Psihologie practica / Motivatie si succes

Emotiile si vorbitul in public

emotiile si vorbitul in public

emotiile si vorbitul in public

Emotiile dirijeaza temerile noastre: multi dintre noi deja cunoastem faptul ca teama de a vorbi in public este mult mai pregnanta decat teama de moarte.

Poate acest lucru este valabil deoarece preferam sa stim ca suntem intr-o alta dimensiune decat sa stim ca ne facem de ras. In viata multora dintre noi si in procesul de dezvoltare personala, ne putem confrunta cu o astfel de situatie. In articolul de mai jos, vom afla mai multe despre conexiunea dintre emotiile noastre si vorbitul in public.

Chiar daca in lumea businessului circula ideea ca acesta nu este chiar cel mai potrivit loc in care emotiile ar trebui sa-si faca aparitia, cercetari recente realizate asupra creierului au demonstrat ca felul in care memoria actioneaza tine de felul in care anumite evenimente sunt corelate cu emotiile noastre. Cu cat emotia este mai puternica, cu atat mai clara este si amintirea noastra.

Chiar daca in mediul profesional emotiile nu au putut fi catalogate cu usurinta drept pozitive sau negative, intr-o perioada, oamenii de afaceri au incercat sa-si ascunda emotiile in timpul unui discurs de teama ca acestea ar putea arata slabiciune, indecizie, lipsa de judecata. In prezent, situatia s-a schimbat si avem puterea de a recunoaste importanta emotiei in motivare, comunicare si in leadership.

De ce este emotia atat de importanta?

Chiar si asa, tot ne confruntam cu teama atunci cand avem in vedere vorbitul in public. Ne este teama ca vom fi judecati atunci cand ne aratam emotiile si o sala intreaga le poate observa, tocmai de aceea deseori incercam sa realizam un discurs cat mai putin emotional, ceea ce il poate determina sa fie cu adevarat anost si cu usurinta uitat.

Asadar, prima idee la care ar trebui sa renuntam atunci cand tinem un discurs in public este aceea ca vulnerabilitatea noastra este o slabiciune. Important este sa gasim emotiile potrivite pentru o anumita prezentare si sa le dam voie sa se manifeste. Daca asociem o prezentare cu emotiile potrivite, reusim sa presaram autenticitate in discursul nostru.

Pentru a realiza acest lucru este nevoie sa avem in minte urmatoarele elemente:

  • Intelegerea pasiunii noastre despre a vorbi in legatura cu un anumit subiect
  • Intelegerea starii emotionale a publicului nostru
  • Cea mai importanta regula atunci cand tinem un discurs: sa spunem un adevar emotional

Cand o emotie este exagerata intr-un discus in public?

Exista momente in care din cauza expunerii emotionale exagerate, un discurs poate trece cu usurinta in sfera ridicolului. Pentru a nu trece in aceasta extrema, va oferim mai jos cateva sfaturi :

1. Ceea ce este adecvat in ceea ce priveste vorbitul in public se modifica in functie de cat de bine vorbitorul poate ,,citi” situatia. Cu alte cuvinte, daca exageram atunci cand ne exprimam emotiile, reactia publicului va fi pe masura, iar tot ceea ce putem face este sa improvizam conform atitudinii lor.

2. Atunci cand emotiile se dezlantuie, ele spun povestea vorbitorului. Daca o persoana pe care o catalogam drept puternica si greu de controlat, plange in fata unui public numeros, atunci ea incepe inceptul cu incetul sa isi rescrie povestea.

3. Chiar daca limitele emotionale se schimba, ceea ce ramane neschimbat este importanta tactului. Atunci cand vedem un discurs, ne asteptam sa regasim inteligenta emotionala printre caracteristicile liderului. Emotiile sunt usor corelate cu carisma: suntem atenti si in cele din urma ajungem sa respectam liderii care arata furie, compasiune, incantare si o serie de emotii atunci cand este cazul.

Emotiile si limbajul trupului

Este evident ca emotiile ne afecteaza limbajul trupului atunci cand tinem un discurs. Intrebarea care este pusa cel mai des de catre cei care tin un discurs este: ,,Ce fac cu mainile?” In spatele acestei intrebari, se regaseste adevarul ca limbajul trupului poate fi destul de greu de controlat in mod constient si de multe ori alege ,,sa vorbeasca” inainte noastra. Mainile sunt pur si simplu partile cel mai usor de observat atunci cand vorbim, mergem sau pur si simplu mestecam guma.

Iata care este problema: daca ne gandim in mod constient cum sa ne miscam mainile in timp ce tinem un discurs pentru a accentua o anumita idee, gestul va veni prea tarziu, iar noi vom arata ciudat sau vom parea falsi. De fapt, gestul vine inaintea gandului constient. Asadar, cel mai important lucru este sa avem in minte intentia noastra pentru a exprima ceea ce avem de transmis, lasand gesturile sa apara in mod firesc atunci cand este cazul. O emotie puternica determina gestul sa apara in momentul potrivit din simplul motiv ca emotia este una reala, autentica.

Autosabotarea vorbitorilor

Desi este foarte usor sa dam vina pe emotii, acestea isi pot face cu usurinta aparitia in momentele in care nu suntem cu adevarat pregatiti in legatura cu ceea ce avem de spus si pot distruge cu usurinta intreaga prezentare. Iata 3 aspecte prin care vorbitorii aleg sa se autosaboteze:

1. Lipsa unui scop

Inainte de a sustine o prezentare, este necesar sa stim care este mesajul pe care dorim sa il transmitem celorlalti. Asadar este important sa ne intrebam care este mesajul nostru si cum il putem evidentia cat mai bine celor care se afla in fata noastra. Aceasta problema este raspandita in ceea ce priveste multi vorbitori. Asadar, este nevoie sa avem in minte mesajul clar pe care il avem de transmis. Atata timp cat claritatea nu va exista in mintea si pe buzele noastre, nu va exista nici in randul ascultatorilor nostri.

2. Lipsa pasiunii

Un lucru pe care multi dintre cei care vorbesc in fata celorlalti il uita este faptul ca a-ti transmite mesajul in randul unor oameni este o oportunitate de care ar trebui sa se bucure. Unoeri este o provocare sa vorbesti unei singure persoane, dar sa vorbesti in fata unui public poate deveni o binecuvantare. Insa aceasta binecuvantare poate fi irosita cu usurinta daca nu exista si pasiune.

Este necesar sa avem in minte ca pentru a avea succes cu mesajul pe care il transmitem, trebuie sa credem noi insine in acest mesaj si sa il dam mai departe cu pasiune. Nici comunicarea nonverbala nu ne este de ajutor atunci cand noi nu credem in propriile cuvinte: nivelul de energie scade, iar ochii si expresia fetei ne vor trada lipsa de interes.

3. Lipsa pregatirii

Cum recunoastem ca o prezentare nu a fost pregatita asa cum trebuie?

• Cercetarea este minimala, iar continutul consta in informatiile care au fost obtinute cel mai usor.
• Slide-urile vor fi dezordonate si probabil ca vor fi toate alcatuite din texte cu bullets.
• Prezentarea nu va fi repetata inainte, ceea ce va aduce probleme in managementul timpului, cat si in expunerea ei propriu-zisa.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *