invinge-ti teama
Psihologie practica / Motivatie si succes

Invinge-ti teama

invinge-ti teama

invinge-ti teama
Cand erai mic, credeai in stafii?

Iti era frica de sunete ciudate in noapte?

Desi era cauzata de ceva ce nu era real, totusi frica ta era reala: iti batea inima tare si de-abia mai respirai. Cauza insa era ireala. Teama ta era de fapt o fantoma, o iluzie, un sentiment. Lucrurile de care iti era teama existau doar in mintea ta. Cu totii am trecut prin astfel de momente cand eram copii. Dar ce spunem despre adultii care isi abandoneaza visele si isi distrug fericirea din cauza fricii?

La fel ca disperarea, teama, anxietatea, pesimismul si lipsa de speranta,frica este un obicei. Dar daca avem puterea sa ne imaginam tot felul de lucruri teribile care ni se vor intampla, avem in egala masura putere sa ne imaginam ca putem depasi orice dificultate intalnita in drumul nostru. De ce nu ne schimbam obiceiul de a gandi negativ si de a ne teme permanent in obiceiul de a avea permanent ganduri pozitive si de a emana incredere si exuberanta?

Pe de alta parte, frica are si partile ei pozitive. Cu cat ne temem mai mult de o anumita sarcina sau de o situatie, cu atat este mai mare victoria asupra fricii in situatia respectiva. In realitate, nu avem de ce sa ne temem de frica. Frica nu este decat o promisiune de dezvoltare personala pentru cei care o depasesc. Si este o modalitate de a aduce schimbarea in viata noastra.

In viata fiecaruia vine un moment in care pune piciorul in prag si spune: “Nu mai vreau sa mai traiesc in frica! Chiar daca mi se inmoaie genunchii, imi tremura vocea si am un gol mare in stomac, voi face ceea ce cred ca trebuie facut.” O astfel de decizie are puterea de a schimba nu numai vieti, ci chiar intreaga lume. Si as vrea sa dau un exemplu in randurile de mai jos, sa ne aducem aminte de el in momentele cand ni se pare ca ne e prea frica sa putem actiona:

In anii 50, in Montgomery, Alabama, primele 10 locuri din autobuze era rezervate numai pentru albi. Chiar daca erau libere, negrii nu se puteau aseza. Pe de alta parte, daca locurile pentru albi erau ocupate deja si se mai urcau albi in autobuz, negrii erau fortati sa le cedeze albilor locurile lor. In decembrie 1955, Rosei Parks, o femeie neagra asezata in primul rand de scaune dedicate negrilor, i s-a cerut sa cedeze locul sau unui alb care se suise in autobuz. Rosa Parks a decis sa nu cedeze fricii si sa se opuna. A fost arestata pe loc.

Negrii din Montgomery s-au aliat cauzei si au boicotat transportul in comun mai mult de un an. Intregul eveniment a dus la nasterea miscarii de dobandire a drepturilor civile pentru negrii si la aparitia lui Martin Luther King. Lucrurile au mers atat de departe, incat S.U.A pare pregatita sa aiba primul presedinte de culoare. Ce s-ar fi intamplat cu lumea daca acea femeie nu s-ar fi incapatanat sa lupte pentru drepturile ei?

Poate ca si refuzul nostru de a ceda fricii va duce la eliberarea noastra. Cand ne este extrem de frica, trebuie neaparat sa ne separam mental de sentimentul de frica. Doar pentru ca ne e frica, nu inseamna ca suntem in pericol. Doar pentru ca ne este frica, nu inseamna ca nu suntem inteligenti, buni si suficient de puternici pentru a ne depasi fricile. Trebuie sa facem un pas inapoi si sa analizam cauza fricii noastre.

Frica isi are sediul in partea primitiva a creierului nostru. In momentul in care apelam la gandirea analitica, mecanismele creierului nostru ne ajuta sa ne detasam de sentimentul fricii si ii slabim influenta asupra noastra. Frica se diminueaza treptat pe masura ce ne gandim la optiuni, facem planuri si actionam.

Henry Ford (1863 ~ 1947) spunea: “Una din cele mai mari descoperiri pe care le face un om este sa afle ca poate face ceea ce se temea ca nu poate face.”

Nu rata oportunitatea de a descoperi bucuria pe care o aduce depasirea fricilor. Si de fiecare data cand ti-e frica, aminteste-ti ca si cei din jur au propriile lor frici. Asa ca uita-te si la ei si usureaza-le povara din cand in cand, incurajandu-i. Vei prinde si tu curaj in procesul tau de dezvoltare personala!

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *