In general, existenta unui individ se formeaza in jurul unor teme principale cum ar fi cariera, relatiile lui sociale sau de familie, ori pasiunile sale.
Fiind fiinte sociale, exista multe situatii in viata in care trebuie sa-i avem in vedere si pe ceilalti in stabilirea propriilor prioritati.
Daca, de exemplu, sunt pasionat de cultura asiatica si mi-as dori sa calatoresc in India, China sau Japonia, dar in acelasi timp am de intretinut o familie si trebuie sa muncesc ore suplimentare pentru a obtine promovarea pe care o astept de trei ani la serviciu, este evident ca am nevoie sa-mi prioritizez activitatile, dorintele si idealurile.
Deciziile legate de prioritati sunt extrem de importante pentru buna functionare a relatiilor de familie, dar si pentru a putea sa ne urmam pasiunile sau sa ne ocupam de dezvoltarea carierei profesionale. Este foarte greu sa ierarhizezi toate aceste dorinte mai ales daca toate sunt importante pentru tine.
Pentru a evita frustrarile si neimplinirile, atunci cand existenta noastra are nevoie de directii diferite de dezvoltare pentru a ne simti impliniti, este bine sa nu suprimam aceste dorinte ci sa le ierarhizam, punandu-le pe primul plan pe cele mai importante (si cu cel mai mare impact pentru cei din jurul nostru), iar pe celelalte plasandu-le intr-o “paranteza” la care sa ne intoarcem ulterior.
Ierarhizarea prioritatilor de viata este un subiect pe care trebui intotdeauna sa-l discutam cu cei apropiati.
Daca vreau sa calatoresc in Asia si nu sunt casatorit, pot sa fac un efort pentru a obtine promovarea la serviciu apoi, cu o pozitie profesionala si materiala mai buna, sa-mi iau un concediu prelungit ca sa –mi satisfac dorinta. Daca insa sunt casatorit, va trebui sa discut toate acestea cu partenera mea de viata si, mai mult, va trebui sa am in vedere si propriile sale prioritati.
Deseori relatiile de cuplu se deterioreaza tocmai datorita lipsei de comunicare intre cei doi asupra dorintelor si prioritatilor fiecaruia.
Rolul unei relatii functionale este sa asigure ambilor parteneri cadrul de a-si armoniza si implini prioritatile si dorintele in egala masura. De asemenea, rostul unei relatii de familie, a unei relatii in cuplu sau in casnicie, este acordarea suportului reciproc pentru realizarea idealurilor comune si individuale ale celor doi.
Mai exista bineinteles si opinia ca pentru fiecare lucru exista un moment potrivit in viata.
De aceea calatoriile, aventura, distractiile permanente, nu reprezinta un obiectiv tocmai compatibil cu construirea unei cariere de succes sau cu asumarea responsabilitatilor unei familii.
De aceea, fara sa ne gandim neaparat ca oamenii casatoriti si cu serviciu nu mai au timp deloc pentru pasiunile lor sau pentru distractie si aventura, este bine sa ne setam prioritatile in viata in functie de perioada prin care trecem si sa profitam de conditiile pe care le avem, lucru important de luat in considerare si atunci cand dorim sa facem schimbari majore in existenta noastra, abordandu-le cu maturitate si avand in vedere si propriile prioritati de viata.