frica de a vorbi in public si dezvoltarea talentului de orator in viata de zi cu zi
Psihologie practica / Comunicare

Frica de a vorbi in public si dezvoltarea talentului de orator in viata de zi cu zi

Se zice ca, dupa teama de moarte, vorbitul in public este frica cea mai mare pe care o au multi dintre oameni.

A fi pus in postura de orator, chiar si ocazional, este un test pentru increderea in sine a fiecaruia dintre noi.

Sa sustii un discurs sau pur si simplu sa fii in centrul atentiei intr-o comunicare publica si sa te lasi vazut si analizat pare sa fie un lucru dificil de indurat pentru multi dintre noi.

A ne expune in fata celorlalti, a transmite un mesaj, a incerca sa convingem un grup de oameni de ceva, a fi coerenti si a evita sa ne balbaim, sa ne pierdem sirul ideilor, ne creeaza deseori motive de panica.

In mod normal, oamenii de rand nu trebuie sa sustina discursuri sau sa fie angrenati in procese de comunicare publica si nu trebuie sa-si manifeste talentele de orator zilnic.

Deci nu ar trebui sa ne intalnim prea des cu aceasta presiune de a vorbi in public. Pe de alta parte insa, sa tii un toast la o nunta, sa iei cuvantul intr-o sedinta la serviciu, sa vorbesti in fata vecinilor de la asociatia de locatari si multe alte situatii similare apar deseori in existenta de zi cu zi.

Iata cum poti sa depasesti teama de a vorbi in public si cum poti deveni un orator mai bun in cativa pasi simpli:

1.    Recunoaste-ti emotiile. Faptul ca simti nervozitate si neliniste poate fi folosit in avantajul tau. Pur si simplu spune-le celor din fata ta ca ai emotii si ca nu ai experienta in discursuri si ca nu esti orator profesionist. Majoritatea celor din fata lor sunt in aceeasi situatie iar sinceritatea ta ii va dezarma si le vei castiga simpatia.

2.    Inventeaza-ti un public placut. Imagineaza-ti ca in fata ta se afla niste simpli colegi, pe acelasi nivel cu tine, sau prieteni pe care nu i-ai mai vazut demult. Cu cat reusesti sa-ti imaginezi o audienta familiara, cu atat mai usor iti va fi sa te exprimi.

3.    Foloseste-te de instrumentele din jur. Daca oamenilor din audienta li s-au impartit mape, pliante, alte materiale de prezentare, ori daca discursul tau se bazeaza pe o prezentare power point, gandeste-te ca jumatate din atentia lor se concentreaza pe acele materiale, deci nu ai de ce sa te simti sufocat de zeci sau sute de ochi care te privesc!

4.    Foloseste-ti greselile. Daca te balbai sau scapi pe jos notitele cu care ai venit la tine, fa o gluma legat de asta si mergi mai departe. In loc sa te faci de ras, vei deveni simpatic si vei trece mai bine peste emotii.

5.    Audienta redusa la un spectator. Daca simti cum te “ard” privirile a sute de spectatori din audienta, tot ce trebuie sa faci este sa reduci aceasta audienta la o singura persoana. Concentreaza-te pe un singur chip din sala, daca e cineva cunoscut, cu atat mai bine si vorbeste-i acelei persoane ca si cum ar fi singura care te asculta.

6.    Fii personal. Sa vorbesti in public sau sa fii orator inseamna de multe ori sa prezinti date, informatii obiective, analize, teorii, etc. – care pot parea plictisitoare si monotone. Daca vrei sa ai “succes la public” da o nota personala la ceea ce spui, exprima-ti o parere personala, povesteste o scurta experienta legata de subiect si vei observa nu doar ca oamenii devin mai atenti la ce le vorbesti, dar si tu te vei simti mai confortabil.

7.    Incearca variante noi. Nu te teme sa experimentezi chiar daca nu ai o istorie prea lunga in a tine discursuri. Daca te face nervos sa stai la un pupitru, ce te impiedica sa te plimbi pe scena? Sa adopti posturi noi (atata timp sunt posturi decente), sa pui intrebari in sala, sa dinamizezi prezentarea pe care o faci in orice fel, te face original si te ajuta sa scapi de trac.

Si dupa ce aplici toate aceste principii, poate ca nu vei fi cel mai bun orator din lume, dar vei avea mai multa incredere in a te arata asa cum esti atunci cand ai ceva de spus in fata unor oameni.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Fani Rarinca spune:

    Foarte util si interesant articolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *