Toate arhetipurile si complexele sunt ambivalente – au o latura luminoasa, pozitiva, favorabila, care tinde spre inalt si una negativa, defavorabila, care tinde in jos.
Figuri ale Animei si Animus-ului
1. Mama – prima imagine-simbol a animei; pamantul – simbol al fecunditatii şi regenerarii, naste toate fiintele si le hraneste, pamantul fiind simbolul trupului matern; acest aspect da foarte multă energie si o imensa bucurie de a trai.
Aspecte pozitive: atitudine materna, ofera protectie, stabilitate afectiva si o mare cadura sufleteasca, tinde ca, in permanenta, sa aiba grija de ceilalti, da nastere unui imbold in cautarea frumosului si a placerii.
Aspecte negative: daca e hiperprotectiva, poate impiedica dezvoltarea copilului, aparand astfel acel „copil etern”.
2. Imagine simbol – Elena lui Faust, care are la baza un nivel estetic si romantic.
Aspecte pozitive: simbol al purificarii si al regenerarii, femeia activa, curajoasa, care are initiativa, curaj, vigoare, domina situatiile in care e implicata, stie intotdeauna ce vrea si actioneaza in conformitate cu telul propus, luptand pentru a si-l atinge, femeie expansiva si plina de viata.
Aspecte negative: nu este bine sa folosesti forta, orgoliu, brutalitate, lipsa de control, tiranie afectiva, gelozie.
3. Imagine simbol – Fecioara Maria, mama spirituala.
Aspecte pozitive: discretie, rabdare, intuitie, asteptare si reflectare, protectie, inteligenta şi rafinament, mental foarte puternic, este inzestrata cu o mare putere de a iubi neconditionat, are capacitatea de a initia barbatii in tainele spiritualitatii.
4. Imagine simbol – Sofia.
Aspecte pozitive: cea care reprezinta intelepciunea, calmul, ghideaza barbatul spre o viata interioara, mediaza in mod constient continuturile inconstiente; simbol al spiritualizarii, reprezinta lumea subtila, aflata intre „cer” si „pamant”, revelatia, chemarea, rugaciunea, transcendenta, profetia, vindecarea, miracolul, transcende puritatea si sanctitatea.
Aspecte negative: absenta, indiferenta, nerabdare, lipsa de comunicare, nehotarare, persoana schimbatoare.
Figuri ale Animus-ului
1. Imagine simbol – forta fizica, personificata de Tarzan; in acest stadiu, relatiile sunt pur instinctive si biologice.
Aspecte pozitive: incurajare la lupta, forta fizica, curaj, vigoare.
Aspecte negative: orgoliu, brutalitate, tiranie afectiva, gelozie.
2. Imagine simbol – regele, prototipul omului de stat, personificat de Alexandru cel Mare; actiunea sublimeaza forta fizica si sexualitatea.
Aspecte pozitive: capacitate de a lucra organizat dublata de spirit de initiativa, autoritatea, temeiul radacinile, realism, stabilitate, putere, varsta matura, viritlitate, forta echilibrata, fermitate, este bine sa te impui, sa te afirmi, vointa, fermitate, responsabilitate.
Aspecte negative: rigiditate excesiva, tiranie.
3. Imagine-simbol – magicianul, prototip Merlin.
Aspecte pozitive: indemanare, potentialitate, veselie, cunoastere imediata, inteligenta, spirit deschis, spontaneitate, vigoare, spirit de observatie, bun vorbitor.
Aspecte negative: vrajitorul cel rau, superficialitate, persoana influentabila, ambivalenta – sub masca binelui, poate sa sa se ascunda raul.
4. Imagine simbol – inteleptul, profetul, preotul; verbul ia locul actiunii fizice – prototipul Ghandi.
Aspecte pozitive: filosof, savant, indrumator, vede in cele trei planuri ale constiintei, stiinta lui se intinde de la adancimile insondabile pana la sferele superioare, reputatie intemeiata pe valori adevarate, cautare spirituala, explicare, rezolvare a problemelor, pune la incercare taria oamenilor.
Aspecte negative: neintelegeri, manie, false valori, fanatism.
Integrarea Animei si a Animus-ului
“Sa nu cautam o relatie potrivita, ci una care sa-i permita fiecaruia sa fie si sa devina.”
Jacques Salomé
Evolutia spre totalitate si intregire prin intelegerea componentelor de ordin psihic ale sexului opus, constientizarea acestor doua aspecte ale psihicului, presupune recunoasterea si intelegerea lor, si renuntarea la proiectii.
Cand nu este constientizata si integrata, Anima produce in comportamentul unui barbat stari emotionale obscure, pe care el le numeste „dispozitii”. Daca nu sunt constientizate, efectele negative ale Animei si Animus-ului capata amploare cu cat eul nu este constient de ele si pot lua prin surprindere.
Daca o femeie sau un barbat nu sunt constienti de aceste forte interioare, ele apar in proiectie, diferenta, dupa Jung, fiind ca „Anima produce dispozitii, Animus produce opinii”.
In plan comportamental – o femeie poate reactiona la situatiile care ii ameninta increderea in sine prin reactii bruste de incapatanare, opinii impersonale etc, iar un barbat prin dispozitii afective depresive.
In cultura occidentala traditionala, Anima tinde sa exprime partea emotionala neintegrata a barbatului si se manifesta intr-o afectivitate dominata de sentimentalism, in timp ce Animus se manifesta ca o gandire rigida, ce apeleaza la opinii comune, la prejudecati mai degraba, decat la o luare in considerare nuantata si adaptata situatiei.
„Cu cat devii mai constient de celalalt pol al tau, cu atat vei fi mai integrat.”
Osho
Mai mult, chiar Jung considera ca „este practic imposibil sa il determini pe un barbat caruia ii este frica de propria feminitate sa inteleaga ce inseamna Anima” – intr-adeva, aceste complexe sunt dificil de adus in constiinta, dar constelarea imaginii Anima sau Animus deschide relationarea cu sinele.
“Nu fii timid, nu gandi „nu sunt barbat”; nimeni nu e doar barbat sau doar femeie, amandoi sunt amandoua. Trebuie sa fie asa: jumatate din fiinta ta vine de la mama, cealalta de la tata. Esti o intalnire a acestor doua energii. Nu poti fi doar barbat; nu poti fi doar femeie.”
Osho
Osho, in acord cu Jung, afirma: „Cand barbatul si femeia din interiorul tau se vor contopi, cand nu vor mai fi separati, cand vor deveni un intreg, atunci vei fi o individualitate.” Cunoscand complexele Anima si Animus din sufletul tau, poti sa aduci la lumina tot ce e mai bun in tine. Poti sa te cunosti mai bine, sa devii tu insati, mai aproape de idealul tau arhetipal, feminin sau masculin si sa intelegi altfel atitudinea fata de sine, fata de ceilalti si fata de viata.
Cand doi oameni aflati intr-o relatie de cuplu sunt pe calea unui proces de reciproca individuare, atunci se consteleaza motivul unui cuplu suprauman si se re-traieste mitul androginului.
Identificarea corecta a Animei si a Animus-ului te ajuta sa descoperi, pe langa lectiile care trebuie asimilate in viata si rolul individual in Univers si alte aspecte, cum ar fi:
· modelele care stau la baza comportamentului tau
· constientizarea valorilor interioare
· dorintele profunde ale sufletului
· inlaturarea conditionarilor
· maniera in care integrezi relatiile de cuplu
· imaginea ideala a ceea ce iti doresti sa devii
De asemenea, identificarea acestor aspecte te va ajuta, pe langa alte elemente, sa iti iei destinul in maini, sa iti realizezi potentialul, sa dai sens propriei vieti, sa nu te mai simti divizat/a.
„Omul cel nou este un rebel in cautarea sinelui, a fetei sale reale; un om gata sa arate lumii cine este el cu adevarat; odata ce dispare falsul, apare realul in toata frumusetea sa noua,
pentru ca toate – sinceritatea, onestitatea, adevarul – inseamna frumusete; daca esti tu insuti – esti frumos.” Osho
Poti sa iti cunosti aceste aspecte care te definesc fie printr-un travaliu personal de constientizare, cu ajutorul cartilor de dezvoltare personala, fie apeland la un terapeut care te poate ajuta sa investighezi propria fiinta si pentru a te insoti si sustine in demersul de a stabili o relatie buna cu tine insuti, pentru a putea intalni ceea ce este mai bun in ceilalti.
Identificand corect Anima si Animus-ul, putem intelege ce se intampla cand iubim – ne iubim in celalalt pe noi insine, imaginea noastra virtuala existenta in celalalt, portretul nostru ideal. Ceea ce recunoastem in celalalt, scoatem la suprafata unul in celalalt. Nevoia noastra cea mai adanca este de a fi vazuti asa cum suntem, avem nevoie de un sens, avem nevoie de identitate.
„Ajungem la ultimul punct in care experienta inividului se alatura celei a generatiilor anterioare, succesiunii infinite de fiinte vii, inradacinarii profunde in adancul original si insondabil.”
Lou Andréas-Salomé
Pentru Jung, Anima si Animus reprezinta „spiritul stramosilor nostri necunoscuti, felul lor de a gandi si de a simti, felul lor de a afla viata si lumea, zeii si oamenii. Faptul acestui strat arhaic este probabil radacina credintei in reincarnari si in amintiri din existente anterioare.”
de Mona Georgescu,
Psiholog