a fi creativ 8 modalitati rapide
Psihologie practica / Motivatie si succes

A fi creativ: 8 modalitati rapide

a fi creativ 8 modalitati rapide

a fi creativ 8 modalitati rapide

Cu siguranta multi dintre noi ne dorim sa fim mai creativi atat in viata de zi cu zi, cat si la locul de munca. Acest lucru este posibil prin pasi marunti si simpli care ne imbunatatesc atat procesul de dezvoltare personala, cat si capacitatea de (auto)motivare.

Iata 8 modalitati prin care putem deveni mai creativi:

1. Folosirea culorii albastre

Un studiu realizat in anul 2009 a demonstrat ca anumiti subiecti au reusit sa rezolve mai usor un puzzle daca erau inconjurati de culoarea albastra, deoarece aceasta este in stransa legatura cu relaxarea si gandirea asociativa. Pe de alta parte, rosu este o culoare care indeamna oamenii sa fie mai alerti si mai constienti, fiind utila in rezolvarea situatiilor analitice.

2. Visatul cu ochii deschisi

Cercetari realizate la Universitatea din California au demonstrat ca oamenii care viseaza cu ochii deschisi au avut un punctaj mai ridicat la testele de creativitate decat cei care nu au acest obicei.

3. Gandirea unui copil

Atunci cand subiectii sunt pusi sa-si imagineze ca au gandirea unui copil de 7 ani in ceea ce priveste testele de gandire divergenta, de exemplu sa gaseasca utilitati alternative ale unui camion, ei au un punctaj mai mare decat in cazul in care si-ar da varsta reala.

4. Rasul

Atunci cand oamenii vizioneaza un filmulet amuzant sau un stand-up comedy, procentajul de a rezolva o problema creste cu 20%.

5. Sa ne imaginam ca suntem departe

Cercetatorii de la Facultatea din Indiana au observat in randul subiectilor sai ca exista un randament mai ridicat al creativitatii in momentul in care subiectii isi imaginau ca dau anumite teste dintr-un loc mai indepartat precum Grecia sau California decat din laboratorul in care se aflau.

6. Cuvintele vin in ajutor

O modalitate de a creste abilitatea de a rezolva problemele este capacitatea de a modifica verbele care descriu problema. Cand verbele sunt extrrem de specifice, modul in care gandim este destul de specific, ceea ce ne limiteaza optiunile. Pe de alta parte, folosirea unor verbe generale, de exemplu ,,a merge” in loc de ,,a conduce” poate duce la solutionarea unor probleme mai rapid decat ne asteptam.

7. Munca neconventionala

Un studiu interesant a aratat ca studentii care lucrau la cativa centrimentri departare de foaia lor de lucru au obtinut rezultate mai bune la un test de creativitate decat cei care stateau foarte apropiati de foaia de lucru. Poate ca acestia au interiorizat expresia ,,a gandi in afara cutiei”.

8. O perspectiva mai ampla a lumii

Potrivit unor studii ale lui Adam Galinski, studentii care au vizitat si alte tari, au rezolvat cu mai multa usurinta un test de creativitate. Experienta unei alte culturi le-a oferit ocazia de a-si deschide mintea catre o serie de solutii negandite inainte.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *