comunicarea paraverbala sau mesajul din spatele cuvintelor
Psihologie practica / Comunicare

Comunicarea paraverbala sau mesajul din spatele cuvintelor

comunicarea paraverbala sau mesajul din spatele cuvintelor

comunicarea paraverbala sau mesajul din spatele cuvintelor

Fie ca ne place sau nu sa recunoastem, estetica este un aspect la care suntem cu totii sensibili: “ambalajul” conteaza la fel de mult ca “produsul” (poate chiar mai mult)- astfel, ceea ce spui poate fi mai putin important decat modul in care spui.Atat in viata personala, cat si in cea profesionala trebuie sa acordam atentia cuvenita modului in care ne exprimam si sa reflectam asupra formei pe care o dam limbajului rostit.

Forma comunicarii verbale este constituita de elementele paraverbale: volum, ton, ritm, accent, pauze si dictie.

Cu ajutorul acestor elemente de comunicare paraverbala transmitem mesaje subliminale, ce influenteaza interlocutorul la nivel inconstient: in favoarea sau contra noastra! Pentru a profita de latura pozitiva, trebuie sa cunoastem ce presupun fiecare dintre ele.

Despre elemente de comunicare paraverbala

Prin volumul vocii dominam sau ne lasam dominati. O persoana cu voce volubila induce ideea de putere si vitalitate, pe cand una cu voce slaba da impresia de pasivitate si lipsa de incredere in fortele proprii.

Pentru a fi ascultati trebuie sa uzam de puterea vocii, fara insa a exagera, deoarece volumul foarte mare indica o devalorizare a interlocutorului.

Nuantele de tonalitate reprezinta inaltimea de care uzam pentru a pronunta cuvintele. Tonul inalt, strident tradeaza nemultumire si nervozitate si poate fi lesne interpretat ca o “invitatie” la conflict.

Utilizand un “ton de copil” (ades intalnit la femei), alintat, vei sugera nesiguranta, lipsa de experienta, iar interlocutorul te va percepe ca pe o persoana fara autoritate.

Nuanta ce te va avantaja in orice moment este tonul autoritar – fara a fi agresiv, vorbeste cu voce moderata, rar si apasat – in acest mod vei fi perceput ca o persoana calma, sigura pe sine, echilibrata si competenta.

Creierul uman raspunde instantaneu prin supunere fata de tonul autoritar, deoarece ii aminteste de tonul parintesc.

Viteza in vorbire este data de ritm, care poate fi lent sau rapid, calm sau precipitat, insa ideal ar fi sa pastrezi o linie de mijloc. Un ritm prea lent indica o persoana plictisita si fara vlaga – este imposibil sa transmiti un mesaj important vorbind in acest mod- pe cand un vorbitor cu ritm prea rapid va transmite starea de urgenta. Ritmul mecanic, ca un metronom indica o persoana disciplinata, cu vointa de fier, dar care isi controleaza starile afective in mod exagerat.

Daca vrei sa dovedesti ca esti o persoana echilibrata, vorbeste pe un ritm moderat, cu usoare fluctuatii- acest lucru te va ajuta si in cadrul discursurilor: pentru a fi ascultat trebuie sa variezi putin ritmul, altfel intervine o stare de platou ce poate plictisi usor pe cei care te asculta.

Accentul are un rol important in vorbire, de multe ori decisiv- putem accentua silabe, cuvinte sau chiar fraze. Pentru a evidentia anumite idei dintr-un discurs, accentueaza-le, rostindu-le mai rar si apasat, in timp ce treci rapid peste ceea ce ti se pare nesemnificativ sau care te dezavantajeaza.

Pauzele in vorbire sunt de multe ori mai eficiente decat o mie de cuvinte. Ne putem exprima indignarea, uimirea sau tristetea, doar pastrand cateva secunde de tacere. De multe ori ceea ce nu este rostit, dar se subintelege, influenteaza in mai mare masura auditoriul.

Un moment de tacere in urma unei intrebari ce iti este adresata, indica interlocutorului ca reflectezi la ceea ce tocmai ti-a spus sau ca faci un mic efort pentru a-ti aminti ceva.

Iata si un filmulet despre comunicarea paraverbala:

Arta de a pronunta corect, dictia, putem afirma ca este elementul paraverbalului cel mai cunoscut, dar nu neaparat si pus in practica in comunicarea paraverbala. Pronuntand cuvintele clar vei fi perceput ca o persoana competenta si sigura pe sine.

Ne place sa ascultam persoanele cu dictie buna. De ce? Pentru ca aceste persoane nu cer mai mult de la noi decat suntem dispusi sa dam: trebuie doar le ascultam, fara a fi nevoiti sa deslusim ceea ce spun!

Elementele paraverbalului constituie adevarate instrumente de dezvoltare personala prin care poti influenta atitudinea interlocutorilor in favoarea ta.

Uzand de o voce volubila, un ton autoritar cu ritm moderat caracterizat de usoare variatii, accentuand aspectele care te avantajeaza si pronuntand clar si cursiv vei dirija situatia in directia dorita, fara eforturi suplimentare.

Luiza Edu
www.cursdictie.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Madalina spune:

    frumos punctat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *