cum sa imblanzesti ego-ul altei persoane
Psihologie practica / Comunicare

Cum sa imblanzesti ego-ul altei persoane

cum sa imblanzesti ego-ul altei persoane
cum sa imblanzesti ego-ul altei persoane

Daca ai printre persoanele din jurul tau cel putin un om cu care ti-e greu sa comunici, Erica Guilane-Nachez propune o reteta simpla cu care sa reusesti sa-i imblanzesti ego-ul.

1.Priveste acea persoana in timp ce comunici cu ea. Fa-o sa simta ca este importanta pentru tine, ca ii acorzi toata atentia ta. Lasa pe alta data privitul pe pereti!

2.Ascult-o cu atentie si nu doar atat, confirma-i ca ai si auzit, repetand la inceputul propozitiilor cu care ii raspunzi cateva din cuvintele pe care le-a spus. Aceasta metoda poarta numele de pacing verbal.

“-Nu mi-a placut deloc vanzatoarea, era pus si simplu lipsita de respect fata de clienti!
-Lipsita de respect spui? Si-acum sa revenim la ceea ce voiam sa te rog…”

3.Nu-o critica in public. Daca ai de facut o observatie pastreaz-o pentru cand sunteti singuri, si fa-o cat mai diplomat cu putinta.

Primul pas: arata-i ca nu critici persoana in sine (despre care stii cate calitati are – si enumera cateva), ci un anume comportament.

Al doilea pas: ai grija sa fie o critica de tip constructiv, spune-i cat mai clar in ce fel te astepti sa-si imbunatateasca comportamentul, nu te astepta ca cealalta persoana sa ghiceasca ceea ce este in mintea ta.

Pasul al treilea: incheie discutia cu o o faza prietenoasa in care sa-ti exprimi increderea in calitatile specifice pe care acea persoana si le va folosi ca sa reuseasca (si enumera cateva din aceste calitati).

4.Cere-i sfaturi si pareri. Pe de o parte, asta ii arata ca ai incredere in judecata ei. Pe de alta parte, chiar te-ar putea ajuta sa descoperiti un punct de vedere nou, complet diferit de al tau, si astfel ti-ar mari numarul de optiuni din care poti alege.

5.Cere-i scuze atunci cand gresesti. Aceasta ajuta nu doar ego-ul celeilalte persoane, ci si pe cel propriu: doar oamenii puternici sunt in stare sa-si recunasca greselie si sa incerce sa le indrepte. Cerandu-ti scuze iti reconfirmi ca nu esti un om slab.

6.Multumeste-i persoanei cu care comunici atunci cand este cazul. Probabil si tu ai fost de multe ori pus in situatia de a ajuta pe cineva care a uitat sa-ti multumeasca, si nu a fost un sentiment prea placut, nu este asa? Este o metoda foarte puternica de a imblanzi un ego.

Daca vei incerca aceasta reteta astept sa-mi spui cum a decurs procesul. Uneori poate fi chiar amuzant cand vei sesiza schimbarile de comportament ale celorlati, vei vedea! Mult succes!

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *