limbajul pozitiv si succesul
Indiferent de domeniul in care activam, e important sa dovedim, prin folosirea unui limbaj pozitiv, ca ne respectam pe noi insine si ii respectam si pe ceilalti.
Asadar, exista un anumit mod de exprimare, pe care ni-l putem insusi si noi, cu ajutorul caruia putem proiecta mai multe asteptari pozitive, dovedi ca ne concentram pe solutii si ca facem cu placere tot ceea ce facem.
Spuneti cu voce tare urmatoarele exemple si apoi raspundeti la intrebarea: care dintre cele doua exprimari are un efect mai bun asupra propriei dispozitii si asupra atitudinii celorlalti legate de voi?
“Din pacate, va trebui sa ma duc sa verific si sa va sun mai tarziu.” / “Imi va face placere sa verific si sa va sun mai tarziu.”
“Va trebui sa fac asta”/ ”Voi face asta cu placere.”
“Voi incerca sa termin analiza de piata pe la mijlocul saptamanii./Voi termina analiza de piata cel tarziu miercuri dupa-amiaza.”
“Ar fi neplacut sa pierdeti rezervarea daca avionul are intarziere si cei de la hotel presupun ca nu mai veniti./ “Vreau sa ma asigur ca veti avea camera rezervata, chiar daca ajungeti putin mai tarziu decat trebuie.”
“Ar fi bine sa pleci mai devreme astazi. N-as vrea sa ramai blocat in trafic si sa nu ajungi la timp ca s-o vezi pe Andreea cum joaca in piesa./ “Hai sa plecam amandoi mai devreme astazi. N-as vrea sa ramai blocat in trafic si sa nu ajungi la timp ca s-o vezi pe Andreea cum joaca.”
“Nu pot face asta”/ “Inca n-am facut asta si pot sa fac.”
“Nu ma pricep la asta”/ “Ma straduiesc sa devin mai bun la asta.”
“Voi cheltui bani si pentru cutare lucru.”/ “Voi investi bani in cutare lucru, ca sa pot progresa.”
“Acest lucru este imposibil.”/ “Va fi nevoie de eforturi deosebite, dar e posibil.”
“Esti un copil rau si intotdeauna dai de bucluc.”/ “Esti un copil bun si felul in care te porti nu este acceptabil.”
“Imi cer scuze pentru dezordinea din apartamentul meu.”/ “Bine ai venit. Ma bucur sa te vad!”
“Am venit sa ma prezint in fata dumneavoastra drept candidat la conducerea serviciului tehnic. Acum doua zile, am primit pachetul cu materiale informative si setul cu sase intrebari generale. Voi incepe prin a raspunde la fiecare dintre acestea.”/ “Din pacate, am primit informatiile si intrebarile dvs. abia acum doua zile, deci trebuie sa marturisesc ca n-am prea avut timp sa ma ocup de ele in detaliu. Am facut unele estimari referitoare la cifre si la ceea ce cred ca vreti sa stiti. S-ar putea sa gresesc, dar la urma urmei, asta nu e decat parerea mea. ”
“Cred ca am avut noroc. Am condus zeci de proiecte de acest gen si cred ca intamplator cineva l-a remarcat pe acesta.”/ “Am muncit mult! La proiectul acesta am folosit informatiile primite din ultimele cateva rapoarte si ma bucur ca a fost primit bine. Am o echipa extraordinara care a contribuit la reusita proiectului.”
“Nu ma pricep deloc la gatit, dar mi-am zis sa incerc. M-am straduit sa fac friptura la tava. Sper sa puteti manca fara sa vi se faca rau.”/ “Sper sa va fara tot atata placere sa mancati friptura mea cata mi-a facut mie s-o prepar pentru voi.”
“Am inceput sa imbatranesc, parul imi incarunteste, imi apar riduri si arat ca o sacosa veche.”/ ” Ma mentin in forma si arat bine.”
“Stiu de ce mi se intampla toate acestea: sunt un ratat.”/ “Stiu ca dincolo de toate acestea exista o lectie importanta. Ce pot invata de aici?”
“N-am fost promovat, ce veste ingrozitoare.”/ ” N-am fost promovat si asta-i o veste buna, pentru ca astfel imi voi putea extinde orizontul.”
“N-ar fi trebuit sa intru in incurcatura asta. Stiu ca lucrurile se pot imbunatati, dar nu stiu de unde sau cu ce sa incep.”/ Imi voi schimba viata. Voi incepe sa fac ca lucrurile sa mearga mai bine chiar de astazi, din acest moment. Nimeni altcineva nu o va face in locul meu. Voi trece la fapte.”
“E ingrozitor si s-ar putea sa fie si mai rau.”/ “Chiar daca se intampla tot ce poate fi mai rau,n-o sa mor din asta. Asa ca n-are niciun sens sa-mi fac griji. Asta-i tot, s-a terminat. Acum voi face ceva ca sa imbunatatesc situatia.”
“Nu am ce sa fac, e vina altcuiva.”/ “E responsabilitatea mea sa schimb situatia.”
“Nu e practic, n-o sa mearga niciodata.”/ “E o abordare neobisnuita, haideti sa incercam si sa vedem unde ajungem.”
A ne concentra pe cea de-a doua varianta, din cele prezentate mai sus, nu este un lucru simplu. Necesita efort si concentrare continua in prima instanta. Apoi, limbajul pozitiv va intra in reflex, se va sedimenta la nivel de gandire pozitiva si, apoi, vom putea sa fim un adevarat sprijin pentru cei din jur si pentru noi insine.
Surse: “Influenta limbajului pozitiv-Stapaneste puterea limbajului pozitiv, limbajul succesului“, George R. Walther, Editura Curtea Veche