Anima si Animus (partea a II-a)

Publicat: 17 iulie 2008
Comentarii: 1 Răspunsuri

animus si anima partea a doua
animus si anima partea a doua

Spre deosebire de Anima, care este personificata de o singura femeie – „idealul feminin de neatins” Animus apare frecvent in vise printr-un grup de personaje, ceea ce inseamna ca reprezinta mai mult un element colectiv decat unul personal – fapt ce ar putea sa explice de ce o femeie se centreaza mai ales pe un singur barbat si de ce un barbat cauta idealul feminin in mai multe femei.

Anima si Animus pot influenta o persoana fie intr-un mod pozitiv, fie intr-un mod negativ.

Daca un barbat este sub influenta unei Anima pozitive, va putea sa isi manifeste sentimente ca tandretea, rabdarea si compasiunea. Aspectul negativ al Animei se va manifesta sub forma vanitatii, a placerii de a rani sentimentele celor din jur.

O femeie cu un Animus pozitiv manifesta control, rationament si va fi revendicativa. Un Animus negativ va determina o femeie sa apara ca nemiloasa, crunta, isi va manifesta rigiditatea opiniilor si distructivitatea si va avea intotdeauna „ultimul cuvant”.

Si femeile, si barbatii, se afla pe drumul propriei integrari si trebuie sa faca fata ramificarilor interpersonale ale aspectelor Anima si Animus.

Proiectii ale Animei/Animus-ului in relatiile de cuplu

„Proiectia dintr-o relatie seamana cu proiectia unui film: celalalt este ecranul si eu privesc imaginile pe care i le trimit, crezand cu toata convingerea ca vin de la el.”
Jacques Salomé

Proiectia este un proces automat, inconstient, prin care un continut inconstient subiectului este transferat asupra unui obiect, creandu-se impresia ca respectivul continut chiar apartine obiectului. Proiectia dispare in momentul in care devine constienta, adica atunci cand continutul sau este recunoscut ca apartinand subiectului.

Ce proiectam in cuplu?

Daca vom incerca sa analizam atent comportamentele din cadrul relatiei de cuplu, putem observa ca, fara sa ne dam seama, proiectam:

· Imaginile parentale
· Sentimentele noastre
· Aspecte necunoscute din noi
· ldealul si iluziile noastre
· Intentii, nevoi

In mod inconstient, cautam relatiile care ne provoaca sa ne manifestam individualitatea cea mai inalta si mai aproape de suflet, dar ne temem, in acelasi timp, sa cadem in tiparele cele mai nevrotice.

Desi poate parea o afirmatie dura, in cuplu se pot vindeca toate ranile trecutului, este ceea ce face ca o relatie de iubire sa fie atat de incantatoare, dar si atat de dificila; „parteneriatul magic” incepe cu intelegerea constienta a faptului ca scopul relatiei nu este atat de ordin material, cat de ordin spiritual si solicita capacitati interioare iesite din comun; aceasta alchimie a sufletelor nu este legata de societate si de rutina lumeasca, e o calatori plina de curaj catre centrul a ceea ce este si ceea ce se afla in sufletul fiecarei persoane.

De fapt, este vorba despre fenomenul „oglinda” – in orice fel de relatie (profesionala, de familie, de prietenie), dar mai ales in relatia de cuplu bazata pe iubire, cand iubesti pe cineva, acea persoana te pune in legatura cu o parte din tine insuti pe care o iubesti, reversul fiind si el la fel de valabil: vei observa ca, atunci cand respingi pe cineva, acea persoana are o trasatura pe care o respingi la tine insuti.

Vedem in altii ceea ce ne place şi ceea ce nu ne place in noi si atragem in preajma noastra oameni cu aceleasi calitati si defecte pe care le negăm in noi tocmai pentru a ni le putea vedea in ei.

Osho ne mai avertizeaza, referitor de acest fenomen „oglinda”: „Ca si oglinda: iti reflecta fata, femeia te reflecta pe tine, barbatul te reflecta pe tine. Celalalt iti arata fata, dar daca ai in jur mai multe oglinzi si fugi mereu de la una la alta, ajungi sa le inseli pe toate si dai de dezordine, de haos, de nebunie.”

Celalalt este „poarta catre noi insine” – prin prisma relatiei cu celalat reusim sa ne cunoastem cel mai bine, in relatie cu celalalt ies la iveala proiectiile care trebuie asumate, intelese si vindecate, in acest tip de relatie trebuie sa acceptam sa „moara cine am fost”, pentru a ne naste din nou pregatiti pentru iubire, desi poate fi nevoie de ani intregi de chin, suferinta, pentru a „inmuia” duritatea pe care ne-o dezvoltam, uneori fara sa vrem, si care acopera sinele nostru sensibil si tandru.

Cred ca doar atunci cand permitem lacrimilor noastre si ale celuilalt sa curga suntem adevaratii initiati in alchimia sufletului; iubirea provoaca in toate felurile – va pune la incercare fiecare credinta sau convingere, va actiona in forta, va declansa fiecare slabiciune, va lua chiar „in ras” fiecare valoare pe care credeai ca o ai si apoi te va lasa sa „mori” acolo.

E alegerea ta ce cale vei urma – a constientizarii „oponentilor” iubirii aparuti ca „interventie” a proiectiilor Animei/Animus-ului, sau vei sustine in continuare aceasta „iluzie”, dupa cum o numesc unii.

„Nu exista nimic mai important in iubire decat a accepta fragilitatea celuilalt: este ceea ce numesc eu blandete. Si nu exista nimic mai important in intelepciune decat sa iti accepti propria ta fragilitate, este ceea ce numesc eu modestie.”
Jacques Salomé

In relatia de iubire toti avem puterea de a vindeca si de a fi vindecati, daca dam la o parte proiectiile pe care le facem incostient asupra partenerilor si barierele impuse de teama de a fi cunoscuti asa cum suntem. Este spatiul tainic care exista intr-un alt taram al constiintei decat cel care domina viata de zi cu zi.

In fiecare femeie exista acea ‚inteleapta” care are abilitatea de a invoca acel spatiu si care poate ghida barbatul spre o viata interioara, iar in fiecare barbat exista acel magician care detine „cheia” prin care femeia va deschide poarta catre sine insasi.

Primul lucru pe care il va face iubirea adevarata este sa te determine sa cresti. Si, dupa aceea, iti va arata cum sa te bucuri de aceasta experienta. De cele mai multe ori, doi adulti care formeaza un cuplu repeta la nesfarsit dramele copilariei. Una dintre aceste „melodrame” obisnuite se petrece atunci cand un barbat care nu s-a maturizat cu adevarat se indragosteste de o femeie care crede ca ar putea sa il determine sa se maturizeze

Procesele transformarii presupuse de relatia de iubire vor sa apropie partenerii de cuplu, insa constiinta fiecaruia va emite rezistente; pentru ca nu ne putem obisnui cu ideea ca celalalt nu este in totalitate asa cum am crezut initial, ii cerem, direct sau indirect, sa se schimbe, nestiind, de fapt, nici noi exact ce intelegem prin termenul „schimbare”, dar credem ca stim ce rezultam vrem sa observam.

Reprosurile fundamentale dintr-o relatie de iubire sau de cuplu sunt:

· “Te-ai schimbat.”
· “Nu te-ai schimbat.”
· “Te-ai schimbat cand eu voiam sa fii constant.”
· “Nu te-ai schimbat cand eu voiam sa evoluezi.”

La un anumit nivel, prin schimbarile si transformarile profunde produse in relatia de iubire, ajungem sa intelegem ce inseamna renasterea, fiind un proces care nu poate fi observat, masurat, cantarit sau fotografiat; Jung afirma ca „renasterea este o realitate pur psihica, ce ne este mijlocita mai ales de propria transformare”, renasterea dand nastere unor efecte sufletesti considerabile, ajungand, sa constientizam ca fiinta originara bisexuata devine simbolul unitatii personalitatii, in care conflictul contrariilor se atenueaza, se linisteste. Dupa Jung, androginul devine astfel „scopul indepartat al auto-realizarii fiintei umane”

Proiectia Animei

Barbatul care nu si-a inceput procesul de individuare se identifca cu acele calitati personale care simbolizeaza masculinitatea; isi va dezvolta acest potential si va integra in personalitatea sa influente de natura inconstienta; nu va recunoaste calitati care simbolizeaza feminitatea ca fiind parti din propria sa personalitate, dar le va proiecta pe anumite femei din jurul sau.

Spunem ca isi va proiecta Anima pe acele femei pentru care va simti emotii puternice (de cele mai multe ori pozitive, rareori negative). Pasiunea pe care i-o va arata este un semn al modului in care proiecteaza Anima, ca si dorinta compulsiva de a stapani acea femeie.

Prin proiectia Animei, barbatul poate sa-si formeze o “femeie inspiratrice”. (Mihaela Minulescu)

Proiectia Animus-ului

Femeia care nu si-a integrat Animus-ul se identifica doar cu calitatile care simbolizeaza feminitatea; va dezvolta acest potential si va integra aceste influente in personalitatea sa constienta, insa nu va recunoaste aspecte care tin de masculinitate ca fiind parti din propria ei personalitate, dar le va proiecta pe barbati.

Spunem ca isi va proiecta Animus-ul pe anumiti barbati fata de care va simti emotii si atractie puternice. Pasiunea brusca si atractia puternica fata de un barbat despre care nu stie aproape nimic sunt semne ale proiectiei Animus-ului, ca si dorinta compulsiva de a stapani acel barbat.

Proiectia Animus-ului femeii poate avea flerul sa descopere un barbat de valoare, necunoscut celor multi si, mai mult decit atit, il poate chiar ajuta sa-si gaseasca adevarata vocatie, sustinandu-l moral.

de Mona Georgescu,
Psiholog

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *