ascultarea activa leapsa care ne ar putea salva relatiile
Cu totii ati jucat leapsa macar o data in viata.
Avand in minte regulile acestui joc pueril, ma intreb cum ar fi daca am crea o leapsa care sa ne ajute sa ne imbunatatim relatiile. Cum ar fi daca o leapsa a emotiilor pozitive ar face inconjurul lumii? Cum ar fi daca am da de la unul la altul sarcina de a ne asculta, de a ne intelege sau de a ne iubi?
Astazi va voi oferi o leapsa care are in vedere un aspect important al comunicarii, ascultarea activa.
Ascultarea activa trece dincolo de granitele judecatii sau interpretarii. Chiar daca multi dintre noi afirmam ca suntem ascultatori desavarsiti, realitatea este cu totul alta, in special in ceea ce priveste relatia de cuplu.
Adesea, partenerii nu pot realiza un rezumat concret al lucrurilor pe care partenerul lor tocmai le-a spus deoarece exista o tendinta de a se gandi la ceea ce urmeaza ei sa spuna inainte ca acesta sa incheie ceea ce are de impartasit.
Atunci cand avem in vedere o cearta, partenerii se pregatesc sa se apere, neascultand pana la capat argumentele celuilalt. Astfel, se produce un transfer al mesajului comunicarii, conversatia fiind mai degraba despre punctul de vedere al ascultatorului decat despre problema pe care partenerul isi dorea sa o aduca in discutie. In acest punct, granita dintre o discutie si o cearta devine din ce in ce mai fragila.
Ce este ascultarea activa?
Una dintre posibilele solutii pentru astfel de scenarii este ascultarea activa. Aceasta presupune ascultarea celuilalt prin oferirea unui feedback care arata faptul ca receptorul a auzit, cat si a inteles mesajul care i-a fost transmis.
Exista 3 componenete de baza ale ascultarii active:
1. Intelegerea – acesta este primul pas in ascultarea activa. El implica analizarea si ascultarea celuilalt fara a tine cont de lucrurile care ii pot distrage atentia.
2. Retinerea – In acest caz, ascultatorul isi aminteste ceea ce vorbitorul a spus astfel incat intregul mesaj sa fie inteles. De asemenea, aici sunt incluse si gesturile si mimica celuilalt, limbajul nonverbal fiind o parte esentiala in ascultarea activa.
3. Oferirea unui feedback. In acest moment, putem parafraza ceea ce a spus partenerul nostru pentru a fi siguri ca am inteles ceea ce vrea sa ne comunice. Faptul ca ii vom repeta mesajul pe care el ni l-a transmis il va ajuta sa inteleaga ca este atat auzit, cat si ascultat.
-
Cum sa integrezi ascultarea activa in relatia ta?
1. Priveste-ti partenerul. Atunci cand partenerul tau doreste sa-ti vorbeasca, da-i de inteles ca iti oferi disponibilitatea pentru acest lucru. Asadar, nu-i spune ca-l asculti in timp ce speli vasele sau in timp ce intinzi rufele, ci arata-i ca acest lucru este la fel de important si pentru tine.
2. Mentine un contact vizual. Acesta este un alt aspect pe care ascultarea activa il impica, avand conditia de a nu-i fixa sau forta privirea deoarece s-ar putea sa se simta luat in vizor.
3. Elimina lucrurile care v-ar putea distrage atentia. Daca prietenul tau isi doreste sa discutati despre activitatile pe care le puteti face in weekend, nu citi mailurile si nici nu butona in fata televizorului. De asemenea, roaga-l si pe el sa renunte la obiectele care ar putea oferi o directie nedorita procesului comunicarii.
4. Foloseste-ti mimica pentru a-i arata daca il intelegi sau nu. Da din cap aprobator, ridica din sparnceana, stramba din nas. Sau spune din cand in cand: “Aha!”, “Interesant” sau pur si simplu du mai departe discutia prin a intreba: “Si ce ai facut apoi?” sau “Ce a spus?”.
5. Concentreaza-te numai pe ceea ce iti spune partenerul tau. Nu te gandi la ceea ce va urma sa spui. Conversatia isi va urma astfel ritmul firesc, iar mesajul partenerului tau va ajunge la tine cu mai multa usurinta.
6. Diminueaza lucrurile din interior care iti pot distrage atentia. Ascultarea asctiva implica si constientizarea trairilor tale. Daca tu observi ca mintea ta incepe sa plece usor, usor de la locul faptei, atunci incearca sa-i transmiti mesajul ca va trebui sa fie atenta numai cateva minute, dupa care poate zburda linistita.
7. Pastreaza-ti mintea deschisa. Inainte de a spune ca nu esti de acord cu ceea ce partenerul tau isi spune, asteapta ca acesta sa termine tot ceea ce are de spus. Nu incerca sa faci presupuneri despre ce gandeste partenerul tau. Asculta-l doar.
8. Evita sa-i spui celuilalt cum ai reactionat intr-o situatie similara. In schimb, fa acest lucru daca partenerul tau chiar iti cere sa-i impartasesti si experienta ta.
Poate ca dincolo de aceste tehnici, ar trebui sa retinem ca ascultarea activa il va face pe cel de langa noi sa se simta apreciat, respectat si iubit. Astfel, comunicarea va putea atinge un nivel mai profund in relatiile noastre, oferindu-ne o mai mare intimitate.
Leapsa: Practica astazi ascultarea activa fata de partenerul tau. Si nu uita sa dai leapsa mai departe!