cine imi da un job placut program normal si salariu peste 700 euro
Psihologie practica / Motivatie si succes

Cine imi da un job placut, program normal si salariu peste 700 Euro?

cine imi da un job placut program normal si salariu peste 700 euro
cine imi da un job placut program normal si salariu peste 700 euro

M-ar interesa cum sa-mi gasesc un job placut, cu program normal si cu salariu de peste 700 euro pe luna!

Cam asa suna intrebarea unei prietene care activeaza in domeniul resurselor umane. Si imediat a venit cu o a doua intrebare… plina de scepticism: Crezi ca exista vreun raspuns?

Raspunsul este DA. Probabil va ganditi ca e simplu sa spui ca se poate, dar intrebarea logica si de bun simt este: cum este posibil asa ceva sau in ce conditii?

Acest articol se vrea a fi un indrumar practic pentru a obtine un astfel de job. Va fi un ghid in care te poti regasi, insa totul poate da gres daca tu vei pretinde ca nu ai nici un rost in aceasta problema si vei arunca totul in spinarea angajatorilor! Ca de obicei o sa expun aceasta solutie in pasi-cadru pe care ii poti urma!

1. Vreau un job placut!

Suna foarte bine aceasta expresie, iti da o stare de bine si te gandesti: Ce frumos ar fi!

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa lamuresti ce insemna pentru tine job placut! Aici indicatorii difera de la persoana la persoana: pentru unii dintre noi, placut insemna salariu mare, pentru altii, placut insemna sa nu ai nici o responsabilitate, pentru altii din contra, sa aiba responsabilitate, pentru altii insemna sa aiba o functie executiva, pentru altii o functie de conducere! Lista poate continua la nesfarsit!

Formula magica a jobului placut poate fi data doar de tine, de nimeni altcineva! Astfel ca inainte de a incepe marea cautare a unui asemenea job ia o foaie de hartie si descrie-ti jobul! Aceasta descriere trebuie sa contina cat mai multe informatii. Scrie-le pe hartie asa cum iti vin in minte!

Sa luam un exemplu. Vrei sa mananci ceva foarte bun. E simplu! Dar va fi foarte greu sa-ti pregatesti ceva bun daca tu nu definesti ce ti-ar placea sa mananci: poate fi un gratar, poate fi un peste, pot fi fructe de mare, poate fi o ciocolata sau poate fi o salata!

Sau sa presupunem ca te duci intr-un restaurant. Si acolo ti se pune un mediu in brate, din care tu sa alegi! Gradul de satisfactie poate sa creasca daca vrei alege din acel meniu ceea ce-ti place! Va fi foarte greu sa pui vecinul de masa sau chelnerul sa aleaga! Este drept, pot face acest lucru, insa ei iti vor spune ce este placut pentru ei sau pot doar sa presupuna ce ti-ar placea tie!

Argumentarea poate continua si mai pot fi gasite o multime de exemple. De asemenea pot fi gasite si contraexemple in care unii oameni s-au ales cu un super job (cum il definesc ei) sau au mancat o super mancare, fara ca ei sa faca mare lucru in acest sens. Este drept ca sunt si asemenea cazuri, insa acestea sunt exceptii.

Probabilitatea sa nimeresti un job placut, fara ca tu sa stii exact ce vrei este foarte mica. Gandeste-te ca sunt mii de tipuri de joburi. Probabil tie doar doua sau trei dintre acestea ti s-ar potrivi!

Prin urmare te indemn sa nu te lasi la voia intamplarii atunci cand iti cauti de lucru, pentru ca aceasta este loterie curata! Poti risca, poti paria, insa un job placut fara ca tu sa stii ce inseamna exact asta pentru tine va fi aproape imposibil de obtinut! Spor in a identifica ce este acel job placut… pentru ca acest este primul pas!

2. Vreau un program normal!

Acest program normal, este din nou un punct sensibil! Insa de ce sa nu fim sinceri: unii nu ar vrea program normal, ceea ce de obicei insemna 8 ore, ci ar vrea mai degraba 4. Sunt si persoane care vor mai mult, au suficienta energie, si pot lucra pana la 10-12 ore zi.

Eu de exemplu nu vreau un program normal! Pot ajunge si la 16 ore pe zi de munca! Acest lucru imi place! Nu pot sta pur si simplu! Imi place sa lucrez, imi place sa aduc un plus valoare muncii mele ori de cate ori am ocazia!

Sa nu credeti ca vreau sa va conving sa munciti mai mult sau mai putin! Trebuie insa sa fim sinceri si sa recunoastem ca acest PROGRAM NORMAL este un indicator de masura individual, nefiind valabil in mod universal.

Mai departe de acest indicator corolarul acestui articol este: Fiecare are propriile „Butoane” care odata apasate fac din jobul lui in job pe care si-l doreste. Aceste butoane exprima nu doar ce te-ar interesa pe tine, sau ce ti-ar placea, ci exprima o prioritizare. Adica, ele iti spun tie ce ar fi FOARTE important ca jobul tau sa aiba.

In mod practic trebuie sa iei descrierea de mai sus, si sa incerci sa o ordonezi, sa faci o ierarhie-cadru in ceea ce-ti doresti tu de la job. Astfel, primele 3-5 caracteristici (cele din top) vor fi butoanele, adica acele lucruri pe care tu vrei sa le aiba job tau OBLIGATORIU.

Mai jos aveti o lista a lucrurilor care motiveaza angajatii si fac din jobul lor un job placut. Studiul efectuat de Gallup international releva principalele lucruri importante pentru o persoana la locul de munca. Acestea sunt:

1. Stiu ce se asteapta de la mine la locul de munca.
2. Am echipamentul si materialele necesare pentru a-mi face corect munca.
3. La locul de munca am posibilitatea sa fac ce stiu cel mai bine zi de zi.
4. Am fost laudat pentru munca mea bine facuta.
5. Sefului meu sau altei persoane de la locul de munca pare sa-i pese de mine ca persoana.
6. Exista cineva la locul meu de munca care ma incurajeze sa ma dezvolt.
7. La locul meu de munca opiniile mele conteaza.
8. Misiunea sau telul companiei mele ma fac sa simt ca munca mea este importanta.

Va recomand aceasta lucrare: Manager contra Curentului, de Marcus Buckingham si Curt Coffman. Veti gasi in ea explicati toti acesti factori! Concluzia este simpla: Afla ca-si place, afla ce te motiveaza! Pentru aceasta trebuie sa ai o discutie sincera cu tine!

3. Cum obtin un salariu peste 700 Euro?

Mai jos este o lista punctuala de motive pentru care ti s-ar acorda un salariu de peste 700 Euro. Vezi asadar ca acest salariu nu pica din senin, ci sunt anumite motive pentru care acesta se acorda, sau s-ar acorda:

1. Politica salariala a firmei permite.
2. Prezenta ta in companie reprezinta un plus valoare pentru companie.
3. Ai rezultate concrete, vizibile si masurabile in companie!

La aceasta lista mai pot fi adaugati o multime de alti factori! M-am rezumat la acesti factori importanti, anume: firma trebuie sa vrea si sa poata iar tu sa meriti acesti bani!

Fa o lista cu motivele pentru care tu meriti peste 700 Euro. Nu este de ajuns sa vrei un salariu mare, ci trebuie sa identifici motivele pentru care tu meriti. Daca tu nu gasesti aceste motive, este practic imposibil ca altcineva s-o faca…

Vedeti asadar ca lucrurile nu sunt deloc complicate! Solutia exista, poate fi identificata usor, insa aceasta este la fiecare! Mult spor in aplicarea celor trei lucruri! Daca doriti lamuri suplimentare, va invitam sa accesati blog.traininguri.ro si sa puneti concret intrebarile voastre, pe oricare din punctele de mai sus!

Va invitam de asemenea sa accesati programul Active Business, implementat de Extreme Training. Acesta cuprinde o serie de 6 cursuri organizate pe parcursul a doua luni (cursuri: negociere, comunicare, vanzari, manipulare, management, etc.). Acest program poate fi accesat atat de persoanele fizice cat si de persoanele juridice si este astfel gandit incat sa acopere o dezvoltare armonioasa a cursantilor atat in plan profesional cat si in plan personal.

de Marian RUJOIU
Trainer Extreme Training
http://www.traininguri.ro

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *