leader sau manager
Psihologie practica / Motivatie si succes

Leader sau Manager?

leader sau manager
leader sau manager

In acest articol mi-am propus sa clarific care este diferenta intre leadership si management.

Exista trei pozitii in care va puteti regasi atunci cand conduceti o echipa:

– leader autentic
– manager autentic
– echilibrul dintre manager si leader (o raritate)

O sa va rog sa cititi cu atentie cele trei variante. Cu siguranta va veti regasi intr-una dintre cele trei categorii, in mai mare masura.

La sfarsitul acestor trei categorii veti gasi cateva sfaturi practice pentru imbunatatirea eficientei dumneavoastra, indiferent de categoria in care v-ati regasit.

1. Daca sunteti un LEADER autentic:

Oamenii va respecta pentru ideile dumneavoastra, mai ales pentru ca ii puteti
convinge relativ usor. Aveti ceva special care aduna oamenii in jurul dumneavoastra. In grupul dumneavoastra de prieteni luati initiativa de cele mai multe ori. A lua initiativa vi se pare un lucru normal care conduce la succes.

Adeseori monotonia va enerveaza si doriti ceva nou, doriti sa experimentati. Pentru dumneavoastra viata este o continua provocare! Oamenii va uita cu greu pentru ca aveti o personalitate puternica ce-si pune amprenta prin locurile unde pasiti! Mult succes in continuare!

2. Daca sunteti un adevarat MANAGER:

Sunteti o persoana foarte echilibrata care analizeaza si gaseste intotdeauna metoda potrivita. Poate uneori nu ati avut dumneavoastra cea mai buna idee insa cu sigurata ati fost cel mai bun atunci cand a venit vorba a gasi cea mai potrivita cale de a aplica ideea respectiva. Dumneavoastra stiti ca un detaliu conteaza, acesta putand duce la un esec sau la succes.

Nu tineti neaparat sa luati initiativa si va plac mai degraba acei oameni numiti specialisti. Nu va sunt prea placuti oamenii care stiu sa faca de toate, in viziunea dumneavoastra acestia nu stiu mai nimic. Aveti si dreptate! Doriti sa faceti lucrurile mai bine decat le-ati facut in trecut.

Sunteti stimat pentru parerile dumneavoasta obiective si clare in acelasi timp. De asemenea si argumentarea dumneavoasta logica ii va pune pe ceilalti in dificultate. Nu v-ar strica insa ceva mai multa incredere in fortele dumneavoasta. Cu putin efort veti face parte din acei oameni care sunt foarte bine platiti pentru munca lor, daca nu cumva chiar sunteti in aceasta categorie. Aveti valoare ca manager! Mult succes!

3. Daca sunteti ECHILIBRUL DINTRE MANAGER SI LEADER atunci… SUNTETI O RARITATE:

Sunteti ceea ce se cauta in Romania in acest moment, anume manager cu abilitati de leader.
Acest lucru insemna ca sunteti genul de persoana care cantareste atent inainte de a lua o decizie. Totodata sunteti capabil sa luati initiativa grupului pentru a putea duce lucrurile la bun sfarsit.

Sunteti interesat atat de cantitate cat si de calitate. Trebuie sa recunoastem ca dati foarte mare importanta succesului personal, insa ati prefera sa nu faceti niciun rau nimanui prin succesul dumneavoastra. Puneti de asemnea pret pe prietenii si dati dovada de flexibilitate atunci cand e nevoie, avand taria sa spuneti ca o idee este buna, chiar daca nu va apartine.

Ce sa faceti pentru a dobandi eficienta (indiferent de categoria in care v-ati regasit):

* stabiliti si comunicati obiectivele
* fiti pretentios in ceea ce priveste calitatea
* creati cadrul necesar pentru o activitate eficienta
* formati echipa in adevaratul sens
* delegati sarcinile de rutina
* comunicati clar, incurajand feedback-ul
* dinamizati grupurile, stabilind obiective indraznete, dar realiste
* adoptati un stil democratic de conducere
* luati decizii corecte si la timp
* conduceti eficient discutiile
* utilizati cu pricepere sedintele
* sprijiniti membrii echipei

CARE ESTE DIFERENTA INTRE LEADER SI MANAGER?

Managerul este persoana care aplica functiile managementului, in acord cu sarcinile, competentele si responsabilitatile atribuite functiei pe care o exercita.

Diferenta primordiala manager – lider: daca managerul detine in mod evident capacitatea de influenta, atunci el poate fi numit conducator sau lider. Daca predomina latura formala a puterii, el va fi numit sef, director, dar nu lider.

Managementul este inteles ca o actiune numai de sus in jos, se refera numai la subordonati si are ca suport functiile managementului. Leadership-ul (latura informala a puterii) se poate exercita in afara granitelor si responsabilitatilor ierarhice si vizeaza toate tipurile de relatii: cu colaboratorii, cu colegii, cu managerii, cu beneficiarii etc.

In masura in care doriti sa verificati categoria in care v-ati regasit va invitam sa va faceti online testul pe http://www.traininguri.ro, care va va conduce spre unul dintre cele trei rezultate!

Va invitam de asemenea sa accesati programul Active Business. Acesta cuprinde o serie de 6 cursuri organizate pe parcursul a doua luni. Poate fi accesat atat de persoanele fizice cat si de persoanele juridice. Acest program este astfel gandit incat sa acopere o dezvoltare armonioasa a cursantilor atat in plan profesional cat si in plan personal.

de Marian Rujoiu,
Trainer Extreme Training
Traininguri.ro

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *