Am fost intrebata de multe ori cum vad eu succesul, cum il definesc si cum recunosc un om de succes.
Aceste intrebari sunt firesti daca ne gandim ca am fost de mici educati pentru competitie: cine este cel mai destept, cine ia cea mai mare nota, cine este cel mai cuminte. Cand devenim adulti ajungem din pacate sa simtim ca avem valoare doar cand detinem cea mai mare casa, cea mai tare masina, cele mai scumpe haine si bijuterii.
Insa vine un moment in care ceea ce putem cumpara nu reuseste sa umple ceea ce numim… “golul din suflet”. Donald Trump, unul din cei mai bogati oameni din lume, isi manifesta si el confuzia legata de acest subiect: “Am prieteni care castiga mult mai putin decat mine, si totusi sunt mai fericiti. Asta ma face sa ma gandesc ca nu este vorba doar despre bani…”
La urma urmei, cum il putem numi “de succes” pe un om care nu este fericit?
Am intalnit de-a lungul vietii multe feluri de a defini succesul. Unul dintre mai simple ii apartine lui Eric Berne, parintele Analizei Tranzactionale. Dupa ce a lucrat in calitatea sa de psihoterapeut cu mii de oameni, el a ajuns la concluzia ca un om de succes este cel care iubeste si munceste eficient.
Propria mea experienta m-a facut insa sa vad ca aceste doua elemente nu sunt suficiente pentru a descrie succesul, si am sa va spun in continuarea acestui articol ce as adauga eu in incercarea de a reduce complexitatea acestui subiect la o definitie.
Mai intai v-as povesti despre C. Am cunoscut-o la unul dintre workshopurile mele. Lucram impreuna la una dintre teme si in timp ce imi povestea cu glas linistit ce viata plina de succes are, pe obraji i se scurgeau la fel de linistit doua siruri de lacrimi.
C. tocmai terminase facultatea si lucra deja intr-o banca. Muncise mult pentru asta si era mandra ca ajunsese independenta financiar si cu un serviciu exact asa cum isi dorise mama ei. Vorbea despre cat de greu i-a fost ca in timpul facultatii sa munceasca in cat mai multe locuri pentru a acumula experienta in domenii cat mai diverse si despre faptul ca a facut o multime de traininguri in aceeasi incercare de a-si construi un CV impecabil.
Insa toate acestea au avut un pret. Si aceasta era explicatia lacrimilor pe care si le stergea discret de pe obraji, necajita ca nu reusea sa le ascunda. “Am ajuns in sfarsit intr-un loc unde mama poate fi mandra de mine, dar am constat ca in afara de bani si pozitie sociala, munca mea nu imi aduce nici un fel de alta multumire. Merg la munca de dimineata pana seara… si din cauza asta nu mai am timp sa fac lucrul care mi-e cel mai drag, sa lucrez cu copiii in cadrul unei organizatii din care fac parte.”
In discutie a revenit de mai multe ori argumentul “Mama este mandra de faptul ca lucrez intr-o banca!” ca explicatie a faptului ca trecea peste ceea ce era cu adevarat important pentru ea.
“Tu de fapt a cui viata o traiesti?” am intrebat-o la un moment dat, si am vazut cat de tare o sperie intrebarea asta… lucru firesc dupa ce in copilarie i s-a spus ca trebuie sa fie intr-un anumit fel si ca trebuie sa faca anumite lucruri pentru a obtine dragoste si apreciere.
Si-apoi as vrea sa va arat cateva randuri pe care le-am gasit zilele trecute navigand la intamplare pe internet:
Un copil a stat intr-o dupa-amiaza insorita in interiorul unei catedrale. Lumina patrundea multicolor prin vitraliile care infatisau chipuri de slujitori ai lui Dumnezeu de pe paginile Scripturilor si din filele de istorie. Dupa ani si ani de zile, cineva l-a intrebat: “Ce este un sfant?” Cu reminiscenta unei amintiri inca vie in suflet, copilul de alta data a raspuns: “Un sfant este un om care lasa lumina sa straluceasca prin el!”
Ce legatura are asta cu succesul? Unul dintre marii ganditori ai timpurilor noastre a introdus conceptul de Zorba-Buddha, un nou tip de fiinta umana. Un om capabil, pe de o parte, sa se bucure de placerile vietii de fiecare zi precum Zorba Grecul si, pe de alta parte, sa aiba o viata spirituala care sa-l ajute sa inteleaga in profunzime viata, la fel ca Buddha. Iar asta inseamna, printre altele, a deveni constient ca face parte dintr-un sistem in care nu poate supravietui fara a-si aduce contributia.
Am sa inchei aceste randuri conturand (inca) o definitie a succesului, care sa se alature nenumarateleor definitii s-au dat pana acum: succesul inseamna sa iubesti, sa muncesti eficient, sa-ti traiesti propria TA viata… lasand lumina sa straluceasca prin tine.
de Corina Marin