cum depasim blocajele de comunicare in relatia de cuplu
Psihologie practica / Comunicare

Cum depasim blocajele de comunicare in relatia de cuplu?

cum depasim blocajele de comunicare in relatia de cuplu

cum depasim blocajele de comunicare in relatia de cuplu

Pentru a depasi blocajele de comunicare in relatia de cuplu este important sa intelegem inca de la inceput felul in care creierul femeii si al barbatului actioneaza.

,,Barbatii au sentimentele bine compartimentate in timp ce femeile isi amintesc totul”, afirma psihologul Christiane Northrup.

,,In momentul in care femeile aduc in discutie o problema legata de relatia lor, ele tind sa dezgroape trecutul si sa aduca si alte elemente cu care evenimentul acela este corelat.”

Acest lucru ii determina pe barbati sa vada aceasta abordare epuizanta, considerand-o un atac.

Conform lui Northrup, cea mai buna unealta de comunicare pentru femei este aceea de a invata sa nu se astepte ca partenerul lor sa fie si prietenul cel mai bun si sa pastreze astfel de detalii pentru discutia cu fetele.

Pe de alta parte, psihologul Laurie Moore sfatuieste oamenii sa-si aleaga un partener cu care sa aiba o baza comuna:

,,Este nevoie de o baza din punctul careia comunicarea poate curge inca de la inceput.”

Atunci cand stilurile de comunicare sunt foarte diferite, cuplurile petrec mai mult timp invatand sa comunice decat comunicand.

Regasiti in cele ce urmeaza o serie de pasi prin care ne putem imbunatati diferite aspecte ale comunicarii in relatia de cuplu si in procesul nostru de dezvoltare personala:

1. Spuneti ceea ce aveti de spus.

Stiti vechea zicala: ,,Simt un nod in gat”? Ei bine, aceasta este conexiunea care se creaza intre sanatate si relatii, diferite studii demonstrand ca oamenii care au relatii pline de iubire si sprijin au mai putine probleme de sanatate decat ceilalti.

In cazul in care simtim ca noi comunicam destul de clar cu partenerul nostru, dar acesta nu ne aude, Northrup ne sfatuieste sa reevaluam situatia.

Aceasta afirma ca problemele de comunicare apar la varsta mijlocie, moment in care majoritatea femeilor incep sa observe schimbari in sanatatea lor, in special legate de tiroida. Northrup afirma ca

,,functia glandei tiroide este influentata de capacitatea noastra de a comunica, ceva ce pentru femei a fost blocat timp de mii de ani din punct de vedere social pana de curand.”

2. Comunicarea fara invinovatire

Pentru a realiza acest lucru, iata ce putem face:

• Sa ascultam cu generozitate. Pentru a ne asigura ca am inteles mesajul persoanei respective, o putem parafraza din cand in cand folosind sintagme de tipul: ,,Vrei sa spui ca…” sau ,,Sa inteleg ca tu vrei sa-mi transmiti urmatorul lucru…”.

• Sa vorbim fara sa ne contrazicem. Acest lucru presupune sa folosim propozitii care nu pot fi contestate. De exemplu, ii putem spune partenerului nostru: ,,Nu ma simt bine atunci cand pleci la serviciu fara a-ti lua la revedere de la mine.” Ceea ce transmitem este ca reactionam la un tip de comportament pe care partenerul nostru il afiseaza. Felul in care aducem acest lucru in discutie nu aduce niciun vinovat si ii permite conversatiei sa inceapa fara niciun argument.

• Sa punem accentul pe apreciere. ,,Scorul” dintre apreciere si plangere este indicat sa fie de 5-1 in favoarea aspectelor pozitive ale partenerului nostru.

• Transformarea plangerilor in cereri. De exemplu, ii putem spune partenerului: ,,Daca eu pregatesc cina, faci tu curatenie?” Aspectul cel mai important este acela de a cadea de comun acord in modul cel mai clar posibil.

• Trecerea de la vina la intrebare. Intreaba-te cum poti contribui la o problema de comunicare. In astfel de momente, psihologul Hendricks le recomanda oamenilor tehnica ,,hmmm….” care asigura trecerea intre mintea critica si cea creativa, cat si de la a avea dreptate la a avea o relatie mai sanatoasa. Preferati sa aveti dreptate sau sa fiti fericiti?

3. Folosirea unor instrumente de comunicare:

• Cere si ti se va da. Se spune ca majoritatea oamenilor nu cer ceea ce isi doresc deoarece se tem ca nu vor primi acel lucru. dar opusul acestei fraze este foarte adevarat. Multi oameni sunt surprinsi sa afle ca pot primi ceea ce isi doresc prin simplul fapt ca vor cere asta.

• Arata-i partenerului ceea ce iti doresti sa primesti. Cu alte cuvinte, ofera-i partenerului ceea ce ai vrea ca el sa-ti ofere.

• Invata sa negociezi. Si in ceea ce priveste relatiile de cuplu exista un schimb intre a primi si a da. O fraza de genul: ,,Dragul meu, eu gatesc daca tu speli vasele” este un inceput promitator.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

6 comentarii

  1. Iustin spune:

    Salut! M-ar interesa o carte despre relatii de cuplu si despre comunicare, care chiar ar putea sa ma ajute. Imi puteti recomanda una?

    1. Iubirea la timpul prezent.Paşi către conştienţa relaţiei de cuplu.
      Morrie şi Arleah Shechtman

      1. Iustin spune:

        Mersi! O sa caut aceasta carte 🙂

  2. Iulia spune:

    Hey! Am citit numeroase carti despre relatii pentru ca intotdeauna am crezut ca aceste carti ma pot ajuta sa invat ceva. Totusi, cel mai mult mi-a placut cartea lui John Gray, ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”. Este o carte frumoasa, ce poate fi aplicata in orice relatie, plina de umor. Am auzit la radio ca va veni in Romania, ma gandesc sa merg si eu:) Sper sa iti placa aceasta carte! Spor la citit!

  3. Doru Stefan spune:

    Salut, am citit câteva cărți despre comunicare, acum citesc “dacă m-aș asculta m-aș înțelege” de Jacques Salome. Și am descoperit ca nu știu sa comunic eficient în relația de cuplu cat și în relațiile cu ceilalți. Sunt introvert și ma gândesc ca din aceasta cauza îmi este mai greu sa pot comunica. Am 46 de ani, soția are 43, avem un bait de 13 ani și suntem împreună de 25 de ani. În ultimul an am avut fiecare cate o relație în afara căsniciei, mai întâi ea și apoi eu.
    Ea a fost într-o relație cu un alt bărbat, căsătorit, reușind sa ascundă de mine acest lucru aproape un an, iar în momentul în care am descoperit lucrurile s-au deteriorat rapid, ea a hotărât sa ne separam, fără sa divorțam, eu am plecat în Anglia unde am cunoscut pe cineva cu care am avut o relație de cateva luni. În luna mai am venit pentru 2 săptămâni în concediu. Am avut o discuție în care ea mi-a mărturisit ca apus capăt relației și ar vrea ca eu sa rămân în țară alături de ea și de copilul nostru. Au trecut câteva săptămâni în care totul a fost minunat. După care nu a mai fost. Iar eu nu știu cum sa comunic cu ea, simt ca ea parca nu dorește acest lucru, sa se deschidă în fata mea sau sa avem un dialog. Și ma învinovățesc ca acest lucru se întâmplă din cauza mea, pentru ca nu știu sa comunic eficient. Nu mai știi ce pot sa fac, pentru ca vreau sa avem o relație, încă o iubesc și cred ca și ea ma iubește.

  4. […] Stim cat de importanta este comunicarea intr-o relatie, iar acesta am putea spune ca este ingredientul principal ca o relatie sa mearga. Orice problema cu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *