Scurt tratat de… egomasaj

Publicat: 25 iulie 2007
Comentarii: Fără răspunsuri
scurt tratat de egomasaj
scurt tratat de egomasaj

Citeam in ziarele de zilele trecute ca s-a inventat… masina de facut complimente.

Creatorul ei, un artist american in varsta de 46 de ani pe nume Tom Greaves, a conceput-o in cadrul unui proiect mai amplu pentru o galerie de arta.

Amplasata pe 14th Street in New York, masina face complimente celor care trec pe langa ea, inseninadu-le ziua… chiar daca in aceasta prima varianta a ei complimentele sunt alese absolut intamplator si unele dintre ele sunt destul de neobisnuite.

Cei care trec prin dreptul ei au ocazia sa auda un scurt sunet melodios si apoi complimente cum ar fi “Ai ochi minunati”, “Esti o persoana inteleapta”, “Oamenii sunt atrasi de tine”, “Esti tolerant”, “Esti un om bun la suflet”, “Iti aduci contributia la crearea unui viitor mai bun”.

In cele mai multe cazuri, oamenii care primesc complimente zambesc… chiar daca stiu ca acestea nu sunt tocmai potrivite pentru ei. De exemplu, proprietarul unei librarii in apropierea careia se afla masina povestea: „Unul dintre clientii mei a venit si mi-a povestit ca masina i-a zis ca miroase bine, dar el stia ca nu este asa, pentru ca tocmai facuse jogging.“

E un lucru atat de simplu… un iPod pe care sunt inregistrate cam 100 de complimente si o cutie de lemn vopsita in culori vesele. Si totusi reuseste sa schimbe instantaneu dispozitia celor care trec pe langa ea.

In experienta mea de trainer am vazut de nenumarate ori cum energia unui intreg grup se poate modifica in doar cateva minute ca urmare a unui exerctiu de o simplitate la fel de evidenta ca si masina despre care vorbeam: participantilor li se cere sa-si aleaga fiecare un partener si sa-i faca un compliment sincer, apoi rolurile se schimba – cel care a primit un compliment ofera la randul sau unul. Observ de fiecare data cu placere cum oamenii se deschid ca prin farmec, atat fata de cei din jur… cat si fata de ei insisi.

In urma cu cativa cercetatorii germani au facut studii referitoare la metodele de a preveni certurile si au ajuns la concluzia ca cea mai buna metoda este ca ori de cate ori ne simtim neplacut datorita comportamentului altcuiva (cum ar fi in cazul reprosurilor, jignirilor etc.) sa raspundem facand 3 complimente.

Sigur ca m-am gandit la inceput ca este vorba despre o metoda mult prea simpla pentru a avea rezultate semnificative si recunosc ca n-am incercat-o… pana cand nu i-am vazut efectele intr-o imprejurare la care am asistat intamplator.

Ma aflam intr-un grup de prieteni si la un moment dat unul dintre ei i s-a adresat celuilalt intr-un mod agresiv. Cum parea a fi pus pe cearta m-am gandit ca este inevitabil sa izbucneasca un conflict. Spre surprinderea mea, cel caruia i s-a adresat a inceput prin a-i spune cat de mult il apreciaza pentru inteligenta, buna-intentie si generozitatea lui… si cred ca n-o sa va mire ca tensiunea s-a risipit si “furtuna” n-a mai inceput.

Cand am auzit prima data cuvantul “egomasaj” la prietena mea Andreea am ras si mi-am spus ca nu e deloc rau sa fii rasfatat cu asa ceva din cand in cand. In definitiv, a avea un ego face parte din experienta noastra umana. Complimentele par cea mai usoara cale de a face acest lucru, si sinceritatea lor mi se pare un lucru important. N-are cum sa fie imposibil, doar fiecare dintre noi avem partile noastre bune… chiar daca sunt mai mult sau mai putin ascunse, e drept.

Iata asadar micul tratat de egomasaj pe care l-am promis:

1. Nimeni nu se supara cand ii faci un compliment.
2. Efectul lui este schimbarea in bine a dispozitiei celui care il primeste.
3. Cu conditia sa fie sincer!
4. Nu uita sa multumesti cand primesti un compliment… si sa faci si tu unul.
5. Pentru a evita conflictele raspunde comportamentului neplacut al altora cu… cateva complimente.
6. Daca ceilalti sunt grabiti sau neatenti… aminteste-le ca uneori pur si simplu ai nevoie de un mic egomasaj.
6. ACUM e cel mai potrivit moment sa faci cuiva un compliment.
7. Bineinteles ca mi-ar face placere sa primesc si eu unul…
8. Daca ai citit acest articol pana la capat ma gandesc ca esti o persoana inteleapta 🙂

de Corina Marin

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *