parinti va tratati diferit copiii
Psihologie practica / Comunicare

Parinti, va tratati diferit copiii?

parinti va tratati diferit copiii

parinti va tratati diferit copiii

In ciuda faptului ca parintii incearca sa fie corecti, copiii surprind subtilitatea diferentelor cu care sunt tratati.

Intr-un studiu aparut in revistaChild Development”, cercetatorii condusi de Jennifer Jenkins, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto, au descoperit ca fenomenul recunoscut sub numele de diferentiere de educare nu numai ca poate avea efecte asupra copiilor, cat si asupra intregii familii.

In momentul in care unul dintre parinti incurajeaza mai mult un copil in timp ce la adresa celuilalt are o serie de remarci negative, copilul din urma poate dezvolta o serie de probleme de comportament si poate avea o relatie dificila cu unul sau cu ambii parinti. Insa cercetatorii nu s-au oprit la aceasta concluzie. Ei au vrut sa observe cum diferentierea de educare afecteaza toti membrii familiei si ce factori contribuie la conturarea acesteia.

Cercetatorii au avut in vedere 400 de familii din Canada, fiecare avand maxim 4 copii. Ei au adresat intrebari mamelor despre comportamentul pozitiv si negativ al fiecarui copil si chiar au fost la casele acestora pentru a observa interactiunea parinti – copii.

De exemplu: cum se jucau copiii fara jucarii sau modalitatea in care mamele spuneau povesti copiilor. Atunci cand copiii erau mai mici de 18 luni, cercetatorii observau agresivitatea, atentia si problemele emotionale ale acestora in comparatie cu celelalte rude sau cu proprii parinti.

Astfel, copiii tratati in mod negativ aveau mai multa nevoie de atentie si prezentau mai multe probleme emotionale decat ceilalti.

“Pe baza cercetarilor trecute, doar copiii mai putin favorizati pareau sa aiba probleme, insa putem patrunde si mai mult in profunzime. Cateodata, mamele au un comportament asemanator cu ambii copii, in timp ce altadata sunt foarte diferite cu acestia. Iar in momentul in care il avantajeaza pe unul in defavoarea celuilalt, se pare ca apare o problema in sanatatea mentala a fiecarui copil in parte”, sustin cercetatorii.

Niciunul dintre parinti nu doreste in mod constient sa isi trateze diferit copiii, asa ca oamenii de stiinta au dorit sa descopere care sunt factorii care contribuie la aceasta diferentiere inconstienta; ei au descoperit ca stresul pe care o mama il resimte din cauza experientelor personale sau economice are cel mai mare impact asupra felului in care isi trateaza copiii.

Asadar, cercetatorii au cules date legate de nivelul de educatie al mamelor, depresie sau abuzurile cu care acestea s-au confruntat. De asemenea, au tinut cont daca un copil era crescut de ambii parinti sau doar de unul dintre acestia.

Mamele care aveau un trecut instabil isi tratau in mod diferit copiii fata de cele care erau mai echilibrate. De asemenea, factori externi precum depresia, cresterea de una singura a copiilor contribuiau in tratarea diferentiata a celor mici.

In momentul in care este stresata, o mama isi poate pierde rabdarea fata de copilul care are mai multe probleme. Dar reultatul acestei actiuni nu este deloc unul fericit. Astfel, toti copiii pot experimenta probleme de comportament daca cel defavorizat ajunge sa interiorizeze reactiile parintilor sai. Copiii care percep acest comportament al parintilor ca fiind nedrept, pot dezvolta probleme emotionale sau de atentie pe masura ce cresc. Ei reactioneaza astfel pentru a empatiza cu fratii lor sau in semn de protest la nedreptate sau favoritism.

In momentul in care relatia parinti – copii se afla in aceasta directie, o buna comunicare poate reduce o serie din consecintele negative ale acesteia. In anumite familii, este posibil ca un copil sa aiba mai multa nevoie de atentia si sprijinul celorllati. Acest lucru trebuie adus in discutie de parinti pentru a se evita neintelegerile.

“Copiii nu se supara daca sunt tratati in mod diferit. Ei sunt deranjati in momentul in care  considera nedrept comportamentul parintilor, iar acest lucru intervine in momentul in care cei doi parinti nu ofera explicatiile necesare copiiilor lor”, sustine Jenkins.

Resurse: http://healthland.time.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *