Persuasiunea – 3. O relatie de incredere

Publicat: 12 octombrie 2011
Comentarii: Fără răspunsuri

persuasiunea o relatie de incredere

persuasiunea o relatie de incredere

Este timpul sa punem cap la cap instrumentele pe care le vei folosi pentru a-ti slefui si rafina abilitatile de comunicare.

Urmatoarea parte a articolului se va axa tocmai pe aceste instrumente si pe modalitatile cele mai eficiente si mai usor de folosit.

Exista insa un instrument anume care este diferit de restul pentru ca are o importanta vitala si o putere unica. Dintre toate instrumentele pe care ti le voi indica, abilitatea de a construi o relatie este cea mai importanta.

De aceasta vei avea in permanenta nevoie, indiferent de situatia sau de persoana cu care vei avea de-a face. Fara aceasta abilitate vei avea mult mai putine sanse de reusita, indiferent cat de mult ai fi invatat sau te-ai fi pregatit. O relatie inseamna mai mult decat a placea pe cineva si a placea la randul tau. La aceasta simpatie se adauga increderea si atunci relatia dintre doi oameni capata o noua dimensiune.

Originea acestui cuvant o gasim in frantuzescul rapporter din secolul al XV-lea si se refera la ecoul pe care o arma de foc il produce. Despre asta si este vorba, sa oferi si sa primesti in egala masura.

Abilitatea de a cladi o relatie de incredere iti va oferi o agerime a mintii importanta, sanse mai mari de a-ti atinge telurile si increderea de care ai nevoie pentru a realiza tot ce iti doresti.

Atunci cand alegi sa cladesti o relatie de incredere, de fapt alegi sa obtii cel mai bun rezultat in urma oricarei intrevederi sau situatii in care te afli. Iar aceasta capacitate de a crea relatii iti va creste sansele de izbanda atunci cand esti pus fata in fata cu cineva pe care nu il cunosti si care trebuie sa ia o decizie in legatura cu tine. Construirea unei relatii inseamna sa lasi lucrurile sa decurga de la sine, dar sa faci acest lucru in mod constient. Principiile acestei relatii, pe care le voi evidential in acest capitol, se bazeaza pe ceea ce se petrece intre doi oameni atunci cand exista o conexiune fireasca si o buna comunicare.

Pentru o mare perioada de timp construirea unei relatii de incredere cu clientii a fost inteleasa in mod gresit, mai ales in lumea afacerilor. Toate afacerile vor sa creeze un mediu in care ambele parti sa beneficiieze de pe urma celeilalte, dar de multe ori se indreapta in directia gresita, irosesc bani, energie si efort pentru a nu ajunge de fapt nicaieri.

Atat vanarea clientilor pentru sedinte interminabile, cat si creearea unor relatii in context social pierd din vedere modul in care se construieste o adevarata relatie solida, respectiv faptul ca nu timpul petercut impreuna cu cineva este cel mai important, ci modul in care iti petreci acest timp cu persoana respectiva.

Sa creezi o relatie inseamna sa stabilesti o legatura intre tine si o alta persoana. Dar cum se face acest lucru? Cei mai multi dintre noi nu stiu oarecum despre ce este vorba.

Stim ca trebuie sa ascultam, sa fim politicosi si sa dam raspunsuri adecvate. Dar dincolo de aceste lucruri, oamenii au o idee foarte vaga despre tot ce este implicat.

De fapt, comunicarea are loc la mai multe niveluri, iar cuvintele pe care le folosim au un impact mai mic decat am crede in comparatie cu limbajul trupului, actiunile si expresivitatea noastra.

Albert Mehrabian,  in anul 1981, a masurat impactul pe are o au limbajul trupului si tonul vocii asupra perceptiei de incredere pe care ne-o inspira ceilalti. Acest lucru a aratat ca atunci cand ceea ce spunem se afla in conflict cu ceea ce facem, cel mai probabil vom prelua mesajul pe care limbajul trupului il transmite ca fiind cel mai semnificativ.

De exemplu, ca sa fiu pe intelesul tuturor, daca zambesti calduros in timp ce ii spui cuiva “Nu te plac”, e putin probabil ca acea persoana sa cread ce ii spui. Dupa acelasi tipar, daca te incrunti si privesti nervos in timp ce spui: “Te iubesc”, de asemenea nu vei fi crezut.

Limbajul trupului iti va surclasa cuvintele. Mehrabian a constatat urmatoarele lucruri: 53% din impresia pe care o lasi unei personae se bazeaza pe comportamentul si limbajul trupului tau. Felul in care te misti, actionezi, gesticulezi si te exprimi; tonul si inflexiunile vocii. Daca pari increzator, organizat, interesant. Daca te fastacesti, esti agitat sau nu te poti concentra. Daca intelesul si scopul mesajului tau sunt clare sau confuse. 40% din impresia pe care o lasi provine din felul tau de a fi.

Acest lucru se refera la credibilitatea si competentele tale.

  • Esti o persoana placuta, amuzanta, interesanta?
  • Esti ceea ce spui ca esti?
  • Te placi pe tine insuti?
  • 7% din impresia pe care o lasi e generata de cuvinetele pe care le rostesti.

Aici sunt incluse atat continutul mesajului tau, cat si alegerea cuvintelor pe care le folosesti. S-a zis cu incercarea de a gasi lucrurile perfecte pe care sa le spui. Binenteles ca si cuvintele sunt importante, dar atunci cand comunici cu cineva cu scopul de a cladi o relatie, este vital sa fii atent la limbajul trupului tau, la ceea ce faci, la cum arati si la modul in care te prezinti.

Pana acum ai aflat ce nu functioneaza si cat de importante sunt limbajul trupului si modul in care te prezinti.

Este timpul sa anlizam patru abilitati-cheie implicate in construirea unei relatii de incredere. Cand iti vei insusi acete abilitati, te vei putea folosi de ele in orice situatie si astfel sansele de a lega o conexiune reala si eficienta cu cealalta persoana vor creste simtitor.

Poate parea evident, dar nu este atat de usor pe cat pare. Sa te concentrezi inseamna mai mult decat a sta in pozitite dreapta, cu privirea inainte si o expresie politicoasa. Concentrarea adevarata presupune o anumita generozitate a spiritului, dar si un nivel bun al energiei fizice. Inseamna sa fii dispus sa preiei si sa intelegi ce spune acea persoana, fara sa te astepti sa iti expui propriul punct de vedere sau sa il intrerupi pe celalalt. Se refera la inabusirea dorintei de a judeca rapid inainte de a intelege cu adevarat.

Atunci cand iti focalizezi atentia, oferi celeilalte personae ceea ce merita. Fa tot posibilul sa nu fie o simpla simulare. Expertii pretend ca durata timpului de concentrare se micsoreaza din ce in ce mai mult, dar este un lucru pe care il putem imbunatati daca exersam. Lumea este plina de lucruri care ne distrag si de multe ori este dificil sa iti dai seama daca este o concentrare de calitate sau doar iti umpli mintea cu detalii. Vei observa ca a acorda atentie unui lucru este putin obositor, dar si o mare realizare. Sa iei parte la o conversatie cu intentia de a gasi ceva ce-ti place la cealalta persoana.

Un prieten intelept mi-a spus: “fiecare dintre noi are ceva interesant – gaseste acel lucru.” Fie ca iti este cunoascuta sau nu o persoana, ascult-o ca si cum nu v-ati mai fi intalnit niciodata.

Daca nu te poti concentra in timpul unei conversatii sau a unei sedinte, incearca sa schimbi pozitia in care stai. Daca esti atent la tine, vei vedea ca ai doua sau trei posturi pe care le alegi intotdeauna. Atunci cand o alegem pe cea in care ne simtim cel mai confortabil, este mai greu sa fim alerti. Incearca o alta pozitie – uneori o mica schimbare poate influenta foarte mult durata timpului de concentrare. Asigura-te ca te simti confortabil, pentru ca este aproape imposibil sa te concentrezi atunci cand esti oboist sau nu te simti comod din punct de vedere fizic. Daca iti este sete, prea frig, prea cald sau trebuie sa mergi la toaleta, fa ceva in aceasta privinta. Am intalnit oameni care au rezistat pe toata durata sedintei pentru ca nu au vrut sa ia o pauza. Problema este ca dupa aceea numai asta isi amintesc. Incearca sa-ti imaginezi ce simte cealalta persoana si gaseste o analogie sau o experienta asemanatoare in propria viata. Trece mesajul prin inima mai mult, si nu doar prin minte.

Cineva mi-a spus candva: “Nu uita, ai timp!” si nu am uitat niciodata acest lucru. Deseori repet aceste cuvinte pentru ca sunt adevarate, indiferent de cum te simti sau de circumstantele in care te afli. Acorda concentrarii cu 20% mai mult timp decat crezi ca este necesar. S-ar putea sa fie nevoie sa lasi deo-parte ceea ce vroiai sa spui pentru a-ti directiona intreaga atentie asupra celor spuse de cealalta persoana. Nu lasa presiunea timpului sau propria nerabdare sa te faca sa grabesti lucrurile.

Verifica daca concluziile pe care le tragic se bazeaza pe fapte sau pe propria interpretare a celor auzite. Cere mai multe informatii daca nu esti sigur si repeta preocuparile-cheie ale celeilalte personae folosind cuvintele pe care ea le-a folosit. Este nevoie de efort pentru a te concentra asa ca daca esti oboist sau bolnav spune acest lucru si programeaza intalnirea pentru alta data. Sa acorzi altora atentia ta este un mod de a-i trata pe ei, dar si pe tine cu respect autentic.

Va onoreaza pe toti si acele personae vor sti daca esti sincer. Acest lucru nu poate fi simulat. A treia dimensiune a unei bune comunicari. Oglindirea este un lucru pe care il practicam zilnic cu prietenii si cu familia fara sa ne dam seama de acest lucru. Daca vei devein constient de puterea pe care oglindirea o are, o vei putea folosi pentru a crea legaturi puternice cu oamenii pe care vrei sa ii influentezi. Oglindirea se refera numai la limbajul trupului, setul vital de semnale pe care le transmitem celorlalti cu ajutorul gesturilor si posturilor pe care le adoptam. Este consecinta fireasca a faptului ca oamenii se simt confortabil si in largul lor unii in prezenta altora. Atunci cand incercam sa observam o alta persoana intram mai usor in relatie cu ea, fie ca se simte bine, este nervoasa sau trista. Gandeste-te la semnalele pe care le transmit si la modul in care iti ajustezi postura si gesturile atunci cand esti in prezenta cuiva.

Daca te simti degajat in fata acelei personae, vei adopta o pozitie similara cu a ei. Despre asta este vorba in oglindire – abilitatea noastra instinctiva de a ne adapta la atitudinea si gesturile celuilalt atunci cand ne simtim in largul nostru. Oglindirea este limbajul pe care trupul il foloseste pentru a transmite mesaje celeilalte personae.

Conform unui studiu recent, oglindirea leaga doi oameni mai repede si mai eficient decat orice altceva. Oglindirea nu inseamna sa imiti sau sa iei in deradere pe cineva. Oglindirea naturala este complementara. Cu alte cuvinte, daca te oglindesti in cineva, inseamna ca placi acea persoana si vrei sa va intelegeti bine. Oglindirea este un instrument fantastic de util atunci cand vrei sa cladesti o relatie de incredere.

Odata ce vei sti cum functioneaza o vei putea folosi in toate tipurile de situatii pentru a degaja atmosfera, pentru a aduce armonie si legaturi bune. Atunci cand utilizezi oglindirea in mod eficient, comunicarea isi va urma cursul mult mai bine, iar cealalta persoana nici nu va sti ca de fapt tu depui un efort constient. Pur si simplu va simti ca sunteti pe aceeasi lungime de unda si se va bucura de acest schimb cu tine. Pentru a folosi oglindirea ca instrument de comunicare, trebuie sa stii cum sa o folosesti si apoi sa o pui in aplicare. Putem pune bazele unei bune relatii si prin adaptarea tonului sau volumului vocii la celalalt. Acesta este un alt lucru pe care il facem in mod natural si putem alege sa il facem in mod constient pentru a aduce imbunatatiri comunicarii si pentru a construi relatii. Fii atent la modul in care iti folosesti vocea. Limbajul trupului este o parte importanta a modulatiei vocii.

Daca vrei sa te faci auzit, ridica-te in picioare. Daca vrei sa pari calm, relaxarea umerilor e de ajutor. Limbajul trupului si gesturile pe care le folosim sustin tonul vocii. Abilitatea de a face o persoana sa treaca de la o stare la alta in mod discret, folosindu-ne de limbajul trupului, gesture si tonul vocii. Prin observarea limbajului trupului si a tonului vocii la o persoana trista sau nervoasa, iti dai seama ce este important pentru ea.

Atunci este posibil sa o “conduci” catre o stare mai calma adaptandu-ti vocea si schimbandu-ti pozitia corpului. Totusi fii atent, pentru ca nu poti conduce decat daca mai intai prinzi ritmul; cu alte cuvinte, te pliezi pe starea in care se afla. Altfel, nu vei reusi decat sa il deranjezi. Pastrarea ritmului arata ca intelegi si respecti starea in care se afla cineva in momentul respective. Astfel poti stabili o comunicare inainte de a conduce persoana respectiva spre o alta stare. Nu numai tonul si volumul vocii te ajuta la construirea unei relatii, ci si cuvintele pe care le folosesti. O parte din procesul de stabilire a unei relatii consta in a fi capabil sa te exprimi in “limba” celeilalte personae – sa folosesti cuvintele si expresiile pe care ea le foloseste si acelasi nivel de rafinament.

Cand vrei sa comunici o idee sau un mesaj cuiva, trebuie sa te deplasezi pe scara “relatia cuvintelor”, folosind o abordare mai detaliata si o implicare mai mare pe masura ce la fiecare nivel persoana respectiva recunoaste ca te-a inteles. Iata un ghid ale celor cinci niveluri ale comunicarii prin intermediul cuvintelor, pe care le poti folosi in crearea unei relatii.

  • Primul nivel:

Bazele – acest nivel este asemenea unei brosuri verbale. Are loc atunci cand vorbesti despre tine si despre ideea ta si o desrii in propriile cuvinte. In acest stadiu, cei mai multi dintre noi devenim un pic guralivi si oferim prea multe informatii. Nu te complica.

  • Al doilea nivel:

Destul despre mine – ce inseamna pentru tine? Acum subliniezi ce semnificatie are ideea ta pentru cealalta persoana, astfel incat aceasta sa vada de ce ar fi interesat de ea.

  • Al treilea nivel:

Sa vorbim despre tine folosind limbajul tau. In acest punct poti folosii o parte dintre termenii si expresiile pe care cealalta persoana le-a folosit si poti explica in termini mai personali de ce ar fi interesant pentru ea. Ideea va incepe sa prinda mai mult contur, iar cealalta persoana va incepe sa te asculte cu mai multa atentie.

  • Al patrulea nivel:

Sa vorbim despre noi. Poti incepe, acolo unde este cazul, prin a folosi exemple despre cum ar da roade aceasta idee daca ascultatorul tau s-ar implica. Ajuti ascultatorul sa se vada folosind ideea ta sau participand la ea.

  • Al cincilea nivel:

Aici vrei sa ajungi – o nirvana a utilizarii cuvintelor in comunicare. Acum ajungi la lucrurile foarte importante pentru celalalt, lucruri care in cele din urma ii vor ghida si motiva decizia: valorile si convingerile ei. Cum vei sti ca a inteles? Cum poti sa-ti dai seama daca cealalta persoana este plictisita sau interesata cu adevarat de ceea ce spui? Iata o lista de control pe care o poti folosi ca un ghid de baza in interpretarea reactiilor primate. Daca lucrurile merg cum trebuie, s-ar putea sa observi la ascultatorul tau unul din indiciile de mai jos: ochii deschisi, alerti, limpezi, pupile marite; expresivitatea fetei; aspectul fetei este stralucitor, si nu palid; gesture largi si o miscare a trupului animate si deschisa; s-ar putea sa se aplece cu entuziasm, sa zambeasca; bun contact visual cu tine; voce insufletita, nu monotona, indiferent sau fara vlaga; aproba atunci cand este cazul; comentariile sunt relevante si cordiale; introduce noi idei relevante si amuzante; cladeste pornind de la ideile tale; pune intrebari relevante; spune “Inteleg”, “Sunt de accord”, “Imi place”; este dispus sa se intoarca sau sa va intalniti din nou; ofera raspunsuri prompte, bine gandite; vorbeste despre tine si altora.

Acorda tuturor sansa de a se insela o data sau de doua ori. Poate ca par foarte incordati sau nu pot sta locului. Dar regula spune ca daca vezi trei lucruri negative intamplandu-se, ai putea avea probleme.

Si daca vezi trei lucruri care se apropie, exista sanse ca sapte sau opt lucruri sa mearga prost! Atunci cand reusesti sa stabilesti o relatie cu o alta persoana te simti minunat.

Legatura dintre doi oameni care fac lucrurile sa mearga ca pe roate si sa progreseze este mai de pret decat orice altceva ai putea avea.

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *