Self Branding intr-o organizatie: foloseste cele 10 surse interne ale puterii!

Publicat: 7 noiembrie 2007
Comentarii: Fără răspunsuri

self branding intr-o organizatie foloseste cele 10 surse interne ale puterii

self branding intr-o organizatie foloseste cele 10 surse interne ale puteriiIntr-o forma sau alta, fiecare dintre noi incearca intr-o organizatie sa detina cat mai multa putere, pe care sa o poata folosi in orice imprejurare: pentru pozitia in ierarhia organizatiei, pentru respect, pentru mariri de salariu, pentru autosatisfactie, pentru a atinge succesul etc.

Fiecare doreste putere, chiar daca nu o numeste asa, ci vorbeste depre atu-uri sau altceva! In acest articol voi incerca sa iti arat care sunt aceste surse de putere pentru tine – surse etice, care-ti pot asigura un Self Branding excelent. Ramane ca dupa ce citesti acest articol sa alegi acele surse care ti se potrivesc cel mai bine!

Aceste surse ale puterii le voi imparti in doua categorii pentru o mai usoara parcurgere a lor: surse interne de putere si surse externe de putere. In acest articol voi prezenta sursele interne ale puterii, urmand ca intr-un articol viitor sa prezint sursele externe ale puterii.

Despre sursele interne de putere

Dupa cum probabil titlul iti spune, principala sursa a puterii o reprezinti chiar tu! Formele in care poti dobandi prin propriile forte mai multa putere le vei regasi in urmatoarele randuri:

1. Putere = Respect!

Pentru a fi un om puternic, trebuie sa fii un om respectat. Din nefericire nu te nasti un om respectat, ci doar unul iubit de parinti! Incet-incet poti castiga respectul anturajului, al colegilor de serviciu sau al sefilor! O serie de cai de obtinere a respectului din partea celorlalti ar fi urmatoarele:

– respecta-i pe ceilalti, respecta parerile lor,
– nu vorbi doar de dragul de a te auzi,
– nu-ti pune viata personala pe masa tuturor colegilor,
– fii un om orientat catre solutii.

2. Putere = Expert!

Fii expert macar intr-un domeniu! Trebuie ca tu sa te pricepi sa faci un lucru foarte bine, cum nimeni in companie nu-l mai poate face! Expertii in companie devin focar de putere prin prisma competentelor pe care le detin! Nu trebuie sa stii sa le faci pe toate, trebuie sa te focalizezi pe acele lucruri pe care tu stii sa le faci cel mai bine, astfel incat oamenii sa-ti recunoasca meritele fara ezitare!

3. Putere = Aplomb!

Ce insemna aplomb? Insemna a spune lucrurile astfel incat sa te faci ascultat, inseamna sa transmiti mesaje clare, ferme si usor de inteles. Aplomb insemna si o putere a cuvintelor dincolo de formularea lor gramaticala, insemna sa transmiti nu doar o informatie, ci si un sentiment, care sa-i puna pe cei din jurul tau pe ganduri! Trebuie astfel sa manifesti siguranta de sine atunci cand vorbesti, presarat cu indrazneala, dar in acelasi timp sa prezinti idei coerente, bine argumentate, cu finalitate clara si fara echivoc

4. Putere = Viziune!

A avea viziune, insemna a sti incotro te indrepti. Trebuie sa ai obiective clare, atat profesionale cat si personale! Trebuie sa ai o viziune asupra propriei persoane, asupra colectivului, asupra starii prezente, dar mai trebuie sa impartasesti celorlalti si o viziune a viitorului!

Aceasta viziune a viitorului, trebuie nu doar sa fi capabil sa o „vezi” ci si sa o expui celorlalti! Viziunea ta trebuie sa fie una pozitiva, care sa inglobeze deopotriva atat simtul practic cat mai ales directia in care se indrepta lucrurile!

Aceasta viziune, dupa cum va dati seama, trebuie sa contina si un dram de anticipare, sa prevezi lucrurile inainte ca ele sa se intample! Prin antrenament si perseverenta iti poti finisa acest sentiment al anticiparii, fiind astfel, conform unui limbaj pe care l-ai mai intalnit, “cu o secunda mai destept decat ceilalti”!

5. Putere = IQ ridicat!

O capacitate intelectuala ridicata este inca o sursa de putere pentru tine! Intr-adevar capacitatea intelectuala a fiecaruia poarta anumite standarde native! Sa ne gandim la un sport simplu, anume a alerga! Sa luam o distanta de 500 M ca exemplu! Daca prima data nici macar nu ai putut parcurge aceasta distanta, dupa antrenament vei scoate un timp din ce in ce mai bun! Este drept ca poate nu vei ajunge niciodata la jocurile olimpice, insa vei avea un avantaj net daca te-ai antrenat in fata unui om care nu s-a antrenat niciodata!

Prin urmare antreneaza-te si mentine-te intr-o forma intelectuala buna! Cateva metode de antrenare a intelectului ar putea fi:

– rezolvare din cand in cand a unor probleme logice,
– joaca-te cu numere, cumpara un manual de clasa a VI-a sau a VII-a, rezolva cateva probleme ( o sa constati cu surprindere ca nu sunt atat de usoare cum pareau in clasa a VI-a!),
– poti alege sa completezi o integrama din cand in cand,
– citeste niste ghicitori,
– uita-te la un film bun,
– cand ai ceva mai mult timp incearca sa construiesti singur un plan de afacere! Poti sa te „joci” cu bugetul propriu, in sensul de a identifica nu 5 noi cai de economisire, ci 5 cai de castig suplimentar!

Acest IQ ridicat va fi o sursa de putere intrucat vei avea o capacitate rapida de a intelege si expune o serie de idei si de a veni cu solutii clare, pertinente, la care ceilalti nu se gandisera! Gaseste tu acele lucruri pe care sa le faci astfel incat acestea sa reprezinte provocari intelectuale.

Cum stai cu rezolvatul problemelor? Haide sa-ti dau o problema simpla: CEASUL.

“Pe nici unul dintre ceasurile mele nu ma pot bizui! Toate merg anapoda. Fata de ora exacta, pendula, bunaoara, ramane in urma cu 2 minute pe ora. Ceasul de voiaj nici el nu-i mai grozav, fata de pendula o ia inainte cu 2 minute pe ora. Ceasul de masa, si el, fata de ceasul de voiaj, ramane in urma cu 2 minute pe ora. In sfarsit ceasul de mana fuge si el, cu 2 minute in comparatie cu desteptatorul. Astazi la ora 12 le-am potrivit pe toate cand s-a dat la radio ora exacta. Tare sunt curios sa vad cat va arata ceasul de mana maine seara, la ora 19!”

Cat va arata? Simplu… dar stimulativ pentru intelectul tau!

6. Putere = EQ ridicat! /(EQ – Inteligenta Emotionala)

Capacitate emotionala insemna a fi capabil sa-ti controlezi si sa folosesti emotiile tale! Trebuie sa fii capabil in acelasi timp nu numai sa folosesti emotiile tale ci sa fii capabil sa identifici si sa dirijezi emotiile celorlalti!

Multi dintre cei care au studiat acest fenomen au ajuns la concluzia ca inteligenta emotionala reprezinta un instrument mult mai puternic de IQ. Daca intelegi nevoile celorlalti, nu doar la nivel teoretic, ci ca sentiment, daca esti o persoana pe care ei se pot baza, daca ai capacitatea de a crea relatii bazate pe incredere cu cei din jur, daca ai capacitatea de a-ti gestiona propriile emotii, daca faci fata stresului, daca ai capacitatea de a-i mobiliza pe ceilalti, daca ai capacitatea de a le induce anumite stari celor din jur, daca esti capabil sa dezvolti o comunicare activa cu ceilalti si esti orientat catre o comunicare asertiva, atunci cu siguranta esti o persoana care isi foloseste din plin inteligenta emotionala!

Toate aceste abilitati se dezvolta prin antrenament, iar primul pas este acela de a deschide o comunicare activa chiar cu tine! Incearca sa-ti intelegi in primul rand propriile emotii!

7. Putere = Vointa!

Trebuie sa ai vointa! Nu doar trebui sa-ti spui ca ai vointa ci trebuie sa-ti pui vointa la lucru! Se spune ca degeaba ai viziune daca viziunea ta nu face nimic! La fel este si in acest caz, degeaba ai vointa, daca vointa ta nu face nimic! Prin urmare treci la actiune, la practica, fa ca visele tale sa devina realitate!

8. Putere = Sinceritate!

Fii sincer cu tine in primul rand, recunoaste-ti greselile, nu ascunde gunoiul sub pres! Fii sincer atunci cand iti expui o idee, fii sincer si delimiteaza-ti aria ta de expertiza! Omenii te vor cauta astfel pentru un sfat sau o parere pentru ca vor sti ca de la tine vor primi o opinie sincera! Foloseste cu precautie aceasta abilitate numita sinceritate, mai ales cand nu ti se cere! Acest lucru, inseamna ca nu trebuie sa umbli dintr-un birou in altul si sa-ti dai cu parerea permanent despre tot ce se intampla! Sunt oameni care nu sunt pregatiti sa fii sincer cu ei! Nu insemna insa ca trebuie sa minti, ci doar sa-ti dai cu parerea despre anumite lucruri, cu preponderenta atunci cand ti se cere acest lucru! Oamenii te bor intelege mai usor, daca vorbesti doar atunci cand intr-adevar ai ceva de spus!

9. Putere = Coerenta!

Aceasta este o sursa extraordinara a puterii. Trebuie sa exprimi o armonie totala intre ceea ce simti, ceea ce gandesti, ceea ce vorbesti si ceea ce faci! Oamenii te vor aprecia drept un om puternic, daca atunci cand spui ceva, vei si face acel lucru! Daca spui una si faci alta, sau daca spui ceva, iar mimica si gestica ta exprima altceva, sa nu te miri ca nu vei fi catalogat un om puternic!

Ai grija ce gandesti, pentru ca gandurile pot deveni vorbe, ai grija ce vorbesti, pentru ca vorbele tale pot deveni fapte! Rolul tau nu va fi decat sa te ingrijesti de coerenta!

10. Putere = Apreciere!

Apreciaza-ti permanent meritele, apreciaza si meritele celorlalti! Nu minimaliza eforturile celorlalti, incerca sa le accepti! Aceasta apreciere sincera o poti folosi cu abilitate in imbinare cu acceptarea! Accepta la cei din jurul tau sentimentele si trairile pe care acestia le au, nu le judeca, doar apreciaza-le ca ele exista! Accepta unicitatea fiecarui individ, cu tot cu punctele tari si punctele slabe pe care le are! Totodata as dori sa precizez ca oamenii de succes au apreciat unicul din fiecare individ, i-au identificat punctele tari si le-au orientat pe aceste spre rezultate!

Aceste surse ale puterii sunt surse pe care le poti folosi cu incredere! Unele dintre ele probabil iti va fi mai usor sa le asimilezi, altele mai greu, cert este insa ca sunt la indemana ta! Indrazneste sa le folosesti! Aceste surse te fac mai puternic si mai bun! Ele sunt acele lucruri care contribuie totodata la felul tau de a fi!

Practicandu-le vei avea o putere mai mare de convingere, vei putea influenta cu integritate, vei avea o pozitie in organizatie care iti poate oferi o satisfactie unica! Mai sunt o serie de surse interne ale puterii, m-am oprit insa doar la 10, acelea pe care le-am considerat cele mai practice si cu efecte imediate! Aceste surse sunt utile si bine de folosit indiferent de pozitia pe care o ocupi, fie ea manageriala, fie de conducere!

de Marian RUJOIU
Trainer. Manager. Coach, Extreme Training
Traininguri.ro

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *