leaderul de platina
Psihologie practica / Motivatie si succes

Leaderul de Platina

leaderul de platina

leaderul de platinaIn acest articol doresc sa clarific putin zona de leadership. Pentru a intelege modelul pe care vi-l propun sa plecam de la distinctiile de mai jos:

PQ – Inteligenta Fizica (a face)

Inteligenta fizica presupune abilitatea fizica de a face lucruri. Vorbim aici de un efort pe care trebuie sa-l depuna un leader.

Efort insemna tot ceea ce ne consuma din punct de vedere fizic: intalniri, sedinte, rapoarte, capacitate de a munci ore in sir, studiu, organizare personala si manageriala, raspuns la telefoane.

Este desprinsa de realitate ideea ca un leader nu trebuie sa depuna efort. El trebuie sa faca anumite lucruri pentru a-si pune in practica viziunea si pentru a coordona.Cand spunem efort nu-i asociem o constanta calitativa, ci avem in vedere numai un efort in termeni cantitativi.

IQ – Inteligenta Intelectuala (a invata / a gandi)

Acest tip de inteligenta ne este cunoscut tuturor. Il folosim in permanenta intr-o masura mai mare sau mai mica. Acest tip de inteligenta permite asocieri, disocieri, elaborarea de strategii, de planuri, intocmirea de analize, gasirea de solutii, etc.

Cum se spune in popor, posesorii unui nivel inalt al coeficientului IQ sunt desteptii. Acesti oameni nu sunt putini deloc si ei se afirma in domenii cat mai diferite incepand de la matematica pana la filosofie. Este bine ca un leader sa aiba un inalt nivel al IQ-ului, cu toate ca, unii oamenii pot spune, pe buna dreptate, ca nu ar fi neaparata nevoie.

EQ – Inteligenta Emotionala (a comunica)

Inteligenta Emotionala a prins tot mai mult teren in ultima vreme. Unii discuta despre ea fara sa stie ce este, altii cunosc destul de multe despre ea, iar altii au facut o pasiune din studiul acestui tip de inteligenta. Mai sunt si alte categorii de oameni care o folosesc foarte mult fara sa stie macar cum se cheama, iar la polul opus se afla cei care teoretizeaza prea mult si practica prea putin.

Odata cu acest al treilea tip de inteligenta intram pe un domeniu asociat extrem de mult leadershipului. Aceasta asociere este facuta pe buna dreptate, intrucat leaderul este urmat in primul rand emotional, motivarea si comunicarea cu oamenii facandu-se cu o puternica incarcatura emotionala.

Acest leader creeaza rezonanta, urneste echipe si mase, ducand astfel la indeplinire planuri la care nimeni nu s-ar fi gandit. La marea majoritate a teoriilor lucrurile se opresc aici, se bate moneda si se pune aproape egal intre Inteligenta Emotionala si Leadership. Eu personal nu am fost satisfacut si dupa multa analiza, studii de caz si documentare, cheia am gasit-o la Covey, prezentata mai jos.

SQ – Inteligenta Spirituala (a darui)

Prima data acest nume m-a bulversat putin. Mi s-a parut ca are o dimensiune mistica, reflectand putin insa, am constat ca SQ completaza bucatica ce lipsea din definirea ledershipului atutentic.

Probabil prima intrebare care va vine in minte este: “Dar ce anume are leaderul de daruit?” Imediat dupa intrebare vin si raspunsurile: leaderul poate darui cunoastere, implicare, entuziasm, incredere, valori, idealuri si sensuri. Leaderul daruieste, iar cei care sunt condusi de el primesc aceste daruri. Aceste daruri sunt cele care aduc contributia esentiala in actul de Leadership.

Un corolar al acestor distinctii ar fi urmatorul:

Leaderul Inteligent = PQ + IQ + EQ + SQ

Sansele de a fi un Leader Inteligent, un leader autentic se apropie de Leaderul Ideal in momentul in care sunt activate toate cele 4 tipuri de inteligenta si turate la capacitate maxima!

Mai jos regasiti cateva exemple relevante ale fiecarui tip de inteligenta:

Leaderul de Bronz – Leaderul PQ (Petre)

Petre este tipul de leader care foloseste la maxim resursele sale fizice. De obicei, ajunge in companie inaintea tuturor angajatilor. Este un tip „workoholic”, munceste de dimineata pana seara. Este un exemplu pentru ceilalti. Este acel om care s-a inhamat la un jug si trage. Nu trage doar compania, ci ii trage si pe ceilalti dupa el.

Ii ajuta pe fiecare in parte. Angajatii muncesc in primul rand pentru ca le este jena. Cand cineva nu-si face bine treaba, pune el mana si munceste. Aceasta situatie in care seful iti face munca te face sa te simti jenat, astfel ca data viitoare vei incerca sa-ti faci treaba.

Atitudinea lui Petre are un risc mare si anume, acela ca negestionand bine aceasta situatie, la un moment dat se va trezi ca face munca a cinci oameni. Fizic, ne este clar ca nu va putea duce la bun sfarsit acest demers.

Leaderul de Argint – Leaderul IQ – (Ionut)

Ionut nu este doar un tip dotat cu PQ, el are ceva mai mult de atat si anume, o capacitate de a gasi solutii ingenioase. Planificarea si organizarea sunt cuvintele de ordine. Incearca sa faca organizatia functionala si este preocupat in primul rand de eficienta.

Ionut este un tip studios care merge la cursuri de instruire si are in maneca intotdeauna o solutie atunci cand apare o problema. Cunoaste strategii, cunoaste tactici care conduc catre performanta, anticipeaza si gestioneaza riscurile permanent.

IQ-ul lui il ajuta foarte mult astfel incat profesionalismul lui este de invidiat. Este in acelasi timp un specialist in domeniu. El invata de la ceilalti, invata si de la alti specialisti si daca nu are un MBA se gandeste sa faca unul in viitorul apropiat. Intregul lui IQ este pus in slujba leadershipului, convins fiind ca cele mai bune metode vor genera cele mai bune rezultate.

Riscul apare in momentul in care latura lui umana nu este suficient de bine activata. El poate fi considerat de echipa pe care o conduce un tip rece care nu comunica emotii.

El pune in aplicare un plan, oamenii sunt executanti, ei neimplicandu-se emotional in munca pe care o fac. Totodata, el nu este cel mai bun in intelegerea si gestionarea conflictelor si nu da suficienta atentie relatiilor umane din echipa si relatiilor dintre el si fiecare membru al echipei.

Leaderul de Aur – Leaderul EQ (Eugen)

Intradevar, este aur pentru organizatia pe care o conduce. Este aur curat. El este dotat cu putere de munca (PQ), fiind in acelasi timp un profesionist care invata permanent (PQ). In plus fata de Ionut, constientizeaza ca are de-a face cu oameni si nu cu masini.

El are o capacitate extraordinara de autocunoastere si cunoastere. El isi recunoaste starile sale emotionale si le gestioneaza eficient. Mai mult de atat, el are capacitatea de a recunoaste emotiile celorlalti si de a le directiona in modul potrivit. El este un fin observator al fiintei umane. El nu neaga emotiile celorlalti si nici nu incerca se le anihileze.

El recunoaste aceste emotii si le foloseste intr-un mod constructiv. Uneori merge si mai departe, declansaand emotii in echipa pe care o conduce. Discursurile lui, chiar daca nu este cel mai mare orator, transmit emotie si declanseaza emotii in randul celor prezenti.

Pune suflet in ceea ce face si creeaza rezonanta. Oamenii se pun in miscare emotional, iar relatiile interumane din companie sunt supuse unei permanente imbunatatiri. Intrebarea ar fi: ce ar putea face un leader mai mult de atat? El mai poate face ceva, iar raspunsul il gasiti in descrierea Leaderului de Platina!

Leaderul de Platina – Leaderul SQ ( Stefan)

Leaderul de Platina este o rara avis. Sunt greu de gasit in lume pentru ca sunt putini. Orice organizatie se va multumi sa aiba macar un Leader de Aur. Si cu Leaderul de Aur se poate atinge succesul. Leaderul de Platina insa poate atinge excelenta.

Stefan, leaderul SQ, Leaderul de Platina, are multe calitati. El depune un efort constant si sustinut, intuieste si elaboreaza strategii si comunica emotional foarte bine. In plus de toate acestea, el mai face ceva, si anume dezvolta! El daruieste permanent celor din jur cate ceva.

El le daruieste in permanenta din PQ – cand cineva nu mai poate ii da o mana de ajutor. Cand cineva oboseste ii daruieste un program mai lejer sau cateva zile libere. Acestea sunt lucrurile simple.

Apoi el ii invata (IQ) pe cei din echipa. Le daruieste cunoastere. Ii perfectioneaza permanent, nu doar prin a-i trimite la cursuri de instruire, ci din propria experienta. Cauta talentul din fiecare si il sprijina sa se dezvolte. Ii indruma permanent si le ofera suport neconditionat.

Urmatorul lucru pe care il face este sa-i ajute pe oameni sa se dezvolte emotional. Stefan ii ajuta pe cei de langa el sa se dezvolte emotional (daruieste EQ), ii ajuta sa treaca peste greutati, fie ele personale sau profesionale.

Mai mult de atat, Stefan (leaderul SQ) da sens. Daruirea si Sensul sunt doua ingrediente cheie ale Leaderului de Platina. El pune un sens in tot ceea ce se intampla, creeaza o viziune si valori. Are valori pe care le impartaseste echipei si ii face sa creada in ele.

El stie sa dea un sens si celor mai mici lucruri, sa dea un sens muncii depuse de o femeie de serviciu sau a unui portar. El da acest sens, il transmite oamenilor si acestia devin automat responsabili, intrucat munca pe care ei o fac nu este ceva simplu.

Stefan are capacitatea de a transforma sarcinile de serviciu in misiuni pe care angajati le au. Este de la sine inteles ca abia acum apare EXCELENTA. Prin munca Excelenta pe care fiecare om o face, organizatia devine una care genereaza Excelenta.

Tintele pe care Stefan le propune sunt indraznete. El provoaca oamenii sa se implice emotional si sa creada in ceea ce fac. Stefan lucreaza mult cu valorile. Valori precum onestitate, creativitate, deschidere, adevar, excelenta sunt cuvintele de ordine. Oamenii cred in aceste valori pentru ca Stefan ii determina sa creada in aceste valori.

Stefan ii inspira pe cei din jur. Valorile pot fi diferite in functie de organizatie. Nu exista un esalon sau un tablou pe care trebuie sa-l respecte orice organizatie. De exemplu, Extreme Training, compania pe care o conduc are trei valori: Excelenta, Integritate si Respect.

Va doresc tuturor sa ajungeti Leaderi de Platina indiferent ca veti conduce doi oameni, treizeci de oameni sau o mie.

Primul avertisment pe care vreau sa-l prezint este ca Nu poti fi Leader de Platina fara sa ai activat PQ, IQ si EQ. Este ca un munte ce trebuie urcat. Nu poti ajunge in varful lui decat de la poale catre varf.

Spre exemplu, poti ajunge cu un elicopter in varf, dar acest lucru nu insemna ca esti un bun alpinist, ceea ce inseamna ca nu vei putea face nici macar coborarea. Probabil nu vei fi face nimic acolo. Acesta este motivul pentru care cel mai adesea unii dintre leaderi esueaza. Este de ajuns sa le lipseasca un singur tip de inteligenta dintre cele 4 sau sa foloseasca excesiv una dintre ele si totul se poate narui.

Gandindu-ma la cateva exemple de leaderi relevanti pentru fiecare din categorii as avea urmatoarele exemple, cu rugamintea catre dumneavoastra de a fi ingaduitori cu aceste propuneri:

Leader de Bronz – Adrian Vasile (munceste)
Leader de Argint – Calin Popescu Tariceanu (profesionistul)
Leader de Aur – Traian Basescu (comunica si convinge)
Leader de Platina – Sorin Oprescu (sprijina si daruieste)

Am incercat sa iau din fiecare partid, astfel incat sa nu se supere nimeni pe mine. Acestia nu sunt in forma pura, i-am ales gandindu-ma la ce tip de inteligenta folosesc cel mai mult fiecare dintre acestia. Probabil de „leaderul de bronz” nu ati auzit, motiv pentru care i se zice „leader de bronz”. Cu trei dintre cei 4 leaderi mentionati am si avut de-a face personal, astfel ca aceste propuneri au venit dincolo de canalele media si imaginea care o transmite presa.

Sper ca v-am convins in oarecare masura sa meditati asupra acestei formule si totodata sa va autoevaluati si sa vedeti in ce categorie va regasiti mai mult.

Provocarea mea si a dumneavoastra, ca cititori, este sa raspundem la intrebarea inerenta ulterior acestei clasificari si anume: “Esti un leader din nastere sau poti deveni leader? Pot fi dezvoltate cele 4 tipuri de leader sau nu?” Daca raspunsul ar fi “Da, pot deveni leader”, intrebarea ar fi: “CUM?”

Astept cu mare interes feedback-ul dumneavoastra pe marginea acestui articol si eventualele propuneri de raspunsuri ridicate in finalul acestuia.

de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training
http://www.traininguri.ro

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *