motivatia cum sa ne motivam pe noi insine
Motivatia celorlalti este in aparenta usor de realizat deoarece ne raportam la ei dintr-o perspectiva exterioara si uneori obiectiva, insa cum putem folosi acest element in favoarea noastra pentru a parcurge inca o treapta in drumul de dezvoltare personala pe care il parcurgem?
Desi intotdeauna teoria pare sa simplice anumite aspecte pe care noi le consideram complicate, nu ar trebui totusi sa neglijam o serie de sfaturi practice care ne-ar putea folosi din acest punct de vedere.
1. Un inceput usor, un inceput promitator.
Poate ca cea mai mare greseala care intervine atunci cand este vorba de propria motivatie este aceea ca din dorinta si entuziasmul de a incepe un lucru, riscam sa dam foarte mult din start astfel incat asteptarile noastre scad in intensitate destul de rapid. Facand acest lucru, nu ne vom grabi si vom fi mult mai eficienti in actiunile noastre.
2. Stabilirea unor scopuri clare.
O alta greseala pe care multi dintre noi o savarsim este ca ne propunem scopuri destul de concrete, insa ne lipsesc obiectivele. Astfel, in loc sa afirmam pur si simplu ,,Vreau sa slabesc” dupa care revenim la activitatile noastre destul de statice, mai bine ne facem o lista cu pasi simpli, dar in care scriem concret ceea ce dorim sa realizam. Fie ca sunt cateva minute de jogging in fiecare zi, fie ca excludem grasimile din alimentatia noastra sau fie ca pur si simplu mergem mai mult pe jos decat de obicei, acestia sunt pasii care ne pot ajuta sa monitorizam un rezultat in urma actiunilor noastre.
3. Sa cooperam cu teama de esec.
Ne dorim o slujba mai buna, o relatie mai putin posesiva, un corp mai sanatos? Cel mai important lucru in cazul de fata este sa ramanem realisti fata de asteptarile pe care le avem de la noi sau de la o situatie data. De aceasta data, cheia este persistenta, iar poate ca cel mai bine ar fi sa continuam fara sa ne gandim ca trebuie sa renuntam dupa primul esec. Uneori, ceea ce nu ne omoara, ne face cu adevarat mai puternici.
4. Sa nu refuzam sa urmam modelul celorlalti.
Poate ca fiecare dintre noi se raporteaza la cineva atunci cand se gandeste la un aspect al vietii in care isi doreste sa aiba mai mult succes. Poate ca ne-am dori sa avem rabdarea surorii noastre sau puterea de munca a prietenei noastre. Este esential sa punem intrebari acestor persoane si chiar sa fim deschise sa primim sfaturile lor legate de propria persoana in cazul in care si ele cred ca ne pot fi de folos.
5. A pune raul in fata.
Poate ca de multe ori, ultima varianta este cea cu adevarat motivanta. Cand anumite persoane s-au gandit ca moartea ar fi ultimul lucru care se poate intampla, au constientizat brusc ca in viata merita sa incerce mai mult decat au facut-o pana acum. Chiar daca aceasta experienta este deja una extrema, ne putem intreba uneori daca nu cumva unele lucruri care par cu adevarat dificile nu sunt cumva doar impulsul catre lucrurile la care putem aspira cu adevarat.