De ce avem nevoie de asertivitate?

Publicat: 4 aprilie 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

 

de ce avem nevoie de asertivitate
de ce avem nevoie de asertivitate

Asertivitatea ne ajuta sa controlam nivelul de stres si furie la care suntem adesea supusi.

A comunica asertiv inseamna ca ne putem exprima eficient astfel incat sa ne mentinem parerea, cat si sa respectam credintele si drepturile celorlalti in acelasi timp.

Si tot asertivitatea este cea care ne ajuta sa ne crestem sau ne mentinem respectul fata de propria persoana si fata de ceilalti.

Anumite persoane par sa se fi nascut cu o doza sanatoasa de asertivitate, in timp ce altora pare sa le lipseasca cu desavarsire aceasta caracteristica.

De ce functioneaza comunicarea asertiva?

Deoarece atunci cand ne referim la asertivitate, avem in vedere respectul reciproc in relatia cu celalalt. Iar atunci cand apelam la asertivitate, ne aratam in primul rand noua o doza sanatoasa de respect de sine.

De asemenea, stim cu totii ca nu numai mesajul pe care il transmitem conteaza, ci si modalitatea in care o facem. Comunicarea asertiva este directa si respectuoasa in acelasi timp.

Comportamentul asertiv vs comportamentul pasiv

Daca stilul tau de comunicare este unul pasiv, atunci este posibil sa pari fie prea timid, fie ca lasi prea mult de la tine.

Este posibil sa spui adesea: “O sa merg acolo unde decide grupul” sau “Alegeti voi, vin si eu in functie de decizia voastra”.

Daca ai tendinta de a evita conflictul, atunci intreaba-te ce se ascunde in spatele acestei probleme.

Fara sa iti dai seama, mesajul pe care il transmiti este ca gandurile si emotiile tale nu sunt la fel de importante precum ale celorlalti.

In esenta, atunci cand esti prea pasiv, le dai celorlalti permisiunea de a nu-ti lua in considerare dorintele si nevoile.

Sa luam urmatorul exemplu: Accepti sa-ti ajuti un coleg cu un proiect, desi esti plin pana peste cap de propriile sarcini.

Cu siguranta intentia ta este una pozitiva, insa raspunsul permanent afirmativ pe care il oferi celorlalti iti poate otravi relatiile.

Mai mult decat atat, lipsa de asertivitate poate da nastere multor conflicte interioare.

Conflictele interioare pot fi create de comportamente pasive de tipul:

• Stresul

• Resentimentele

• Victimizarea

• Dorinta de razbunare

Comportamentul asertiv vs comportamentul agresiv

Sa privim si in directia opusa.

Daca stilul tau este unul agresiv, este posibil sa inlaci anumite limite atunci cand interactionezi cu ceilalti.

In ochii acestora, poti parea superior sau chiar amenintator.

Persoanele agresive ii umilesc si ii intimideaza pe ceilalti, iar acest lucru poate fi o amenintare psihica.

Poate ca ele considera ca agresivitatea le ajuta sa obtina ceea ce isi doresc.

Cand ne referim asertivitate, este indicat sa privim intotdeauna catre noi insine, insa, in acelasi timp sa fim atenti si la nevoile celuilalt.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre asertivitate, va recomandam cursul nostru online care trateaza aceasta tema.

Resurse: www.mayoclinic.org

  • banner certificare
    banner certificare
  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *