cat de mult te respecti pe tine insuti
Psihologie practica / Motivatie si succes

Cat de mult te respecti pe tine insuti?

cat de mult te respecti pe tine insuti

cat de mult te respecti pe tine insutiIata o intrebare grea. Daca nu esti sigur de raspuns, gandeste-te cum ai trata pe cineva pe care il respecti. Ai vorbi frumos cu el si l-ai trata cu toata atentia, nu? L-ai sprijini si incuraja si ai face tot ce-ti sta in putinta sa se simta apreciat, nu? Dar pentru tine faci lucrurile astea? Este un lucru din ce in ce mai clar in jurul nostru: foarte multi oameni nu fac aceste lucruri pentru ei insisi.

De fapt, au un respect de sine atat de scazut incat isi autosaboteaza starea de bucurie si implinire, pentru ca, de fapt, nu considera ca le-ar merita. Vorbesc negativ despre propria persoana, considera ca nu merita lucruri bune si o viata de calitate, si situandu-se pe aceasta frecventa joasa a lipsei de respect pentru propria persoana, atrag in viata lor persoane si situatii care le oglindesc propria parere despre ei insisi.

Asa ca haideti sa vedem ce putem face in aceasta situatie in care ne-am aflat cu totii, in cel putin o perioada a vietii noastre.

Un motiv intemeiat pentru care facem acest lucru este faptul ca am fost invatati sa nu ne gandim la noi. Am fost invatati sa-i respectam pe altii, sa ne gandim la ceilalti in tot ceea ce facem. A te gandi la tine insuti este echivalent cu egoismul, si nimeni nu vrea sa fie catalogat drept egoist, nu?

Compasiunea si respectul pentru ceilalti este un lucru absolut remarcabil. Insa nu si atunci cand sunt in detrimentul respectului nostru de sine. Foarte multi uitam acest lucru si continuam sa ne neglijam pe noi insine in favoarea celorlalti.

Asa ca incepe sa-ti dezvolti respectul pentru ceea ce esti tu cu adevarat. Poate va fi un drum lung si anevoios, insa va fi cel mai pretios lucru pe care l-ai fi putut face pentru tine insuti.

Primul pas: inceteaza sa mai vorbesti negativ despre tine insuti ! Cand te surprinzi spunand lucruri neplacute despre tine insuti, incearca sa schimbi putin macazul. Incearca sa gasesti imediat ceva pozitiv de spus. Cand te auzi repetandu-ti : “Nu-mi vine sa cred ca am facut asta, sunt atat de prost/proasta uneori!”, opreste-te un minut si spune: “Stai putin! Nu sunt prost doar pentru ca am facut o greseala. Toata lumea face greseli. Voi invata din asta si data viitoare ma voi descurca mai bine.”

Nu conteaza exact cuvintele, insa conteaza intentia ta de a nu te mai autoexpune la comentarii dureroase. Aminteste-ti in fiecare zi: este un proces, iar atitudinea ta nu se va schimba intr-o zi. Insa constientizarea si efortul de a-ti stabili obiceiuri mai sanatoase sunt cele mai importante lucruri pentru moment.

Insa nu este suficient  sa incetam acest discurs negativ despre noi insine. Este necesar sa ne tratam in general cu mai multa blandete. Asa cum am face-o pentru cineva la care tinem:  i-am spune ca tinem la el, i-am cumpara lucruri dragute, l-am incuraja, si l-am face sa se simta iubit. Ne pricepem de minune sa facem asta pentru cei dragi, pentru familie si prieteni. Insa a face asta pentru noi insine devine cel mai greu lucru. Asadar, iata trei modalitati simple pentru a ne arata noua insine mai mult respect si iubire:

1) Fa lucruri care iti plac. Oamenii cu respect de sine scazut nu fac lucruri care le plac pentru ca sunt mult prea ocupati sa-i multumeasca pe ceilalti incat nu mai au timp, sau pur si simplu au pierdut legatura cu acea parte din ei care stia candva cum sa se relaxeze si sa se bucure de viata.

De azi inainte, incepe sa-ti faci timp pentru lucrurile care-ti plac, fa activitati creative, socializeaza mai mult, intalneste-te cu prietenii si cu cei dragi, scrie-ti visele, uita-te la filme, si acorda-ti timp pentru hobby-uri. S-ar putea ca initial sa opui rezistenta acestui sfat, pentru ca te vei simti vinovat sa-ti acorzi timp doar pentru tine. Te vei ingrijora ca ai devenit egoist. Ignora aceste sentimente si fa aceste actiuni oricum. Pe masura ce timpul va trece, te vei simti multi mai bine atunci cand iti acorzi timp tie insuti.

2) Trateaza-ti corpul ca pe un templu.
Odihneste-te suficient, fa exercitii si mananca mancare hranitoare. Un rezultat uzual al stimei de sine scazute este faptul ca se ajunge la autoneglijare. Oamenii devin obositi si bolnavi. Da-ti atentia si grija pe care le meriti – chiar daca nu esti sigur ca le meriti inca.

3) Acorda-ti mici atentii.
Nu numai ca ar trebui sa ai grija de tine si ar trebui sa faci activitati amuzante, ci ar trebui sa iti acorzi din cand in cand mici atentii. Nu trebuie sa fie ceva scump, ci trebuie sa fie ceva care sa iti aduca un mic zambet. Ia-ti un nou caietel de vise sau o haina noua, iesi la o masa cu prietenii sau la un film. Toate acestea te pot face sa te simti special.

Toate astea par a fi lucruri marunte, insa ele conteaza cel mai mult! In timp, aceste actiuni micute vor face o diferenta uriasa in felul in care te simti cu tine insuti !

Pentru ca este o tema de interes general am hotarat ca, in curand, sa incepem un curs online de dezvoltare personala pe tema respectului de sine. Daca simti ca ai nevoie de un mic ajutor, ramai pe aproape. Cursul nostru va oferi multe instrumente necesare pentru castigarea respectului de sine si pentru a incepe sa ne simtim bine in pielea noastra.

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *