stii care e profilul tau motivational
Psihologie practica / Motivatie si succes

Stii care e profilul tau motivational?

stii care e profilul tau motivational
stii care e profilul tau motivational

Oricat ai citi, oricat ai discuta cu unul sau cu altul, oricata consultanta de specialitate ai primi, lucrurile se misca in viata ta cu o singura conditie: sa identifici in interiorul tau acea motivatie care te pune in miscare. Adica sa incepi sa freamati, sa simti ca pulsezi, sa te simti mandru ca ai un obiectiv si ca vei obtine un rezultat. Adica sa incepi sa traiesti!

Astazi va prezint o carte: 100 de cai spre automotivare. Steve Chandler, Curtea veche, 2006. Subtitlu: Schimba-ti definitiv viata. Intentia mea nu este de a face reclama acestei carti, ci de a va invita sa o cititi. De ce? Pentru ca poate aveti nevoie. Sa ma explic.

Citeste cu atentie cele patru exemple de mai jos si te rog sa incercuiesti litera corespunzatoare exemplului in care te regasesti cel mai mult in prezent:

A – MOTIVAT

Alex este genul de om pentru care nici un rezultat dorit nu este imposibil. Energic, hotarat, stie intotdeauna ce vrea si gaseste resursele necesare pentru a-si atinge obiectivele. Nu e intotdeauna vesel sau entuziasmat, dar un lucru e clar: isi urmareste obiectivele asa cum o pisica urmareste soarecele. De aceea si are rezultate cu care se mandreste. Se trezeste dimineata cu ideea “Astazi e o zi minunata!”

B – IN CURS DE A INVATA SA SE AUTOMOTIVEZE

Violeta este genul de om care vrea sa faca o schimbare. Cu cateva luni in urma a avut acel “insight” care i-a spus ca ar merita sa faca o schimbare in viata ei. Nu e inca foarte convinsa de acest lucru, dar a inceput sa citeasca tot felul de carti despre cum sa iti traiesti viata si sa obtii ceea ce vrei. Ceva in interiorul ei rezoneaza cu aceste idei, ceea ce pentru ea este un semnal cum ca ar trebui sa continue pe acest drum. “Pofta vine mancand” isi zice ea uneori. A inceput sa obtina rezultate si, mai mult, incepe sa fie mandra de ea in alt sens decat cel in care a fost pana acum. Incepe sa se simta multumita. Se trezeste dimineata repetand de cateva ori pentru ea “Astazi este o zi minunata!”. Cam fara convingere uneori, dar persevereaza.

C – NEMOTIVAT

Ioana este genul de om pe care nu o entuziasmeaza aproape nimic, dar nici nu o faca sa cada in depresie. Genul de “om de mijloc”, si-a facut un statut printre prieteni de persoana indiferenta. Nu e dispusa sa actioneze pentru a atinge anumite obiective (casa, masina, serviciu mai bun de exemplu), dar nici nu le da la o parte. Parca asteapta, desi “asteapta” nu e tocmai termenul potrivit pentru a descrie starea ei. Mai degraba prefera sa observe lumea, fara sa se implice sau sa o judece. Sunt putine lucruri in lume care o fac sa iasa din acel “mijloc” si sa fie ori entuziasmata, ori suparata. Se trezeste dimineata cu ideea “Hai sa vedem ce mi s-a mai pregatit azi!”

D – DEMOTIVAT

Cristi este tipul de om pe care nimic nu-l poate motiva. Sau cel putin asa spune el. Este genul de om care are destule dintre lucrurile pe care si le doreste (casa, masina, familie, serviciu bun etc.) si de aceea poate nu mai cauta nimic. Uneori se intreaba pentru ce mai traieste, daca mai are vreun rost devreme ce nu mai are nimic de indeplinit. Rar se intampla ca ceva sa il determine sa actioneze si asta se intampla mai mult datorita semnalelor din partea sotiei. Uneori se intreaba de ce nu-l bucura mai nimic, dar alunga intrebarea din minte considerand-o fara rost. Se trezeste dimineata cu ideea neconfortabila “Inca o zi de trait!”

De ce recomand cartea despre care v-am vorbit? Pentru ca ii poate ajuta pe toti oamenii, indiferent din care dintre cele 4 categorii mentionate mai sus fac parte. Adica:

– Daca faci parte din grupa celor motivati, cuvantul de ordine este: CONTINUA! Esti motivat? Continua sa fii motivat! Cartea te ajuta sa descoperi noi metode de automotivare ce pot fi utile pentru tine. Din 100 (mai exact 101) este imposibil sa nu gasesti ceva nou!

– Daca faci parte din grupa celor care invata sa se automotiveze, cuvantul de ordine este PERSEVEREAZA! Adica mergi pe drumul ales si persevereaza in atingerea rezultatelor. Vor aparea cu siguranta. Cartea iti e utila pentru ca te ajuta sa alegi metodele de automotivare ce ti se potrivesc. Bineinteles ca nu toate te vor impresiona, dar banuiesc faptul ca nu asta e ideea cartii. Mai degraba cred ca este vorba de a avea de unde sa alegi.

– Daca faci parte din grupa celor care sunt nemotivati, atunci cuvantul de ordine este CAUTA! Cauta si vei afla. Cauta metode prin care sa te automotivezi in permanenta. Asta este cartea de care ai nevoie.

– Daca faci parte din grupa celor care sunt demotivati, cuvantul de ordine este IESI! Adica iesi cat mai repede din starea respectiva si genereaza-ti o stare de automotivare. Cartea ti se potriveste la fix!

Bineinteles ca exista o singura modalitate prin care poti obtine rezultate prin intermediul acestei carti: CITESTE-O! Dupa care mai stam de vorba.

Succes la automotivat si la citit. O sa iti placa foarte mult cartea. Dar ca sa fim siguri, da-ne si noua un semn la office@hrd.ro ca ti-a placut

Romeo Cretu a tinut o prezentare cu acest subiect zilele trecute la Motivation Building Day. Rezultatele obtinute pe acel esantion nu au fost deloc intamplatoare:

– 20 de participanti sunt motivati sa obtina diferite rezultate
– 13 sunt in proces de invatare a modului in care sa fie tot timpul automotivati
– 1 este nemotivat (adica undeva pe la mijloc intre motivare si demotivare)
– 1 este demotivat

In incheiere va recomand ca daca doriti sa primiti in fiecare zi cateva cuvinte pline de intelepciune sa trimiteti un mesaj cu subiectul Maxima zile la adresa office@hrd.ro.

de Romeo Cretu
Trainer HRD Dezvoltare Resurse Umane
www.hrd.ro

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *