cum stii ce te pasioneaza in viata
Psihologie practica / Motivatie si succes

CUM STII CE TE PASIONEAZA IN VIATA

 

cum stii ce te pasioneaza in viata
cum stii ce te pasioneaza in viata

Nu este ceva iesit din comun in viata sa ne dam seama dupa cativa ani de la inceperea unei cariere profesionale ca ceea ce facem nu facem cu pasiune.

Ca poate avem un talent pe care il irosim, sau simtim ca ne lipseste ceva care sa ne completeze existenta. De asemenea, multi oameni se confrunta cu lipsa unor repere, cu dificultati in a identifica acele activitati cu care si-ar putea fructifica un eventual talent.

Daca nu stii ce hobby sa urmezi sau care sunt lucrurile pentru care ai fi in stare sa investesti timp si energie, e timpul sa faci o mica analiza asupra lucrurilor care iti plac si activitatilor pe care le-ai face cu pasiune.

E simplu. Ia o foaie de hartie si incearca sa raspunzi urmatoarelor intrebari:

  • Care imi sunt scopurile in viata?
  • Cu ce imi petrec cea mai mare parte a timpului, ce imi face cu adevarat placere?
  • Daca as putea sa fac toata viata un lucru pe care il doresc – care ar fi acela?
  • Care sunt activitatile in care imi place sa ma implic, desi nu castig bani din ele?
  • Ce ma face sa ma simt in elementul meu, care este acea activitate in care ma implic si parca lumea din jur dispare?

Raspunzand cu sinceritate acestor intrebari, este usor sa identificam zona de activitati care reprezinta pentru noi un hobby sau o pasiune. Cand raspunzi la aceste intrebari, incearca a listezi actiuni, fapte si mai putin stari. Multora dintre noi ne place poate sa dormim sau sa bem o bautura racoritoare la plaja, insa relaxarea si odihna nu sunt nici pasiuni nici talente.

Daca simti ca nimic nu te pasioneaza, ca nu ai niciun hobby care sa te atraga, incearca sa duci procesul de autoanaliza intr-o zona si mai profunda.

Gandeste-te bine la urmatoarele subiecte:

  • Acele lucruri pe care iti placea sa le faci in copilarie;
  • Acele idealuri pe care la un moment dat in viata poate le-ai abandonat deoarece nu ti se pareau realizabile;
  • Temerile si motivele pentru care n-ai avut curajul sa faci un lucru pe care ti l-ai dorit intotdeaua;
  • Lucrurile pe care poate altii din jurul tau le fac iar tu ii admiri pentru asta.

Talentul nu se invata precum o meserie, la fel cum nu poti sa adormi intr-o seara iar dimineata sa te trezesti cu o pasiune pentru ceva.

Descoperirea pasiunilor si talentelor care ne implinesc ca oameni este de multe ori un proces de durata si care necesita determinare si sinceritate fata de sine. Insa o atitudine flexibila (sa fim dispusi sa incercam lucruri noi, sa nu dezmintim imediat o idee care ni se poate parea nastrusnica pe moment) si o vointa serioasa in cautarea pasiunii sunt ingredientele de care ai nevoie.

Daca iti doresti sa devii fotograf, pictor, explorator, regizor de filme, scriitor, sau sa imbratisezi orice alta meserie care imbina o dimensiune boema a existentei cu lucruri interesante, nu uita ca orice pasiune necesita munca si energie.

Nu te descuraja pentru ca azi lucrezi in fata unui calculator pe un post de functionar intr-o companie multinationala.

Odata ce ai descoperit acele lucruri care te pasioneaza trebuie doar sa le dedici timp, munca, studiu, exercitii. La inceput cate putin, iar daca pasiunea este una cu adevarat importanta pentru tine, vei gasi si resurse (materiale, timp, etc.) pentru a-ti urma visul (re)descoperit. Iar la final, cu un dram de curaj, vei putea sa-ti transformi pasiunea in activitatea ta de zi cu zi.

De asemenea, daca doresti sa faci un test online pentru a-ti descoperi adevarata pasiune, da click aici.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. REPEDE spune:

    CUM POT SA ASCULT CONFERINTELE LUI ANTHONY ROBBINS IN ROMANESTE?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *