o imagine de atentie inocenta. Ochii mariti sunt un semnal innascut care dezarmeaza: simtim nevoia de a proteja si sustine ori de cate ori intalnim pe cineva care are ochii mari sau care i-a marit pentru a parea mai atragator.

Pe voi ce gesturi va tradeaza?

Resurse: Peter Collett – “Cartea gesturilor”

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *