tu crezi in minciunile pe care ti le repeti zilnic
Psihologie practica / Motivatie si succes

Tu crezi in minciunile pe care ti le repeti zilnic?

tu crezi in minciunile pe care ti le repeti zilnic

tu crezi in minciunile pe care ti le repeti zilnicNasul lui Pinocchio nu este doar un simplu mit, ci este adesea imaginea cu care ne intalnim zilnic atunci cand ne privim in oglinda.

Si oricat de mult am dori sa-l micsoram, el se lungeste din cauza minciunilor pe care ni le repetam despre noi insine.

Ma intreb de ce ne place sa ne mintim singuri.

Uneori este scutul cu care ne inarmam in fata celorlalti. Poate ca este mult mai usor sa schitam un zambet larg decat sa incepem o dezbatere care ne-ar putea scana vulnerabilitate. Putem spune ca avem o scuza in ceea ce-i priveste pe ceilalti.

Insa cum ramane cu minciunile pe care ni le repetam noua?

Devine revoltator faptul ca acestea ajung sa ne ghideze in mod inconstient cele mai nesemnificative actiuni. Ne agatam de propriile minciuni asa cum ne agatam de propriile povesti. Uitam ca putem schimba rolul personajului nostru la fel de bine cum uitam ca ne putem opri in absolut orice moment al vietii noastre pentru a ne spune adevarul.

Fiecare isi cunoaste propriile minciuni.

Poate ca ne repetam ca suntem persoane deschise, insa refuzam majoritatea propunerilor care ni se ofera. Sau poate ca vrem sa parem persoane blande in ochii celorlalti incat “inchidem gura” vocii din capul nostru care ne scoate la iveala agresivitatea. Sau din contra, poate ca ne ascundem zi de zi cadoarea pentru a intra intr-un joc superficial care nu ne este deloc caracteristic.

Astfel, ajungem sa ne mintim ca suntem mai presus sau mai prejos decat ceea ce suntem in realitate. Preferam sa ne repetam zilnic minciuni decat sa ne intalnim cu partile din noi insine pe care nu vrem sa le acceptam.

Jocul minciunilor este destul de captivant.

Ajunge sa ne placa zona in care intram, insa stim ca nu ne putem ascunde pentru prea mult timp. Si in orice moment avem posibilitatea de a accepta adevarul sau de a imbratisa o alta minciuna.

Nu-mi dau seama daca acest joc cuprinde ceva mai mult decat o zona de confort. Poate ca apelam la minciuni pentru a proiecta asupra noastra imaginea ideala la care ravnim si pe care nu o putem atinge. Sau poate ca doar ne ascundem de fetele dureroase ale adevarului care au puterea de a topi flacara minciunilor la care ne incalzim egourile.

Provocarea acestei seri este de a ne gandi ce minciuni ne repetam zi de zi. De a ne intreba de ce ne agatam de acest obicei si de ce nu-i dam drumul. Si mai ales de a ne intreba ce se ascunde in spatele acestui “mic ritual” daunator.

Aveti nevoie de o foaie, un pix si de sinceritate. Macar la acest exercitiu incercati sa nu va mintiti.

Andreea

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *