managementul obiectivelor
Psihologie practica / Motivatie si succes

Managementul obiectivelor

managementul obiectivelor
managementul obiectivelor

Mai jos sunt spicuiri dintr-un e-mail primit de Extreme Training. I

ti recomand sa citesti acest articol si sa tragi acele invataminte cheie din el, fie ca te afli in aceeasi situatie, fie ca nu te afli!

“In liceu in afara de baruri si petreceri nu prea am realizat nimic. In tot acest timp am stiut foarte clar ca eu voi merge la drept si voi fi avocat. Simt si acum ca as fi unul foarte bun si asta nu ca sa par demagog o spun, ci pentru ca asa simt.

Insa, pe parcursul anului I din facultate am infiintat o firma cu un prieten care, sigur, nu a mers prea mult, dupa aia alta firma care a mers binisor dar din cauza ca nu aveam nici eu nici prietenul cunostintele necesare a dat faliment si acea firma.

Eu am intrat in organizatii studentesti, pe una am si condus-o. Nefiind presedinte, am dat dovada de creativitate am strans repede un grup de oameni operationali in jurul meu, am realizat proiecte ample.

Momentan ma ocup de manageriat trupe. Merge binisor, doar ca este greu sa ma abtin cate o data sa nu spun ce gandesc, sa obtin pretul vrut si alte chestii mai micute.

Cea mai mare problema a mea, dupa mine: focusul, atitudinea (cred ca atitudinea este cea mai mare problema pentru ca inglobeaza termenul “mai multe departamente” care trebuiesc reparate) si modul de gandire.

La ce m-am gandit ca m-ar ajuta, este un plan bine definit prin care sa fie precizat: asta asa si asa trebuie facut; astea trebuiesc citite, astea trebuiesc repetate, incercate, testate si toate astea in atat timp. Va rog sa spuneti o parere despre acest email, poate daca aveti cumva si o harta sau un drum spre o harta. Va multumesc anticipat!”

Raspunsul meu la aceasta “problema” il gasiti mai jos, si sper sa gasiti deosebit de util diagnosticul pentru persoana in cauza, careia cu permisiunea dumneavoastra nu o sa-i mentionez numele.

Va spun sincer ca initial acest e-mail mi s-a parut mult prea complex. La a doua citire am avut insa o revelatie, sa spun asa. Ca de obiecei o sa incerc sa fiu cat se poate de punctual.

Primul diagnostic este simplu: tie nu-ti trebuie o harta. Am observat ca te “misti” destul de bine pe aceasta harta. La fel iti spun ca nici ipoteza lansata de tine, ca ai avea o problema cu atitudinea, nu este una plauzibila.

Aici, mai jos, te citez pe tine:
“La ce m-am gandit ca m-ar ajuta este un plan bine definit prin care sa fie precizat: Asta asa si asa trebuie facut, astea trebuiesc citite, astea trebuiesc repetate, incercate, testate si toate astea in atata timp.”

Ai nevoie de aceste lucruri, insa nu este de ajuns. Acestea sunt necesare, sunt lucruri pe care tu ar trebui sa le pozitionezi pe harta ta. Mai este nevoie de ceva inainte de aceste lucruri.

Ca sa intram in esenta problemei: Ceea ce-ti trebuie tie nu este o harta ci o BUSOLA! Adica ai avea nevoie de o busola care sa-ti arate directia. In plus mai trebuie sa stii daca vrei sa mergi spre Nord, Sud sau Vest sau Est.

Practic… acum tu te plimbi fara sa ai o idee bine definita exact incotro mergi. Aducand discutia in planul real, trebuie in mod obligatoriu sa-ti fixezi obiectivele. Adica trebuie sa stabilesti daca vrei sa mergi spre nord de exemplu.

CUM ITI FIXEZI OBIECTIVELE?

PASUL1

Un obiectiv este acel lucru, stare, situatie, in care tu vrei sa ajungi. Sa-ti dau cateva exemple de obiective:

-Vreau sa ajung un avocat de succes!
-Vreau sa fiu cel mai bun trainer din Romania!
-Vreau sa devin un om bogat! etc.

Evident lista poate continua la nesfarsit. Ia o foaie de hartie si noteaza obiectivele tale. Pot sa fie cat de multe, insa pentru inceput iti sugerez doar trei!

PASUL 2

Acum, odata ce ai stabilit, urmeaza o intrebare cheie: cum o sa-mi dau sema ca am atins acest obiectiv?

Este o intrebare foarte grea, insa este o intrebare cheie in demersul tau. Raspunsul la ea clarifica obiectivul, mai ales daca acesta a fost formulat in termeni generali! De exemplu, daca vrei sa devii un avocat de succes trebuie sa poti formula ce insemna acest lucru pentru tine. Poate sa insemne, un numar de 100 clienti pe an, care sa-si aduca un venit de 50 000 E/ an si sa ai 80% din procese castigate. Acestea sunt doar exemple. Poti formula tu acele cunatificari care clarifica pentru tine ideea de Avocat de succes.

PASUL 3

Care sunt acele actiuni pe care ar trebui sa le intreprind pentru a atinge obiectivul?

Abia acum stabilim acel drum care trebuie urmat. Acum stabilim daca trebuie sa citesti x carti, sa participi la cutare si curtare curs, sa faci stagii de practica intr-o companie multinationala, se pleci la un master la o universitatea Z, sa-si deschizi o firma, sa-si iei un asociat, etc.

Nu uita, se lucreza cu pixul si cu hartia in fata. Poti imparti foia pe orizontala in 3 daca ai trei obiective iar apoi fa 5 coloane. In prima coloana treci obiectivul, in a doua coloana treci pasul 1, in a treia pasul 2, in a patra, pasul 3 iar in a 5-a pasul 4!

PASUL 4

Ce voi face dupa ce am atins obiectivul?

Aceasta este a patra intrebare cheie, care-ti asigura o continuitate a planului. Practic aici isi poti fixa un alt obiectiv care sa fie in continuarea celui stabilit.

Acesti 4 pasi vor fi conditia esentiala pentru ca tu sa atingi obiectivele. Gandeste-te ca vrei de exemplu sa-ti construiesti o casa. Sa presupunem ca acesta este obiectivul tau: sa-ti construiesti o casa. Urmand pasii vei ajunge in pasul 3, la actiuni! Ideea este urmatoarea: planul de casa nu este un plan de afacere de exemplu. Adica, nu te astepta sa demarezi o afacere cu un plan de casa. Vreau sa subliniez aici, ca desfasurarea unor actiuni intamplatoare nu au cum sa te faca sa reusesti fara a avea obiective ferme. Nu ai cum sa semeni grau de exemplu si sa te astepti sa recoltezi porumb! Posibil ca obiectivul tau sa fie in Nord (pe harta), in acest caz nu ai cum sa atingi acest obiectiv daca te indrepti catre vest sau catre Est, sau catre SUS.

In afara de cei patru pasi ar fi util daca ai mai raspunde la doua intrebari?

1.Ce piedici pot sa apara in atingerea obiectivelor si cum am de gand sa le trec?
2.Ce fac daca nu-mi ating obiectivele?

Am citit pe undeva o zicala: “Nici un vant nu-ti este prielnic daca nu stii unde vrei sa ajungi.”

Fixarea obiectivelor este esentiala si ea trebuie formulata in termeni pozitvi (nu negativi). Sa iau un ultim exemplu. Sa presupunem ca te duci sa cumperi un bilet de tren. O sa imaginez un dialog.

Casiera: Unde doriti sa mergeti?
Tu: Nu stiu!
Casiera: Domnule, trebuie sa-mi spuneti unde doriti sa mergeti, altfel nu am cum sa va dau un bilet!
TU: Eu vreau doar un bilet!
Casiera: Domnule, sunteti nebun!
Tu: Sa inteleg ca nu aveti bilete?
Casiera: Ba avem!
TU: Am inteles, stiti, nu as vrea sa merg la Suceava…
Casiera: Dar unde?
TU: Stiti, n-as vrea nici la Galati!
Casiera: Domnule, uitati aici, va dau acest bilet, este cadou! Este un bilet spre IAD!
sau
Casiera: Politia, va rog sa interveniti pentru ca am un nebun la ghiseu!

Sper ca acest dialog v-a placut! Probabil e greu sa intalnim in realitate aceasta situatie! Dar acest dialog e plin de semnificatii. Nu ai cum sa ajungi undeva daca nu stii unde vrei sa mergi. La fel nu ai cum sa ajungi undeva, daca spui unde nu vrei sa mergi. Se pare ca poti ajunge totusi undeva, anume in Iad, folosind termenul acesta figurat, adica la o viata nefericita, plina le lucruri inutile, plina de timp irosit. Daca la ghiseu ai fi spus unde vrei sa ajungi cu siguranta ti s-ar fi dat un bilet si ajungeai in Ploiesti de exemplu. Era de ajuns sa stii!

In concluzie: Stabileste-ti obiectivele, urmeaza-le cu indarjire si le vei atinge! Succes!

de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training
www.traininguri.ro

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *