respectul de sine un ingredient pentru o viata fericita
Psihologie practica / Motivatie si succes

Respectul de sine: un ingredient pentru o viata fericita

respectul de sine un ingredient pentru o viata fericita

respectul de sine un ingredient pentru o viata fericita


Cu totii avem momente de nesiguranta, de lipsa de incredere in sine, de indoiala in ceea ce priveste calitatile noastre si ganduri negative despre sine insusi.

Daca consideri ca ai probleme cu respectul de sine, sau nu esti sigur ca ai aceasta problema dar ai vrea sa afli daca o ai, atunci acest pachet informational iti poate fi de folos. In acest modul, vom discuta despre ce inseamna respectul de sine scazut si ce impact poate avea in viata unei persoane.

Ce este respectul de sine?

Inainte sa definim ce inseamna respect de sine scazut, sa vedem ce inseamna “respect de sine.” Poate ca ai auzit cuvinte similare, precum imagine de sine, perceptie de sine, concept de sine. Toti acesti termeni se refera la modul in care gandim despre noi insine. Ca fiinte umane, avem abilitatea nu numai de a fi constienti de noi insine, dar chiar sa masuram valoarea pe care credem ca o avem.

Respectul de sine se refera la modul in care vedem si gandim despre noi insine si valoarea pe care ne-o atribuim noua insine ca persoana. Avand capacitatea de a judeca si a da valoare anumitor lucruri, putem sa avem probleme cu respectul de sine.

Inainte de a merge mai departe, acorda-ti cateva minute pentru a scrie o descriere scurta despre tine insuti:

Cum te-ai descris pe tine insuti? Ce cuvinte ai folosit? Te-ai descris pozitiv, echilibrat sau negativ? Ce valoare iti acorzi de obicei?

Ce este respectul de sine scazut?

Ai fost vreodata nemultumit si nesatisfacut de tine insuti, in general? Te-ai gandit ca esti slab, prost, rau, inferior altor oameni, nefolositor, fara merite, neatractiv, urat, un ratat? Cu totii folosim unele din aceste cuvinte cateodata, mai ales atunci cand experimentam situatii stresante.Daca gandesti insa des despre tine insuti in acesti termeni, atunci e posibil sa ai probleme cu respectul de sine.

Respectul de sine scazut inseamna a avea o parere generala negativa desre tine insuti, sa te judeci si sa te evaluezi negativ in permanenta, si sa consideri ca nu ai valoare ca fiinta umana.

Iata cateva exemple legate de ce pot spune oamenii cu respect de sine scazut:

“Nu-mi place sa vorbesc cu oameni necunoscuti la petreceri. Sunt complet nesociabil si urasc asta!.”
“Nu am inteles foarte multe din ce ne-a spus instructorul azi. Cred ca sunt de-a dreptul prost!”
“Sunt supraponderal. Sunt gras si urat. Sunt neimportant. Sunt un ratat. Nu sunt demn de dragoste. Nu sunt suficient de bun.”

Oamenii cu stima de sine scazuta au credinte negative legate de ei insisi. Aceste credinte sunt luate drept adevaruri  legate de identitatea fiecaruia. Drept rezultat, respectul de sine scazut poate avea un impact negativ asupra unei persoane si asupra vietii ei.

Pe baza a ceea ce am descris legat de stima de sine, crezi ca ai o asemenea problema? Ai des ganduri negative despre tine pe care nu le-ai inclus in descrierea de mai sus? Poate ca e momentul sa le scrii acum:

Efectele respectului de sine scazut

Respectul de sine are efect asupra multor aspecte ale persoanei si asupra procesului de dezvoltare personala. O persoana cu respect de sine redus isi spune multe lucruri negative despre sine insusi. Se critica pe sine, isi critica actiuniel, abilitatile si fac glume negative despre ei insisi. Se indoiesc permanent de prorpiile capacitati si se invinovatesc mult atunci cand lucrurile nu merg cum ar trebui. Nu isi recunosc calitatile pozitive.

Cand li se fac complimente, se grabesc sa faca comentarii de genul “Nu e mare lucru”, “A fost pur si simplu noroc”. In loc sa se bucure, se concentreaza pe ceea ce nu au facut sau au facut gresit. Oamenii cu respect de sine scazut se asteapta ca lucrurile sa nu mearga prea bine pentru ei. Se simt adesea tristi, deprimati, anxiosi, vinovati, rusinati, frustrati si maniosi. Au dificultati in a vorbi despre ei si nevoile lor, evita provocarile si oportunitatile, si devin adesea agresivi in interactiunile lor cu altii.

Stima de sine scazuta poate avea impact asupra multor aspecte din viata unei persoane.Poate afecta activitatea unei persoane in mediul de lucru, sau la scoala. Aceste persoane au rezultate mai mici decat ar putea sa obitna, pentru ca se cred mai putin capabili decat altii. Vor evita provocarile de frica de a nu esua.

Vor munci din greu si se vor forta sa faca mai mult pentru ca astfel isi vor putea compensa lipsa de abilitati. Oamenii cu respect de sine scazut nu accepta prea usor faptul ca rezultatele pozitive pe care le pot obtine in anumite situatii se pot datora propriilor abilitati si calitati pozitive.

In relatiile lor personale, oamenii cu respect de sine scazut se supara si devin stresati la cea mai mica critica sau dezaprobare, se dau peste cap pentru a le face pe plac celorlalti, sunt timizi si chiar evita intimitatea si viata sociala. Nu sunt dispusi sa-si apere punctul de vedere, sa se protejeze de critica si abuzuri din partea membrilor familiei.

Oamenii cu respect de sine scazut nu prea se angajeaza in activitati recreationale sau de timp liber, pentru ca au tendinta sa creada ca nu merita placere si distractie. Pot de asemenea evita activitati in care ar putea fi judecati sau evaluati: sporturi competitive, dans, ore de arta sau participare la orice fel de competitie.

Grija fata de sine poate fi de asemenea afectata. Oamenii care nu sunt constienti de valoarea lor pot bea cantitati mari de alcool sau pot abuza de droguri. Nu se ingrijesc sa se imbrace frumos, sa arate bine si sa-si cumpere haine. Pe de alta parte, pot incerca sa-si ascunda lipsa de incredere in sine, prin controlul pana la ultimul amanunt al modului in care arata si nepermitand nimanui sa ii vada, daca ei nu considera ca arata perfect.

Daca recunosti unele din aceste probleme si la tine, acorda-ti cateva minute pentru a scrie cum ti-a afectat viata lipsa de respect de sine:

Extras din cursul online “Respectul de sine: un ingredient pentru o viata fericita“, pe care il puteti gasi aici.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *