Comparatia cu ceilalti poate fi benefica?

Publicat: 30 septembrie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

comparatia cu ceilalti poate fi benefica

comparatia cu ceilalti poate fi benefica

In aparenta, comparatia nu este cel mai placut aspect al vietii noastre.

Inca de cand eram copii, nu ne placea sa fim comparati cu ceilalti si nici ca adulti nu nu ne inghesuim prea mult sa abordam subiectul diferentierii de ceilalti. Cu toate acestea, nu putem neglija faptul ca ne comparam cu ceilalti, fie ca o facem mai mult sau mai putin evident.

Desi comparatia pare sa aiba in general conotatii negative, intrebarea careia vom incerca sa-i gasim astazi un raspuns este: Ce avantaje ne poate oferi comparatia cu cei din jurul nostru?

1. Comparatia ne arata ceea ce este posibil.

Ti s-a intamplat vreodata sa vezi ca o persoana tine un discurs interesant sau se descurca intr-o situatie dificila intr-un mod inedit? Si ti s-a intamplat sa-ti spui in gand: “Data viitoare voi face si eu la fel!” Afla ca privind felul in care ceilalti actioneaza poate fi o modalitate de a invata. Fie ca apreciem felul in care o persoana se descurca la locul de munca, fie ca invidiem modul in care alti parinti isi cresc copiii, faptul ca alegem comparatia ca punct de referinta intre noi si ceilalti ne poate ajuta sa ne deschidem mintea catre noi posibilitati. Asadar, in astfel de situatii este ideal sa depasim sentimentele de invidie si sa vedem daca actionand in aceeasi modalitate, ne va ajuta sa avem rezultatele dorite.

2. Comparatia ne ajuta sa devenim competitivi…in sens pozitiv.

Putem privi comparatia ca pe o rampa de lansare. A fi competitivi nu inseamna ca dorim ca cei din jurul nostru sa esueze, ci ca pur si simplu tindem catre acel nivel de succes pe care il atinge celalalt. De exemplu, daca avem aceleasi pasiuni precum prietenele noastre, putem incerca sa luam partile pozitive din aceasta experienta. De exemplu, daca iubim fotografia, atunci ne putem provoca reciproc prin a ne oferi o serie de proiecte pe care le putem realiza separat sau impreuna. In momentul in care vom analiza rezultatele, ne putem inspira din munca celeilalte, deschizandu-ne mintea catre alte perspective.

3. Comparatia ne ajuta sa fim recunoscatori.

Desi de foarte multe ori ne plangem atunci cand ne comparam cu ceilalti, nici cand ne privim in oglinda nu ne simtim prea rau. Chiar daca folosim de foarte multe ori comparatia in defavoarea noastra, alteori, comparatia este cea care ne ajuta sa fim multumiti de noi insine. Asadar, acest aspect se poate transforma cu usurinta intr-un cutit cu doua taisuri. Oamenii de stiinta au demonstrat ca in momentul in care ne comparam cu o persoana mai putin norocoasa/ talentata decat noi, nivelul nostru de fericire creste.

Mai mult decat atat, aceleasi studii arata ca in momentul in care voluntarii aleg sa-i ajute pe cei nevoiasi, ei sunt mai constienti si mai recunoscatori pentru lucrurile de care se bucura in viata lor.

Poate ca ar trebui sa intelegem ca in momentul in care acceptam comparatia ca pe un lucru benefic in vietile noastre, acordam mai multa valoare atat celorlalti, cat si noua. Pentru cei din jur, ajungem sa simtim mai mult respect, iar pentru noi se pot deschide o serie de oportunitati daca ajungem sa lasam deoparte invidia sau gelozia si sa gasim in ceilalti aspecte care sa ne ajute sa ne imbuntatim propria fiinta.

Deja comparatia nu mai este preponderent negativa, nu-i asa?

Studiu preluat de pe http://www.huffingtonpost.com/

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *