Arta ascultarii

Publicat: 30 aprilie 2008
Comentarii: Fără răspunsuri

arta ascultarii

arta ascultarii


Arta ascultarii este un dar extraordinar pe care il putem face celorlalti, dar si noua insine.

Cand ii ascultam pe ceilalti, le demonstram ca ceea ce au ei de spus este important. Le inspiram incredere. Chiar si daca ce au ei de spus nu ne ajuta, trebuie sa fim constienti ca a-i asculta ii va ajuta pe ei, pentru ca asa cum florile infloresc in lumina soarelui, tot asa oamenii se dezvolta cand sunt ascultati de cineva.

Si pentru cei care asculta exista un beneficiu major: Cum putem invata daca nu prin ascultare? Zeno din Citium spunea, acum 2000 de ani: “Motivul pentru care avem doua urechi si o gura este pentru a vorbi mai putin si a asculta mai mult.” 
Cand ii ascultam pe cei din jur, putem invata. Ascultarea activa este un principiu de baza pentru dezvoltare personala. Henry Kaiser spunea “ Evoluez in momentul in care am in jur oameni mai inteligenti decat mine pe care ii ascult. Si cred cu tarie ca oricine este mai informat decat mine in privinta unui subiect.”

Ascultandu-i pe altii invatam ce sa facem si ce sa evitam. In acelasi timp, intarim relatii. Prietenii care se confeseaza ne dezvaluie faptul ca si ei experimenteaza aceleasi sentimente ca si noi. Astfel, nu ne mai simtim singuri. A asculta este si o oportunitata pentru a consola si a-i face pe ceilalti sa se simta mai bine.

Cum sa ascultam activ?

Nu este usor sa fim buni ascultatori. Cea mai usoara forma de ascultare este aceea de a asculta radioul. In rest, este extrem de dificil. Ce face ascultatul sa fie atat de dificil? Ego-ul nostru. Adesea pretindem ca ascultam, dar mintea noastra e in cu totul alta parte, incercand sa gaseasca ceva de spus. Nevoia de a intrerupe si de a vorbi este foarte puternica. Vrem sa ne auzim si pe noi insine intr-o conversatie, doar pentru a ne confirma si valida existenta. Si daca partenerul indrazneste sa vorbeasca, in loc sa ne oprim dupa ce ne-am spus parerea, continuam sa vorbim spre propria satisfactie.

Deci, care ar fi regulile pentru o ascultare activa?

Mai intai, sa ne bagam ego-ul in buzunar. Sau sa-l lasam la usa. Sa ne uitam la cel din fata noastra si sa ne concentram pe ceea ce ne spune. Sa ne intrebam ce putem invata din aceasta situatie si cum putem beneficia amandoi din aceasta conversatie.

Apoi, una din cele mai importante reguli de comunicare: sa fim constienti de opiniile noastre si de atitudinea noastra. Ascultam obiectiv sau coloram ceea ce se spune prin propria noastra interpretare? Pentru a evita distorsionarea faptelor si proasta intelegere a partenerului, este recomandat sa oprim conversatia din cand in cand si sa verificam daca am inteles corect. Pur si simplu sa spunem: “Deci, tu spui ca…” sau “Ceea ce vrei sa spui cu asta este ca…”

Pentru a avea beneficii maxime de pe urma conversatiei, trebuie sa incercam sa ne punem in locul celui care vorbeste. Sa le intelegem emotiile si de ce ceea ce spun este semnificativ pentru ei. Cand facem acest lucru, putem sa ne largim orizontul de experiente si de cunoastere. Acest lucru il va face pe vorbitor sa se deschida mai mult. Astfel, ambele parti experimenteaza un proces de crestere prin intermediul unor simple regule ale ascultarii.

Sa ne aducem aminte insa ca nu putem merge kilometri in pantofii altcuiva pana nu i-am dat jos pe ai nostri; deci sa-i dam jos ! Sa renuntam la ego! Si daca dorim sa devenim cu adevarat intelepti, sa nu incetam niciodata sa cerem pareri oamenilor.

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *