respectul de sine imbunatateste-ti sentimentele fata de tine insuti
A ajunge la un respect de sine ridicat este o calatorie personala.
Respectul de sine scazut, pe de alta parte, are efectul contrar. Aduce indoiala de sine, si un sentiment general ca nu esti suficient de bun pentru a face fata provocarilor vietii. Daca ai un respect de sine scazut, poti crede ca nu esti capabil sa-ti indeplinesti obiectivele si poti ajunge chiar sa crezi ca trebuie sa nu mai visezi deloc. De fapt, respectul de sine scazut poate duce la probleme mentale si poate si asociat cu emotiile negative, anxietate, tristete, ostilitate, rusine, singuratate, sentiment de inadecvare si lipsa a spontaneitatii.
Ce este respectul de sine?
Cel mai adesea, asociem respectul de sine cu increderea in propria persoana, insa este mai mult de atat- merge mai in profunzime decat increderea. De exemplu, unii specialisti in dezvoltare personala spun ca poti avea incredere in tine si totusi sa ai un nivel de respect fata de tine scazut- mai ales atunci cand abordezi viata din perspectiva “pretinde ca ai succes pana cand ajungi cu adevarat sa-l ai.”
Respectul de sine adevarat nu presupune niciun fel de prefacatorie. Desi sunt multe dezbateri in jurul definitiei respectului de sine, exista teorii care spun ca acesta este o combinatie de doi factori: competenta si merit. Relatia dintre aceste doua aspecte dau cea mai buna definitie. Nathaniel Branden spune urmatoarele in cartea sa “Psihologia respectului de sine” : “Respectul de sine are doua aspecte interrelationale: implica simtul unei eficacitati personale si simtul meritului personal. “
Competenta si merit
Elementul de competenta inclus in respectul de sine are de-a face cu cat de mult crezi ca ai anumite abilitati necesare pentru a reusi in domeniile importante pentru tine. De exemplu, daca stii sa canti si sa dansezi si sa distrezi o multime de oameni cum nimeni altcineva nu poate, asta nu va contribui la cresterea respectului fata de tine daca ceea ce iti doresti tu cu adevarat este sa obtii succes intr-o cariera academica.
Daca urci in topul profesiei tale, dar nu esti mandru de acea profesie, este foarte probabil ca asta sa nu-ti creasca foarte mult stima de sine. Aceasta idee de “valoare” ne duce cu ideea la alt element al respectului de sine: meritul. Aici este spatiul unde iti faci autoevaluarea, pe baza valorilor tale, si a modului de a te comporta in anumite moduri care sa corespunda acestor valori. Aceste factori influenteaza credinta ta ca esti sau nu suficient de bun, ca iti place si respecti sau nu persoana care esti.
Combinand sentimentul de competenta cu cel de a fi merituos, putem sa gasim o dinamica completa a definitiei respectului de dine. Doar prin a ne simti bine cu noi insine nu putem dobandi respectul de sine. Trebuie sa existe un element referitor la competenta, astfel incat sa existe rezultate pozitive, nu distructive. Iar tendinta de a-ti aroga prea multe merite poate sa duca la o atitudine narcisista. Respectul de sine sanatos tine aceste lucruri in balanta.
A privi din acest punct de vedere respectul de sine ne permite sa vedem diferenta intre respectul de sine sanatos si respectul de sine in exces, care poate duce la comportamente agresive si distructive. Gandul ca esti mai bun decat altii poate duce la aroganta. Iar daca nivelul tau de respect fata de tine este mult prea ridicat, in comparatie cu abilitatile pe care le ai, te indrepti spre frustrare si manie.
Cum sa-ti imbunatatesti respectul de sine
Iata cateva sfaturi:
- Gandeste pozitiv despre tine insuti! – Singura persoana care iti poate schimba viziunea despre tine esti tu! Nimeni altcineva nu iti poate oferi respectul de sine- trebuie sa il construiesti singur plecand de la toate lucrurile pozitive din viata ta. Asigura-te ca iti insusesti obiceiul de a gandi pozitiv si invata cum sa detectezi si sa invingi comportamentele auto-sabotatoare. Fii propriul tau suporter!
- Fii mandru de realizarile tale! – Cand faci ceva bine, sarbatoreste! Nu astepta sa-ti spuna altcineva cat de minunat esti! Spune-ti singur!
- Stabileste-ti scopuri – Cu cat ai mai mult succes, cu atat te simti mai bine fata de tine. Stabilirea scopurilor este un lucru foarte bun prin care iti stabilesti si urmaresti sa ajungi la succes. Te ajuta sa-ti construiesti competente, un simt al mandriei si sentimentul de a fi merituos. Asigura-te ca iti stabilesti scopuri!
- Apreciaza valorile – Iti imbunatatesti respectul de sine atunci cand actionezi in conformitate cu valorile tale. Daca esti intr-o situatie compromitatoare, fa tot ceea ce poti ca sa iei o decizie in acord cu valorile tale. Atinge-ti scopurile cu integritate si nu-ti submina respectul de sine facand lucruri mai putin cinstite.
- Aminteste-ti ca nu esti perfect.– Nu fi prea dur cu tine. Cu totii facem greseli, si asta este in regula, atat timp cat invatam din ele. Singurele standarde pe care le ai de indeplinit sunt ale tale: inceteaza sa te ingrijorezi in legatura cu ce cred altii, focalizeaza-te pe lucrurile importante pentru tine. Daca faci asta, increderea ta in tine va creste si va compensa orice obstacol care-ti va aparea in cale.
- Ai grija de tine !– Fii activ; asta iti imbunatateste respectul de sine. Activitatile care iti dau o stare de bine te ajuta sa te simti in controlul vietii tale, iti dau un sentiment de implinire pe care il poti duce in alte domenii ale vietii tale.
Cheia catre respectul de sine este ceea ce simti fata de tine. Esti singura persoana care poate controla asta si chiar poti face o diferenta. Daca te placi si crezi ca meriti lucruri bune in viata, te vei respecta pe tine foarte mult. Daca nu te placi si te critici excesiv, vei avea un sentiment al respectului de sine foarte scazut.Este foarte important sa te respecti pe tine insuti! Poti trece mai usor prin provocarile vietii si poti face lucrurile importante pentru tine. Ia-ti angajamentul fata de tine insuti sa pui pret pe ceea ce faci si pe ceea ce esti!Pentru a afla mai multe pe aceasta tema, va puteti inscrie gratuit la cursul nostru online de dezvoltare personala: “Calea catre respectul de sine.”