Nu putini vor fi cei care vor afirma ca avem nevoie de o oarecare doza de autocontrol pentru a stapani vocile din capul nostru care ne pun la indoiala majoritatea actiunilor pe care le intreprindem.
Acestea se instaleaza cand ne e lumea mai draga, fie ca abia ne-am trezit din pat si ne privim in oglinda (“Ce grasa si neatragatoare sunt!”), fie ca ne aflam la locul de munca (“Nu voi reusi sa fac niciodata ceva bine!”), fie in relatiile noastre cele mai apropiate (“Nimanui nu i-ar pasa de mine cu adevarat!”).
Fie ca ne confruntam cu situatiile de mai sus, fie ca putem oferi cateva exemple proprii, este evident ca avem nevoie sa stapanim diferite tehnici de autocontrol emotional pentru a face fata acestor “atacuri” la adresa propriei persoane.
Ceea ce ar trebui sa stim inca de la inceput este ca fiecare persoana este impartita in doua parti: o parte stapana pe sine, orientata spre scop si o alta parte auto-critica si auto-distructiva.
Aceasta ultima si nedorita parte poarta numele de “critic interior”.
Cum a luat nastere criticul interior?
Copii fiind, nu am fost constienti ca ne putem folosi de o doza de autocontrol pentru a face fata experientelor negative din viata noastra.
Tocmai de aceea, criticul interior s-a format in perioada timpurie a copilariei noastre, moment in care am interactionat cu diferite intamplari dureroase cu privire la noi sau la familia noastra.
Pe masura ce ne-am maturizat, am proiectat aceste tipare distructive asupra noastra si asupra celor din jurul nostru.
Insa, prin autocontrol, putem deveni constienti de puterea criticului interior.
Este important sa stim ca acesta ne poate sabota relatiile si viata, impiedicandu-ne sa devenim ceea ce dorim sa fim.
Pentru a opri efectele dezastruoase pe care criticul interior le are asupra procesului nostru de dezvoltare personala, va vom prezenta in continuare 3 metode de autocontrol prin care ne putem elibera de criticul interior.
Tehnici de autocontrol pentru a imblanzi criticul interior:
1. Identificarea criticului interior.
Incearca sa identifici ceea ce criticul interior iti transmite.
De asemenea, prin constientizare si autocontrol, incearca sa-ti dai seama ca acest proces este separat de adevaratele tale puncte de vedere.
Tine minte ca vocea interioara nu este o reflectie a realitatii.
2. Prin metode de autocontrol, separa-te de criticul interior.
O metoda de a face acest lucru este de a nota gandurile care iti trec prin minte la persoana a doua.
De exemplu, transforma propozitia “Nu voi avea niciodata succes” in “Nu vei avea niciodata succes”.
Acest lucru te va ajuta sa percepi intr-un mod obiectiv toate aceste ganduri.
3. Raspunde-i criticului interior.
Ii poti raspunde criticului interior prin scrierea unei evaluari mult mai realiste si mai pline de compasiune cu privire la propria persoana.
Noteaza aceste propozitii la persoana I.
Pentru a raspunde unui gand de timpul “Esti un ratat”, poti scrie “Pot da gres de multe ori, insa sunt competent si inteligent”.
Acest exercitiu nu reprezinta o incercare de a-ti mentine egoul ridicat, ci de a-ti arata ca prin autocontrol, poti dobandi o atitudine constructiva despre propria persoana.
Ceea ce ar trebui sa retinem din acest articol este ca desi criticul interior pare sa ne insoteasca adesea, noi il putem redirectiona astfel incat sa obtinem rezultate favorabile despre propria persoana.