Comunicarea nonverbala – limbajul corpului

Publicat: 3 iunie 2009
Comentarii: 1 Răspunsuri

comunicarea nonverbala limbajul corpului

comunicarea nonverbala limbajul corpului


Comunicarea nonverbala este o componenta esentiala in viata de zi cu zi.

Fie ca ne ducem la un interviu, ca tinem un discurs, ca avem o discutie sau suntem intr-o situatie care solicita mult autocontrol, comunicarea nonverbala si, mai ales, limbajul trupului, este factorul de care depinde uneori intregul nostru succes.

Acest lucru se inampla deoarece din totalul mesajelor transmise de o persoana si retinute de interlocutor: 7% sunt verbale, 38% sunt paraverbale iar  55% sunt la nivelul comunicarii nonverbale.

De altfel, axioma comunicarii nonverbale evidentiaza faptul ca acest tip de comunicare are relevanta mai mare decat semnalele verbale si paraverbale (tonul vocii, accent, tonalitate etc).

Aceasta axioma enunta urmatorul lucru referitor la comunicarea nonverbala si limbajul trupului:

Cand ceea ce spuneti nu este in concordanta cu ceea ce faceti, interlocutorul va crede ceea ce vede, adica semnalele nonverbale ale corpului dumneavoastra.

Limbajul nonverbal (body language) este cunoscut si sub denumirea de  limbajul trupului sau limbajul corpului este alcatuit din trei componente: mimica, privirea si gestica.

Mimica  se refera la toate fenomenele pe care le putem observa pe fata unui om: miscarile capului, contactul vizual, directia privirii, zambetul.

In privinta privirii, pentru a construi o relatie de comunicare trebuie sa pastram contactul vizual cam 60% – 70% din timp.

De asemenea, exista mai multe tipuri de priviri: oficiala, intima, laterala care atunci cand e insotita de zambet inseamna interes, iar atunci cand e insotita de incruntarea  sprancenelor inseamna ostilitate. La fel, inchiderea ochilor inseamna dorinta de a finaliza interactiunea.

Gestica se refera la limbajul mainilor in termeni de viteza a miscarii, grad de tensiune, pozitii, zone de miscare, mod de tinere a degetelor, distanta dintre maini si corp.

Mai jos sunt cateva imagini cu posibile posturi pe care le poate adopta cineva in timpul unei discutii si cu decodificarea lor din registrul nonverbal in cel verbal:

comunicare nonverbala

 

La fel, pozitia mainilor ne poate da nenumarate indicii despre starea cuiva. Enumeram mai jos cateva pozitii ale mainilor si semnificatia lor in contextul limbajului corpului:

 • mainile deschise, relaxate, dezvaluie o atitudine pozitiva, o invitatie la sinceritate
 • bratele incrucisate inseamna respingere
 • bratele tinute la spate inseamna neliniste
 • managaierea barbiei arata ca ascultatorul evalueaza pozitiv ceea ce aude
 • tragerea usoara a lobului urechii este un semn de suspiciune
 • masarea cefei indica un sentiment de frustrare
 • sprijinirea barbiei in palma tradeaza plictiseala
 • palmele inclestate arata tensiune
 • jocul cu pixul este un semn de nerabdare
 • frecarea palmelor indica anticipare

De o foarte mare importanta in comunicarea nonverbala sunt postura si orientarea corpului.

Se refera la felul in care un om sta la un moment dat si la modalitatile prin care isi modifica postura corpului.
Astfel, exista cateva pozitii de baza cu ajutorul carora putem identifica starea de spirit a oamenilor care fac parte dintr-o audienta, de exemplu:

limbajul corpului

Asadar, pozitia picior peste picior si brate incrucisate, picioarele peste bratul scaunului, picioarele pe birou sau leganarea, batutul din picior arata toate lipsa de interes. Totusi, cand picioarele sunt incrucisate iar pozitia corpului este indreptata spre interlocutor, este un semn de intelegere si cooperare.

Inclinarea usoara a corpului inainte arata interes. Inclinarea corpului spre spate arata lipsa de interes. Intoarcerea corpului intr-o parte in timp ce interlocutorul vorbeste, indica dorinta de a incheia discutia.

Cunoasterea acestor informatii despre comunicarea nonverbala si limbajul corpului ne ajuta sa ne atingem mai usor obiectivele unei discutii, ale unei prelegeri sau expuneri iar cel care aprofundeaza tainele comunicarii nonverbale are, cu siguranta, mai mult succes in ceea ce isi propune in viata si in procesul de dezvoltare personala.

Resurse despre comunicarea nonverbala si limbajul trupului:

De ce comunicarea nonverbala este atat de importanta?
Comunicarea nonverbala: de ce zambim?
Indicatori ai anxietatii in comunicarea nonverbala
Comunicare nonverbala – indicatori ai supunerii

 • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

 • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

  Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *