mesajele subliminale
Am auzit cu totii de mesaje subliminale.
Cand spunem mesaje subliminale, ne gandim la acele mesaje care sunt primite de receptor inconstient urmand ca acesta sa reactioneze la ele. Voi incerca in acest articol sa va invat cum se trimit aceste mesaje pentru ca ele sa aiba efectul scontat.
In primul rand mesajele subliminale sunt acelea care au drept scop punerea in actiune. Cei care le transmit au scopul de determina interlocutorul sa cumpere ceva, sa faca o actiune, sa voteze pe cineva etc. Mesajele subliminale se doresc a fi comenzi mentale iar efectul lui este masurat in gradul in care individul care le-a primit reactioneaza la ele! Comenzile mentale sunt cuvinte simple inserate in mod repetat in discurs sau intr-o reclama, cu un efect scontat de a determina creierul sa declanseze o actiune!
Pentru a avea efect aceste comenzi trebuie formulate in termeni pozitivi:
– Gandeste-te!
– Cumpara!
– Ia decizia!
– Lucreaza cu noi!
– Ai incredere in mine!
– Te poti baza pe mine!
– Revolta-te!
– Citeste!
– Scrie!
– Emite o pozitie!
– Fii atent!
Lista poate continua, insa lucrurile nu sunt foarte simple, iar in randurile de mai jos voi explica cum trebuie sa transmitem aceste mesaje astfel incat sa nu intampinam o reactie adversa. De regula fiecare dintre noi este reticent la asemenea mesaje, banuind mai ales ca scopul lor este de a ne transmite un mesaj. Cu toate acestea fie ca ne dam seama , fie ca nu, aceste lucruri functioneaza. De exemplu daca va spun: Nu va ganditi la o girafa verde! Oare cum ar arata o asemenea girafa! Puteti sa v-o inchipuiti, oare cum ar arata?
Pana aici lucrurile sunt clare, avem de-a face cu mesaje subliminale, pe care le intalnim la tot pasul, iar creierul, fie ca ne convine fie ca nu, reactioneaza la asemenea mesaje! Ce culoare avea girafa? Vedeti? Functioneaza! Sa trecem insa la fapte! Cum putem transmite mesajele astfel incat acestea sa aiba efect?
1. Asa cum am mai spus, transmite in termeni pozitivi comanda ta
Mai exact atunci cand dai o comanda sa nu faca un lucru sau altul, creierul inainte de a se gandi cum sa nu faca lucrul respectiv isi va imagina cum sa-l faca. De exemplu: Nu scapa cheia! va fi interpretata ca Scapa cheia!
Ai grija sa nu cazi! – la fel este o comanda… care te face sa te dezechilibrezi. Prin urmare atunci cand vrei sa transmiti mesaje acestea trebuie sa fie de forma:
– Ai grija de cheie! (in loc de Sa nu scapi cheia!)
– Tine-ti echilibrul! (in loc de Ai grija sa nu cazi!)
– Stai nemiscat! (in loc de Nu te misca!)
– Pastreaza-ti calmul! (in loc de in loc de Nu te mai agita!)
– Actioneaza! (in loc de Nu mai fii pasiv!)
2. In al doilea rand, ascunde-ti mesajul!
Exista tehnici mai fine de a transmite un mesaj, astfel incat sa nu brutalizezi interlocutorul. O tehnica foarte simpla este aceea de a ascunde comanda in spatele unei negatii cum ar fi:
– Nu te hotari inainte de a-mi asculta toate argumentele!
– Nu fii de acord cu mine pana nu …
– Nu ne alege pe noi decat dupa …
– Nu trageti concluzia ca suntem parteneri de incredere decat dupa ce va voi arata …
De fapt in toate aceste afirmatii vei transmite comanda ca el sa ia o decizie anume dupa ce tu ii vei expune si urmatoarele argumente!
3. Infasoara-ti mesajul prin redirectionarea atentiei!
Aceasta este o alta tehnica de a transmite un anumit mesaj astfel incat el sa aiba un efect cat mai bun. Cea mai simpla metoda de redirectionare a atentiei este ca mesajul tau sa fie prins intre aspecte care il intereseaza mai mult pe partenerul tau. Astfel, cel mai nimerit ar fi sa va dau o serie de exemple pentru a intelege cum trebuie transmise aceste mesaje:
– Pentru a avea incredere in noi, trebuie sa aflati si parerile clientilor nostri!
– In timp ce dumneavoastra va veti hotari ca suntem cea mai buna alegere, eu va voi impartasii cateva facilitati cheie.
– Sa te hotarasti sa semnezi acest contract nu este un lucru simplu si va voi explica si de ce!
– Desi suntem convinsi ca va trebui sa stiti multe lucruri inainte de a avea incredere in noi, va voi expune pe scurt cateva din acele aspecte relevante care cu siguranta vi se vor parea interesante.
– Desi este lucrul cel mai simplu sa semnam, as dori sa va enumar inainte de asta trei lucruri importante.
Dupa cum vedeti este transmis mesajul de actiune, urmat mai apoi de directionarea atentiei catre anumite aspecte, o enumerare sau alte aspecte relevante!
Am incercat in randurile de mai sus sa va explic tehnici simple pentru a avea o viziune sumara asupra mesajelor subliminale. Acestea se pot intalniti la tot pasul si ele functioneaza fie ca ne place, fie ca nu! Ce culoare avea girafa?
de Marian Rujoiu,
Trainer Extreme Training
www.traininguri.ro
Sunt interesat cum poate fi cercetat efectul mesajelor subliminale. Poate fi masurata modificarea comportamentului dupa ce unui subiect i se emit mesaje subliminale? Poate fi experimentat fenomenul? Exista un astfel de experiment?
Cred ca ar trebui sa se faca o distinctie totusi intre mesajele subliminale (subliminal messages) si mesajele ascunse (embedded comands).
Dumneavoastra v-ati referit aici mai degraba la a doua varianta si ati enuntat tehnici clasice din programarea neuro-lingvistica, prin care aceste comenzi simple se pot “insinua” in mintea interlocutorului.
Pe de alta parte,termenul de “mesaje subliminale” este unul destul de discreditat la ora actuala de psihologi si chiar s-a incercat inlaturarea acestei idei prin emisiuni care demonstrau ca asa ceva nu exista (A Critical Eye -de exemplu).
Repet, aceasta sintagma in engleza are cu totul alt sens si se refera la mesaje (vizuale sau auditive) care dureaza mult prea putin sau pe o frecventa mult prea joasa pentru ca simturile noastre sa le perceapa, dar care totusi ne-ar influenta comportamentul.
Mitul urban care a declansat aceasta isterie a fost un experiment dintr-un cinematograf in care vanzarile la Coca-Cola au crescut dramatic dupa vizualizarea unei imagini subliminale introduse in pauza publicitara. Oamenii au fost scandalizati si fascinati in acelasi timp de posibilitatea controlarii “miraculoase” a comportamentului si astfel s-a nascut ideea.
In ciuda descoperirilor ulterioare ca totul a fost doar o inteleapta miscare de advertising, convingerea generala (si neavizata)ca mesajele subliminale exista s-a pastrat.
Voiam doar sa nu contribuiti si dumneavoastra in mod involuntar la perpetuarea acestui tip de dezinformare.
Buna! Eu am toate increderea in efectul mesajelor subliminale si as vrea sa folosesc asa ceva pt ca sotul meu sa se lase de fumat. El nu e tocmai decis, dar nu pot sa vad cum isi distruge sanatatea.Ce ma sfatuiti sa fac. Un mesaj subliminal pot sa l fac eu?cum? Multumesc pt tot.
Buna ziua.
Mesajele subliminale exista pretutindeni, chiar si in ceea ce priveste renuntarea la obiceiurile daunatoare precum fumatul. Din pacate, nu stim daca folosirea acestora este intr-adevar cea mai buna metoda pentru a-l determina pe sotul dvs sa renunte la fumat. Poate ca ar trebui sa incercati sa comunicati cu dansul si sa vedeti daca exista vreo cale de iesire in aceasta situatie. Sa aflati ce l-a determinat sa se apuce de fumat, de ce continua acest obicei desi stie ca dvs nu sunteti de acord. Alegerea de a renunta ii va apartine in totalitate, la fel de bine cum alegerea de a se apuca de fumat i-a apartinut tot dumnealui.