ce facem daca nu interpretam corect limbajul nonverbal
Psihologie practica

Ce facem daca nu interpretam corect limbajul nonverbal?

 

ce facem daca nu interpretam corect limbajul nonverbal
ce facem daca nu interpretam corect limbajul nonverbal

In prezent, exista o multime de informatii de dezvoltare personala cu privire la limbajul nonverbal incat adesea putem interpreta gresit gesturile celorlalti.

V-ati gandit vreodata ca evitarea privirii nu este intotdeauna un semn al inducerii in eroare sau ca ducerea mainii la nas nu este de fiecare data un indicator al faptului ca mintim?

Regasim mai jos 3 sfaturi simple preluate din “Cartea gesturilor” de Peter Collett prin intermediul carora putem face diferenta intre un indicator autentic al gesturilor noastre si unul care merita o a doua analiza.

1. Cautati semnale multiple.

Deseori suntem tentati sa tragem concluzii pripite despre anumite persoane, bazandu-ne pe un singur indicator comportamental – mai ales atunci cand incercam sa decidem daca o persoana minte sau spune adevarul. Aceasta tentatie trebuie depasita pentru ca puterea indicatorilor comportamentali este intotdeauna direct proportionala cu numarul lor – cu cat o persoana emite mai multi indicatori, cu atat puteti fi mai sigur de ceea ce gandeste sau simte ea.

Deseori suntem tentati sa tragem concluzii pripite despre anumite persoane, bazandu-ne pe un singur indicator comportamental
semne multiple

2. Nu trageti concluzii pripite.

Este la fel de tentant sa presupunem ca indicatorii comportamentali spun de fiecare data acelasi lucru despre o persoana. Din nefericire, lucrurile nu sunt intotdeauna asa, pentru ca un indicator poate transmite mesaje foarte diferite. Nu uitati ca limbajul trupului poate fi inselator. De exemplu, daca v-ati intalnit cu o persoana care are palmele umede, probabil ati trage concluzia ca este nervoasa dintr-un anumit motiv. Dar ati putea gresi – persoana poate suferi de hiperhidroza, o boala genetica fara legatura cu anxietatea. Morala in acest caz este ca ar trebui sa considerati intotdeauna rationamentele pe care le faceti ca pe niste simple ipoteze pana cand aveti ocazia sa le verificati.

Este la fel de tentant sa presupunem ca indicatorii comportamentali spun de fiecare data acelasi lucru despre o persoana.
concluzii pripite

3. Comparati oamenii cu ei insisi.

Pentru a interpreta corect limbajulcorpului unei persoane trebuie uneori sa comparati persoana respectiva cu ea insasi in diferite situatii, in loc sa o comparati cu alte persoane din aceeasi situatie. De exemplu daca, sosind la o petrecere, gazda va primeste calduros, veti dori sa stiti daca ati fost un caz deosebit sau daca toti musafirii au fost primiti la fel. Pentru a afla trebuie sa o urmariti cum ii primeste pe ceilalti musafiri – cu alte cuvinte va trebui sa o comparati cu ea insasi. In acest fel veti reusi sa descoperiti daca gazda dumneavoastra a fost deosebit de bucuroasa sa va revada sau daca este la fel de entuziasmata cu toata lumea.

Pentru a interpreta indicatorii din comportamentul unei persoane trebuie uneori sa comparati persoana respectiva cu ea insasi in diferite situatii
comparatie

In final, va oferim un filmulet online despre limbajul nonverbal si despre indicatorii care arata ca o persoana ne place:

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *