Sensul dincolo de cuvinte – despre limbajul timpului si al tacerii

Publicat: 28 iunie 2011
Comentarii: Fără răspunsuri

sensul dincolo de cuvinte despre limbajul timpului si al tacerii

sensul dincolo de cuvinte despre limbajul timpului si al tacerii

Suntem obisnuiti sa credem ca procesul comunicarii este unul de natura spontana, cu efecte imediate, si asupra caruia noi avem intregul control.

In realitate, din simplul fapt ca ea implica si un receptor reiese caracterul sau relational.

Mai mult decat atat, comunicarea nu reprezinta doar cuvintele si gesturile noastre ci si structurile pe care am reusit sa le instituim in timp sub forma unui cod comun. Printre acestea se numara tacerea si timpul.

Limbajul tacerii

Tacerea este o forma de comunicare si presupune ascultarea si receptionarea corecta a mesajelor precum si transmiterea unor stari.

Putem vorbi in acest caz de ascultare pasiva si ascultare activa, de tacerea ca si instrument de exprimare a unei stari in care ne aflam: de jena, de soc, de meditatie, de uimire, situatii in care vrem sa ascundem anumite informatii sau in care nu avem raspunsuri verbale s.a.

In cazul tacerii ca si ascultare pasiva, interlocutorul poate sa transmita ca si mesaj, faptul ca doreste sa asculte in continuare expunerea pe care o realizeaza cel care vorbeste, sau faptul ca doreste sa ii fie dezvaluite anumite idei, sentimente sau atitudini ce ar putea fi blocate prin intervenţie verbala.

De asemenea, putem vorbi de situatii in care tacerea apare ca si reactie in anumite contexte in care suntem stingheriti si nu stim sa raspundem sau nu avem suficiente informatii, cand vrem sa ascundem anumite fapte, ganduri, stari, cand nu ne gasim cuvintele si putem transmite mai bine doar prin gesturi nonverbale care este reactia noastra s.a.

Limbajul timpului

Limbajul timpului este vazut ca parte a contextului in care interacţioneaza oamenii, fiind perceput diferit, in fuctie de cultura si de societate. De exemplu, in cultura noastra am impartit timpul in ani, fiecare avand 365 zile, in timp ce anul musulman este cu 10-11 zile mai scurt.

Si in interiorul aceleasi culturi, timpul este impartit diferit. Un manager are timpul impartit in functie de proiectele pe care le desfasoara, un fermier isi imparte timpul in functie de anotimpuri, un om de vanzari isi distribuie timpul conditionat find de targetele stabilite etc.

Astfel, perceperea diferita a timpului, depinde atat de cultura si de societate cat si de interesele, trasaturile, dezvoltarea personala si situatiile specifice fiecarui individ. 30 minute petrecute cu cineva care nu-ti este pe plac poate fi perceput ca un timp extrem de lung, pe cand scurgerea timpului in compania unei persoane placute sau discutand despre un subiect preferat poate fi asociat cu trecerea prea repede a timpului.

Timpul biologic ne poate ajuta sa evaluam performanta indivizilor si perioada in care acestia functioneaza la capacitate maxima. In acest context, putem vorbi de indivizi care functioneaza optim in prima parte a zilei acestea fiind persoanele matinale, sau dincontra, in decursul serii.

Pentru mai multe detalii accesati blogul Orange Pen si lasati un comment cu ce anume v-ati dori sa aflati suplimentar despre acest domeniu, iar noi va vom raspunde in cel mai scurt timp.

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *