Cum sa devii un Manager Nesuferit – 37 de metode testate

Publicat: 20 martie 2009
Comentarii: Fără răspunsuri

cum sa devii un manager nesuferit 37 de metode testate

cum sa devii un manager nesuferit 37 de metode testate

Sunt metode testate, in sensul ca sunt propuse chiar de angajati.

Managerul Nesuferit este destul de intalnit. Am lansat un concurs pe www.traininguri.ro, iar vizitatorii site-ului au propus si au votat propuneri de manageri nesuferiti.

Este evident ca am avut de-a face cu o abordare unilaterala a problemei, doar dinspre angajati. Cu toate acestea, nu putem sa negam experientele oamenilor care au avut de-a face cu Manageri Nesuferiti. Citirea celor 37 de profile de mai jos poate fi foarte folositoare persoanelor aflate intr-una sau mai multe din cele patru situatii:

1. Esti manager si observi ca angajatii nu sunt tocmai prietenosi si ai vrea sa stii unde gresesti!
2. Esti manager si vrei sa devii mai nesuferit decat esti!
3. Esti un manager bun, insa nu-ti strica o trecere in revista a lucrurilor de care trebui sa te feresti!
4. Esti angajat, iti faci treaba bine, dar vrei sa te convingi daca e o problema la tine sau la manager

Probabil exista si a o cincea categorie, care din pacate se va regasi in multe dintre categoriile de mai jos, motiv pentru care cel mai simplu va cataloga portretele nefundamentate, aruncand in totalitate problemele in „gradina” angajatilor. Este o categorie pierduta!

Multumesc tuturor persoanelor care au propus portretele de mai jos. Sunt interesante, devenind un material de studiu excelent. Daca esti manager, ai taria si citeste portretele de mai jos. Este un act de curaj. Uneori intelegem mai usor afland lucrurile de care trebuie sa ne ferim. Portretele sunt expuse in ordinea numarului de voturi primit.

1. MANAGERUL CARE SE AUTOPROCLAMA

Pentru mine, Managerul Nesuferit este cel care NU reuseste sa “creasca” subordonatii pe care ii are, care NU ofera suport / training / mentoring, care NU coopereaza si NU comunica excelent cu echipa – persoana careia imi este teama sa-i adresez intrebari si la care NU ma duc ca la… un prieten.

Seful nesuferit este acela care se AUTOPROCLAMA SEF- care are pretentii de “sef” si crede ca tot ce spune el este OK – care NU asculta constructiv parerea celorlalti, care NU stie sa multumeasca si care obtine rezultate cu echipa – UITAND INTOTDEAUNA sa spuna ca succesul este al tuturor si nu… individual.

2. MANAGERUL UITUC

Este tipul acela grasut, usor vesel care stie multe glume pe care le intelege doar el, rade cu aceeasi mutra cu care iti negociaza salariul si…

Lucreaza in firma ca la un part-time doar ca sa iti aminteasca de zilele in care ai intarziat 15 minute si are grija sa iti tii fundul pe un scaun pana la ora 18:00 chiar si atunci cand nu ai de facut nimic, pentru ca nesuferitul este gelos si nu suporta sa ai fundul mai mic decat al lui, in schimb stie sa comande apa pe birou, la cat e de gras consuma pana la 250 calorii mergand 10 metri cu un pahar plin cu apa.

Stie sa iti promita traininguri si beneficii, o masina de serviciu cu aer conditionat de vremea de afara. Are o memorie uimitoare, retine cu usurinta minutele si secundele la care ajungi la serviciu, dar paranormal, uita sa deconteze benzina.

Are un proiect de modificare a saptamanii in 7 zile de lucru, de parca 6 zile nu iti sunt deajuns sa il vezi. Are propria matematica, 17 (ziua de salariu) este mai mare decat 23 iar 12 RON (ora de munca normala) este intotdeauna mai mare decat 8 RON (ora suplimentara). Este foarte calculat, poti ajunge de la Piata Unirii in Pipera in doar 20 de minute

3. MANAGERUL PLIN DE SINE

As caracteriza managerul nesuferit astfel: o persoana plina de sine, necooperanta in comunicare, o persoana care sa nu stie sa asculte si care sa-ti reproseze tot timpul ca tot ceea ce faci nu e bine. Managerul nesuferit este cel care nu-ti respecta drepturile ca angajat si care te foloseste ca pe un obiect al indeplinirii obiectivelor companiei. Este tot timpul iritat si reuseste tot timpul sa te subestimeze si sa te faca sa te simti cel mai de nimic om de pe lume.

4. MANAGERUL INCOMPETENT

Portret de Manager Incompetent

Caz real pentru manager IT – 3 dimensiuni: management, tehnic, psihologic

a) Management

– fara studii de profil
– foloseste doar motivarea negativa
– planifica nerealist
– sustrage la infinit de la procesul decizional
– comunica defectuos

b) Tehnic

– nu stie ce sa ceara, mai ales sa evalueze
– nu stie nici in linii mari datele tehnice ale unui proiect
– pune presiune in momente nepotrivite pe solutii nerealiste

c) Psihologic

– aroga merite necuvenite
– transfera vina catre oricine decat propria persoana
– te umileste in fata colectivului
– favoruri catre persoane slab pregatite
– foloseste impotriva ta punctele slabe dezvaluite

5. MANAGERUL ANIHILATOR DE COMPETENTA

Nu stiu daca termenul de manager e cel mai potrivit… In cazul meu este vorba de un sef, un sef care nu venea la program decat cateva ore pe saptamana pentru ca in rest se ocupa de afaceri personale. Atunci cand venea mai nimic nu-i convenea si tipa isteric in toate directiile ca el e SEFUL!

Despre competenta sa nu vorbim pentru ca in numeroase cazuri aceasta lipsea… iar cea mai tare chestie mi s-a parut ca in momentul in care i-am indreptat o mare greseala pe care o facuse si care dealtfel l-ar fi putut costa multisor, el a crezut ca i-am subminat autoritatea si am trecut peste el. mi-a spus ca “in fata sefului se sta pozitia ghiocel” si ca-mi va face zile grele cat voi mai fi acolo….

6. MANAGERUL „NIMIC NU ESTE BINE”

Cand zi de zi te duci la serviciu cu un nod in stomac si ai vrea sa devii invizibil cand intri pe usa cladirii in care lucrezi, cand primesti penalizari la salariu pentru ca ai intarziat 5 minute din cauza traficului, cand orice-ai spune nu e bun, dar dupa aceea vezi ideile tale puse in practica de catre sefi ca fiind ideile salvatoare ale managerului tau, cand trebuie sa suporti tirania altora care au frustrari personale si se descarca pe subordonatii sai, cand ai vrea sa inveti de la cei mai cu experienta decat tine, dar ei nu au nici cea mai mica ideea de ce inseamna “learning by doing” si “mentorship”, cand simti ca la serviciu e intotdeauna cineva cu ochii pe tine si ti-e jena sa te duci si la toaleta, de teama ca o sa fie cineva care va spune “10% din salariu- cum sa iti iei pauza in timpul orelor de lucru?” si cand ai ajuns la punctul in care ajungi acasa ca o leguma din cauza stresului psihic, inseamna ca ai un Manager Nesuferit.

Sfatul medicului: daca vrei sa si traiesti in viata asta, ori iti schimbi serviciul, ori faci tot posibilul ca respectivul om sa nu ramana in functia in care este.

7. MANAGERUL “PARINTELE PERSECUTOR”

Managerul Nesuferit, indiferent de domeniu, se identifica cel mai bine cu rolul parintelui persecutor din Analiza Tranzactionala: abuzeaza de autoritatea pozitiei pe care o detine, adopta o pozitie aroganta care subevalueaza constant angajatii, nu le recunoaste meritele, gandeste si trimite mesaje clare de genul “eu am intotdeauna dreptate” , “nu stii sa faci nimic bine”, “daca nu eram eu…”, “nu asa se face”, “ce v-ati face fara mine”.

Este critic, vesnic nemultumit de rezultate, carcotas si, de multe ori, agresiv in exprimare.

8. MANAGER DIN INTAMPLARE

In opinia mea Managerul Nesuferit este reprezentat de persoanele care in anumite contexte ajung intr-o pozitie de management intr-o “singura” zi, neavand un background in spate sau o baza formata; aceia care nici macar nu au idee despre management, ce sa mai spun de strategii, iar pentru ei titulatura lor profesionala reprezinta doar superioritate, putere si control.

Managerul nesuferit este acela care crede cu tarie ca subordonatii sunt doar “muncitorii de pe plantatii”, nu au un cuvant de spus, opinie pertinenta sau valoare.

Considera ca lumea incepe cu el si tot la el ajunge finalul. Are obsesia puterii si a controlului, de aceea se implica in tot ce se intampla in firma insa, doar pentru a controla/monitoriza, nu crede in creativitate, inovatie, dezvoltare, motivarea personalului din subordine.

Nu stie sa gestioneze situatiile noi si atunci intra in panica, chiar daca este vorba de ceva banal. Toate discutiile cu el se rezuma la cifre (fie ca e vorba de buget, fie ca este vorba de facturare – insa nu se pune problema atunci cand isi deconteaza pranzul luat in timpul programului cu sotia, consumul exagerat de combustibil sau factura aferenta telefonului sau ce contine multe cifre insumate in urma dicutiilor cu toate persoanele din agenda), vine inainte de program la lucru, pleaca intotdeuna ultimul – doar pentru a se putea uita la ceas cand pleaca fiecare angajat.

In linii mari, pentru mine Managerul Nesuferit este sinonim cu dictator, gandire ingusta, slaba pregatire profesionala, cu limite datorate unor complexe personale.

9. MANAGERUL „MULTILATERAL DEZVOLTAT”

Daca te trezesti cu gandul ca nu esti in filmul potrivit si te culci intrebandu-te daca ti-a scapat vreo firma la care sa nu fi aplicat pentru un job (desi stii sigur ca nu e niciunul disponibil), daca te tarasti spre birou garbovit ca un pensionar reumatic (desi cu o seara inainte ai fost vioi in club), daca nu mai ai idei, pentru ca oricum nu le ia nimeni in serios, daca nu mai convingi, pentru ca ti-e jena sa vorbesti in forme fara fond, despre o companie in care nu mai crezi, daca in laptopul tau e mai multa viata decat in propriu-ti trup, daca atunci cand intra EL/EA pe usa ti se activeaza subit ulcerul din studentie si cand iti arunca uitatura de „nu-i a buna” iti vine sa-i infigi un tarus in inima, ai „mai presus de tine” un Nesuferit.

Unul care te frustreaza, ignora, subestimeaza, discrediteaza, care nu deleaga, pentru ca stie mai bine si o face pe motiv ca „angajatii sunt neexperimentati”, care iti gratuleaza inovatiile cu „ce idee stupida”, si poarta pe buze melodiosul „nu se poate”, care e erou cand atrage clienti (= gaseste fraieri) si victima a neprofesionalismului angajatilor cand ii pierde, unul ale carui neimpliniri amoroase se citesc in bitii din tonul cu care isi admonesteaza echipa.

Dar un Manager! Asa ca-l lasi sa fie Nesuferit pe limba lui, in lumea lui, pe care o pricepe doar EL, in care se scalda EL, marele om, nesuferit, nemuritor si rece.

10. MANAGERUL INECHITABIL

Atunci cand ii dai un document il corecteaza mereu. Chiar daca taie doar un cuvant sau mai pune 2 virgule, sau reformuleaza o propozitie care in final suna la fel ca prima data… dar trebuie facute modificari.

Atunci cand ii duci un document taie pe el in nestire cuvinte, inlocuindu-le cu un scris indescifrabil, care nu inseamna nimic pentru ca nici el nu stie ce trebuie acolo… da’ te mai gandesti tu.

Atunci cand este ceva de carat in firma (materiale, birouri, cutii) nu conteaza pentru ce esti tu angajat si ce studii ai… cara, tata! (Combinat cu “Nu e gata?” din 10 in 10 minute.)

Este acela care sclavageste cativa oameni care stiu sa faca lucruri iar celorlalti le mareste salariul considerabil. Este acela petru care renegocierea de salariu este de fapt o impunere dupa cum are el chef. Nu-ti convine?… ramane salariul vechi si gata. Este acela care nu incearca NICIODATA sa-si tina oamenii buni, care pleaca chiar pt 1 milion in plus…

12. MANAGERUL OBSEDAT DE MONITORIZARE

Managerul Nesuferit este managerul care le stie pe toate si vrea sa stie tot ce se intampla in mintea si in calculatorul tau, cel care te pune sa iti cronometrezi activitatile – fiecare 2 minute pe care le-ai petrecut cautand un folder, cele 30 de secunde in care ai vorbit cu cine stie ce client la telefon.

Managerul care pe langa ca te pune sa cronometrezi are reminder pentru fiecare activitate si deadline al tau si te verifica la fiecare pas, care nu iti acorda incredere deloc si care orice idee ai avea el gaseste ceva mai bun, care-ti numara minutele pe care le petreci la tigara, ca la sfarsit de luna sa te anunte ca nu mai ai voie sa iesi la tigara decat in pauza de masa si dimineata daca ajungi mai repede la lucru…

Managerul pentru care cele mentionate mai sus nu sunt suficiente si mai tine si sedinte saptamanale cu tine ca sa fie sigur ca ii spui tot ce faci in fiecare zi si vrea sa ii spui de fiecare data cum ai putea face sa iti imbunatatesti modul si timpul de lucru!

Credeti-ma ca exista!

13. MANAGERUL DE CARTIER

Manager Nesuferit: incaperea se afla intr-o cladire veche nerenovata, cu geamuri sparte, rame de lemn, teracota in loc de calorifer, o cafetiera ruginita si nespalata de saptamani, podea care scartaie si doua scaune de lemn, cu spatarele decojite in fata a doua birouri cu sertarele pline de harti invechite.

In a doua incapere, rasare pe un covor persan, biroul managerului… birou reconditionat, incapator, dar plin de hartii. In fata biroului se afla un scaun de piele, pe marimea burtii de bere a managerului.

In fiecare dimineata managerul este ultimul care ajunge la serviciu. “Buna dimineata” inseama – “FA, DA’ CE DRAC’, CAFA E RECE?” (cu un ton foarte ridicat) in urma lui se simte un miros puternic de mahmureala si corpul transpira aburi de alcool.

Nu stie nici macar dupa un an de lucru, exact cum se numesc cei doi angajati cu care imparte incaperea. Azi propune o directie, maine schimba totul cu 180 de grade. Are de gand sa o inlocuiasa pe contabila cu care a lucrat in ultimii 5 ani cu noua amanta.

Citeste Libertatea si o considera pe Oana Zavoran – un exemplu viu. Are datorii la banca si spera sa isi recupereze din datorii, jucand noapate de noapte la casinoul din cartier. Stie ca numai el este in stare sa conduca afacerea si reuseste sa culeaga din ochii angajatilor frica si o constinta cum ca „eu sunt un simplu angajat, NU AM DREPTUL SA GANDESC”.

14. MANAGERUL DIN EPOCA DE PIATRA

Managerul Nesuferit este o persoana care nu are nici un respect pentru tine ca angajat. Managerul Nesuferit te trimite, pe langa problemele firmei, sa ii rezolvi si problemele personale, de genul sa ii platesti facturile de utilitati sau sa ii cumperi de mancare. Iti da totdeauna sarcini in plus dar te uita la maririle de salariu. Nu iti ofera traininguri sau sanse sa iti dezvolti abilitatile si sa progresezi.

Managerul Nesuferit iti este inferior din multe puncte de vedere si ii este teama de tine pentru ca esti mai tanar si ai putea sa il pui intr-o lumina proasta. De aceea nu iti da sarcini sa te puna in valoare. Nu stie limbi straine foarte bine dar se chinuie sa o ascunda. Nivelul sau de studii este de multe ori inferior nivelului tau de studii.

Ii place sa iti spuna povestile lui, sa il asculti, dar nu il intereseaza de ale tale. Pare amabil cu un zambet prefacut si de treaba, dar de fapt e doar fara coloana vertebrala.

Managerul Nesuferit are forme diverse si multiple, se afla in toate mediile de lucru, il intalnim la tot pasul, poate fi femeie sau barbat, tanar sau batran, amabil in aparenta sau mereu pus pe critici. Concluzia este aceeasi, tu esti doar un angajat de care se poate lipsi daca ceva nu iti convine din comportamentul lui. Nu are motive sa se chinuie sa te respecte sau motiveze.

15. MANAGERUL „EU SUNT SEFU’”

Portretul la minut al Managerului Nesuferit: este acel manager care nu pierde nici o ocazie ca sa iti spuna ca el este ” SEFUL”.

16. MANAGERUL „DEZBINA SI STAPANESTE”

Pe parcursul anilor, am avut tot felul de sefi. O singura persoana a reusit performanta de “a-mi ajunge nesuferita”. Actiona pe principiul “dezbina si condu”.

Isi dorea un colectiv care s-o ridice in slavi pentru calitatile sale, in permanenta. Sa-si indeplineasca fiecare sarcinile, ca niste roboti, dar la un inalt nivel calitativ. Si fara interactiuni intre “executanti”. Iar la acordare de sanctiuni, actiona drastic.

De la inceput, te aborda asa incat sa ajunga sa te cunoasca foarte bine. Apoi incepea cu barfele, pe la spate. A procedat la fel cu toti angajatii.

17. MANAGERUL „IN FAMILIE”

Managerul Nesuferit este cel care are ca angajat unul dintre copii; mai rau este cand respectivul copil nu prea are habar ce sa intampla intr-un business, nu se implica… etc. si atunci inevitabil managerul te compara cu el (ca fiul meu, nu ca e al meu dar are niste calitati, a crescut intr-un anumit mediu, are diploma de la “nu stiu ce scoala” si de fapt acest tip de manager se cam minte singur, ar vrea sa spuna: “mi-as dori ca si el sa fie ca tine”).

18. MANAGERUL „NIMIC NU ESTE BINE”

Managerul Nesuferit este cel care nu stie sa comunice cu angajatii, ii crtica mereu indiferent de cat de mult se straduiesc sa demonstreze ca sunt niste angajati constiinciosi, care dau tot ce au mai bun la locul de munca.

Este cel alaturi de care nu poti lucra cu tot sufletul din cauza ca te crispeaza toate criticile lui zilnice, in final cautand alta companie care sa te respecte si sa poti lucra dezvoltand abilitatile tale.

Este acela care nu respecta pe nimeni, un om fara sentimente, nu are nimic in comun cu a fi pretuit pentru carisma sa si nu pentru functia de conducere pe care o detine.

19. MANAGERUL AROGANT

Pentru a te califica in categoria Managerilor Nesuferiti trebuie sa indeplinesti cumulativ urmatoarele conditii:

1. Aroganta
2. Sa te comporti ca un “stie tot”
3. Ori de cate ori un angajat vine cu o idee spune-i ca e cretin
4. Arata ca nu-ti pasa de oameni ori de cate ori discuti cu ei

20. MANAGERUL STRESANT

Cel mai Nesuferit Manager e un stresant care nu te lasa sa respiri nici 2 secunde, asteapta intodeauna totul de la tine, si mai ales sa stii totul, fara ca el sa-ti furnizeze vreo informatie, iar de cele mai multe ori este incapabil sa rezolve o problema fara ajutorul tau.

21. MANAGERUL HAOTIC

MANAGER NESUFERIT = unul care face pe desteptul, care isi da importanta, care te pune sa faci diverse activitati fara sa-ti dea detalii, adica nu-i pasa ca nu stii ce ai de facut, el vrea sa faci, iti ofera informatii insuficiente sau deloc.

Este unul care tipa atunci cand lucrurile ii scapa de sub control, pentru ca nu stie sa se manifeste altfel – rage ca un magar. Iti scoate ochii cand nu a iesit o activitate bine si nu te apreciaza cand faci un lucru bine.

El nu sta la discutii cu noi, astia subordonati, pentru ca ce stie el ca e bine, e bine, restul nu conteaza. Nu spune ce am mai facut legat de proiect, pur si simplu afli din intamplare ca s-a mai petrecut ceva. Sau te apuci sa faci o situatie, crezand ca ai toate informatiile si afli ca s-au schimbat datele si ca ai muncit degeaba.

Si e un manager haotic. Se apuca de 10 lucruri si le lasa neterminate de iti vine sa-l strangi de gat cand stii ca ai termene de predare sau ai activitati care trebuie facute dupa o anumita procedura. Iti zici in minte: “Doamne, sa nu ajung niciodata ca asta, ca ma arunc la Olt sau ma omoara subordonatii…” 🙂

22. MANAGERUL ANTI-APRECIERE

Portretul la minut al Managerului Nesuferit: acel manager care niciodata nu apreciaza meritele angajatilor. Niciodata nu le spune macar un “Bravo!”. Cred ca acest lucru face dintr-un manager cel mai Nesuferit Manager. Eu personal, din aceasta cauza am ales sa-mi schimb jobul. Iar acum nu mai am de-a face cu un Manager Nesuferit!

23. MANAGERUL URLATOR

Managerul Nesufarit este un tip care spune ca le stie pe toate, te expediaza din biroul lui lung, cu 2 degete fara sa-ti zica nimic, iese din turnul lui cu fata trista de parca l-a sunat oribila si draga lui sotie caci sa fim sinceri se potrivesc, pentru a-i spune si a-i da sfaturi despre firma la care el e stapin, spunandu-i: “Draga, nu te enerva cu sclavii aia ca tot sclavi raman.”

Nesuferitul urla la angajati pretinzand in alte cercuri ca el e o persoana educata si scolita mai mult si mai bine decat gunoaiele pe care “incompetentul” de la HR le-a adunat in firma sa, spunand “Eu ce ma fac cu atatia…”

Fara el toata firma se duce de rapa, el are numai greutati, tu ca sclav nu ai. “Ce paradox”, isi spune el, “eu sunt geniu, aici nu am egal, nu am cu cine lucra… of!… OF!… of! Salariul? Dar ce a facut sa-l primeasca?… nu-i prea mult.?… mai taie din bani… ca i-am dat… de unde sa-i mai dau?… sa munceasca, nu sa steie, daca vrea… peste program, eu cum am facut si uite unde am ajuns.”

24. MANAGERUL CARE SE MINTE SINGUR

Managerul nesuferit este…

…cel dominat de ipocrizie
…cel ce nu ofera suport angajatilor pentru dezvoltarea profesionala, dar pretinde ca o face
…cel care isi asuma rezultatele angajatilor sai, desi nu a facut nimic pentru a contribui la atingerea lor
…cel care crede ca automotivarea este singura care tine angajatul la locul de munca
…cel inconstant in comunicare
…cel care se implica intruziv in viata personala a angajatilor sai, cu pretextul de a-i cunoaste mai bine
…cel care nu isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce trebuie facut, dar o cascadeaza subordonatilor
…cel care citeste astfel de randuri si nu se recunoaste, dar blameaza persoanele care se comporta asa in organizatie…

25. MANAGERUL ASUPRITOR

Seful Nesuferit: care se impune prin asuprire si care are foarte putine calitati, care a ajuns sef prin pile, nu prin merite. Pentru el cei mai buni sunt cei care il pupa… nu cei care au REZULTATE.

Care foloseste toate metodele de incalcare a demnitatii umane: de la a nu deconta banii cheltuiti, a se aseza cu spatele la tine la masa, a taia din timpul de examene si a nu recunoaste rezultatele, a purta un monolog inuman in care tipa de nu poti spune nimic… si puteti completa voi cu alte asemenea exemple…

Care manipuleaza psihologic colectivul sa fie unul impotriva celuilalt. Evaluarea angajatului este identica la toti angajatii si toti angajatii sunt o adunatura de prosti unde doar el straluceste… de mizerie umana.

Care nu te lauda mai niciodata si care in loc de sprijin pentru bunul mers al lucrurilor este opusul. Sincer nu vad nici o calitate… chiar ca a iesit negru de tot. Noroc cu inertia, altfel nu stiu cum ar merge lucrurile. La urma urmei si “sef” este tot un post.

26. MANAGERUL ALUNECOS

Managerul Nesuferit este acel manager aparent zambitor si binevoitor cu toata lumea, acel om serpos, foarte lunecos si agil din punct de vedere politic. Iti zambeste pe fata, dar te sapa foarte subtil si eficient pe la spate daca ii stai in cale.

Este managerul habarnist care ascunde asta vorbind in truisme, termeni vagi si foarte generali, eschivandu-se astfel sa ia decizii.

Acel om care isi schimba parerea dupa cum bate vantul, nu isi recunoaste punctele de vedere pe care le-a sustinut in trecut. Incompetent fiind, intotdeauna (chiar intotdeauna) cere solutii de la subalterni si ii “ghideaza” cu un aer superior sa ia ei decii privitoare la aceste solutii. Daca iese bine, evident este gloria lui, daca iese prost, evident a fost ideea si decizia gresita a altuia.

Sa nu mai vorbim de nepotisme, promovarea amantei si asa mai departe…

27. MANAGERUL BADARAN

Poate mai invata si managerii ceva cu aceasta ocazie! Eu consider ca Managerul Nesuferit este badaranul care se vede centrul universului.

28. MANAGERUL ORGOLIOS

Managerul Nesuferit – intotdeauna isi doreste ca universul, respectiv angajatii, sa se invarta in jurul lui. Orgoliul ii e nemasurabil. Considera ca stie tot, arata asta si doreste sa fie tratat ca atare. Cel care stie mai mult decat el va fi incoltit. La prima vedere poate parea temperamental o persoana buna, vesela, prietenoasa. Toanele si dorinta excesiva de putere nu te vor ocoli, insa, in momentele critice ale acestuia!

29. MANAGERUL NERVOS

Managerul nesuferit nu iti apreciaza niciodata meritele (intodeauna meritele tale si le atribuie lui), este tot timpul nervos – nervozitate ce poate decurge in violenta, abuzeaza de autoritate, nu are rabdare sa isi asculte angajatii, nu isi vede decat propriul interes si nu vrea sa provoace decat intimidare.

30. MANAGERUL OBISNUIT

Potretul la minut al Managerului Nesuferit: 90 % din managerii romani. Habar nu au cum sa se comporte cu oamenii!

31. MANAGERUL MISOGIN

Consider ca un Manager Nesuferit are urmatoarele manifestari:

– nu stie bine limba romana, iar daca ii spui ca nu intelegi, pentru ca nu se exprima corect, te face cel mai prost om
– de cand intra in birou urla, iar cand vede ca nu esti vinovat pleaca din birou
– te face cioban, hot sau ca esti mizerabil fara sa aiba vreun motiv
– este plin de el (angajatii nu stiu cum sa isi mentina slujba, iar el le indulceste moralul spunandu-le cat de bine a fost saptamana trecuta la piscina)
– se foloseste de colegii tai pentru a crea intrigi intre colegii de birou si se distreaza pe seama aceasta
– isi foloseste angajatii ca si cum ar fi sclavii lui
– daca nu-i faci favoruri, te ignora ca si cum nu ai exista
– intra in viata ta personala adresandu-ti intrebari mult prea personale, ca apoi sa rada de tine
– nu are studii, insa este in functie datorita nepotismului
– lanseaza tot felul de barfe la adresa ta prin firma
– in opinia lui toate femeile sunt proaste

32. MANAGERUL ANTI-COMUNICARE

“- Cum sa rezolvam problema X?
– Aici am propunerea… /intrerupere/
– Lasa ca stiu eu, nu e bine sa faci asa! Deci?
– Am gasit solutia… /intrerupere/
– Nu ai inteles! /si explica exact ce ai spus tu, de fapt nu se concentreaza la tine/
– Ai scris gresit! /nu citeste, si-a aruncat doar o privire/
– Nu sunt greseli, am verificat… /intrerupere cu tipat isteric/
– Ba da, sunteti toti /invectiv la alegere/, aici… stai, mmmm… a, nu e gresit da’ nu asa, fa din nou altfel…

33. MANAGERUL CU CEASUL

Vrei sa incadrezi un Manager in categoria Nesuferiti? Si stii sigur ca el e, caci il gasesti in fiecare dimineata inaintea ta la birou, il saluti, si el pe tine de altfel, dar nu ochi in ochi, ci ochi in ditamai ceasul de pe perete, pus acolo special sa iti arate ca tu nu esti un angajat model, ca nu deschizi biroul, ca ar trebui sa te supui, sa intepenesti in fiecare dimineata inaintea lui.

Si modelul ceasului, este primul argument pentru care incepi sa citesti despre relatiile cu managerii sau pentru care ora de munca ti se pare o bariera care te va marca in fiecare dimineata.

Ei bine si de ce sa iti ceara sa ii faci cafeaua? Bineinteles, pentru ca e Nesuferit. Pai si daca tu nu bei cafea si ai alta treaba? NU… nu conteaza, el e Nesuferitul care iti cere ceasca pusa pe birou.

Asadar sa asociem Nesuferitul de Manager cu nesuferitul de ceas? Am putea cu siguranta, caci singurele ore pe care le petrecem cu el, sunt cele pe care ni le arata pe ceas, aceleasi ore lungi, triste, presante, executante, si speram din tot sufletul limitate, pentru ca, nu-i asa, am putea sa fim si noi nesuferiti si sa ne cautam alt Nesufeit.

34. MANAGERUL NEGATIVIST

Managerul Nesuferit este acea persoana cu atitudine negativa care nu stie sa faca echipa cu subalternii, se impune posesiv, creeaza teroare si mult stres, iar realizarile sunt 0; Managerul Nesuferit nu stie ce inseamna o echipa, lucrul in echipa si aprecierea.

35. MANAGERUL “EU SUNT OK, TU NU ESTI OK”

Managerul Nesuferit este… se crede OK… se crede mai tare… se crede buricul pamantului din firma… oameni buni asa si este ca de-aia e manager… de-aia el conduce firma si voi sunteti “sclavii” sau incompetentii.

Adevaratul Manager Nesuferit este cel care are o atitudine si un comportament care duce la performante reduse, chiar nule. Sa iti tratezi angajatii ca pe niste gunoaie este un sistem des intalnit in Romania si foarte putini reusesc sa treaca peste schema noastra mioritica de a conduce o firma…

De altfel nici noi angajatii nu avem puterea de a le spune exact unde gresesc. Daca un om te calca pe pantof il atentionezi si daca e simtit poate iti cere si scuze dar daca nu o faci o sa fii calcat in continuare.

37. MANAGERUL NERECUNOSCATOR

Un Manager este Nesuferit atunci cand:

– incep sa-ti tremure miinile cind il vezi ca intra in oficiu
– lucrezi mai mult de 9 ore pe zi si oricum nu te poti duce la masa, deoarece pauza de masa nu aduce venit la companie,
– vinzarile au crescut dublu dupa ce ai venit in departament, dar el oricum iti spune ca nu lucrezi doar la 50% eficienta,
– numara de cite ori ai fost in baie sau la fumat,
– te cheama la lucru cu 2 zile inainte de nunta ta pentru a inmana clientului o fisa,
– te birfeste cu asistentul tau,
– meeting-urile dureaza 2 ore si nu se considera ore lucrate, deci esti nevoit sa ramai dupa 6,
– cind te simti vinovata sa iesi pe buletin de boala (cu febra 38.5)
– cind te impovareaza cu 100 de formalitati, dar in acelasi timp se lupta cu birocratia.

As putea sa mai continui lista, insa multi manageri ar fi bine sa se axeze nu numai pe profit, dar sa mai atraga atentia asupra oamenilor care-l aduc.

Clasamentul exact, scorul obtinut si autorii sunt prezentate pe www.traininguri.ro.

CONCLUZII:

Se pare ca sunt o multime de moduri in care poti deveni un Manager Nesuferit. Cel mai simplu ar fi sa consideram parerile nefundamentate. Este drept, nici un caz nu poate fi generalizat, iar angajatii pot exagera uneori. Realitatea este insa ca sunt oameni, manageri si angajati care sunt dispusi sa devina mai buni.

Toate portretele de mai sus au o idee comuna si anume Managerul Nesuferit. Avand comportamente asemanatoare celor de mai sus, in termeni de efecte te poti astepta la:

1. Angajati buni care parasesc compania
2. Performante scazute al angajatilor
3. Profit in scadere
4. Clienti nemultumiti

Acest articol, inclusiv portretele de mai sus se vor a fi un semnal de alarma. Se pare ca toate lucrurile pot fi mai simple atat pentru manageri cat si pentru angajati daca managerii s-ar mai umaniza. Castiga in acest fel toata lumea si putem trai intr-o lume ceva mai buna.

Poate ca pare utopic, insa orice mare lupta incepe cu un mic pas. Sunt convins ca acest articol nu are cum sa schimbe in bine intreaga clasa manageriala din Romania, poate insa va face un numar oarecare de manageri sa mediteze putin asupra modului cum se comporta cu angajatii.

Comentariile sunt binevenite!

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training
http://www.traininguri.ro

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *