Psihologie practica / Motivatie si succes

Despre succes, din perspectiva sufletului

succes
succes

E normal ca fiecare din noi sa isi doreasca succes in ceea ce face. Insa nu de fiecare data este usor de ajuns acolo. Si pentru ca multi dintre noi nu prea stim ce inseamna “acolo” si cum sa definim succesul, m-am gandit sa ofer, in randurile care urmeaza, o perspectiva mai mult decat interesanta asupra a ceea ce se numeste “succes”.

“Succesul vine la capatul unui drum. Mai intai trebuie sa ne miscam intr-o anumita directie. Daca suntem pe calea cea buna, succesul va aparea intr-un final.

Opusul succesului este, desigur, esecul. Esecul ne arata modul in care oprim miscarea inainte ca ea sa isi atinga scopul si apare daca asteptam succesul pur si simplu fara sa facem nimic. Succesul cere sa fim capabili sa facem ceva si sa avem o anumita cunoastere si experienta. De aceea, succesul depinde de altceva ce trebuie sa existe inainte.

Toate acestea sunt lucruri absolut evidente. Altceva trebuie sa luam in considerare atunci cand vorbim despre succes. Exista un succes care este evident in exterior. Il putem vedea si e clar. Exista insa un alt fel care are de-a face cu o miscare interioara.

Cel exterior presupune ca noi am trecut cu succes prin aceasta miscare interioara, si ca prin aceasta miscare interioara am putut sa atingem un anumit scop. Daca nu reusim sa facem aceasta miscare in interiorul nostru, nu putem avea noroc in viata noastra si in ceea ce facem. Chiar daca vom avea un anumit succes, acesta va disparea dupa un anumit timp. Asta inseamna ca, de fapt, nu am cu adevarat. Daca nu ai ocnor in viata ta si in munca ta, trebuie sa te opresti si sa mergi inapoi la aceasta miscare interioara si sa te concentrezi asupra ei.

Ce are asta de-a face cu succesul? De fapt, totul. Miscarea interna care duce la primul si cel mai important drum al nostru este miscarea catre mama noastra. Cel mai mare succes pe care l-am experimentat cu totii este faptul ca ne-am nascut. Nu exista unul mai mare ca acesta. Faptul ca ni s-a dat viata este succesul de baza al vietii noastre. Fara acest succes nu mai exista alte succese.
Adesea, miscarea noastra interna catre mama a fost intrerupta. Nu am reusit sa ajungem la ea pe deplin, din diferite motive. In aceste conditii, exista imagini interne pe care le avem despre ea si anumite sentimente conectate cu aceste imagini interne. Poate fi vorba, de multe ori, despre un sentiment de superioritate, despre credinta ca avem dreptul sa o criticam, sa o acuzam, sa o judecam ca si cum ea ar fi copilul nostru, si nu invers.

Miscarea catre mama nu este o miscare usor de facut. Nu putem decide pur si simplu sa ne miscam inspre mama, in sufletul nostru. Este o miscare profunda a sufletului de abandonare in fata ei, exact asa cum este ea. Ea nu este mama noastra pentru ca este perfecta sau minunata. Nu, ea doar este mama noastra-asta e tot. Nimic nu este mai maret, pentru ea si pentru noi. De aceea, e nevoie sa ne eliberam de imaginile noastre mentale. Trebuie sa lasam sa plece dorinta noastra de a o respinge si sentimentele noastre de superioritate. Trebuie sa ne abandonam in fata ei, si sa incepem stand ca niste copii care se agata de ea, atingandu-i picioarele si asteptand sa fie luati in in brate. Cand ajungem in acest punct si ne conectam cu dragoste la ea, atunci o avem pe deplin in sufletul nostru. Numai in acest fel putem sa primim pe deplin si viata noastra si succesul nostru.

Ce a fost special in ceea ce a facut ea? Cand ne-a nascut, mama noastra a fost in serviciul vietii. In acest fel, ea a cunoscut succesul perfect. Noi suntem succesul ei perfect. Nu exista un succes mai mare decat suntem noi pentru ea. De aceea, succesul inseamna a servi viata. Nu exista alt succes, in afara de succesul in a servi viata. Si putem simti ca suntem in serviciul vietii, numai cand suntem conectati cu mama. Aceasta este atitudinea de baza care ne permite sa avem succes si sa perseveram in a avea succes.

Ce este succesul? Este o viata mai plina: pentru noi, pentru altii. O viata mai plina de dragoste.”
Bert Hellinger, traducere din “The knowing field”, International constellation journal

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *