Adevaruri simple despre comunicarea in cuplu

Publicat: 28 august 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

 

adevaruri simple despre comunicarea in cuplu
adevaruri simple despre comunicarea in cuplu

Ce-ati zice, doamnelor si domnisoarelor, sa lasam deoparte revistele glossy cu “15 modalitati de a fi mai atractiva”, “40 de secrete din relatiile lui anterioare” sau “27 de motive pentru care nu te mai tine in brate noaptea?”

Iar dumneavoastra, domnilor, cum ar fi sa uitati pentru moment de groaza teribila pe care v-o produc cuvintele “trebuie sa discutam”?

Am vazut cu totii pe site-uri de socializare sau matrimoniale persoane (din categoria celor care au dezvoltat o intreaga ideologie despre relatiile de cuplu) care decreteaza liste intregi despre cum ar trebui sa fie, sa arate, sa manance sau sa cante persoana ideala ori, la polul opus, cei care se caracterizeaza (la limita stupidului) “nush ce sa zic…mai bine te las sa ma descoperi tu” (sic!).

Adica ii avem pe cei care in materie de comunicare de cuplu sunt enciclopedii ambulante si litera de constitutie, si pe cei care habar n-au sa spuna doua vorbe despre ei insisi (desi manifesta intentii matrimoniale), daramite sa emita ceva inteligibil despre relatiile de cuplu.

Cu siguranta nu ne dorim sa fim in niciuna dintre aceste doua categorii.

Dar sa presupunem ca am trecut peste aceasta faza, avem pe cineva in viata noastra, avem o relatie si – femeile fac asta prea des, barbatii prea rar – ii luam “pulsul”. Oare avem o relatie de cuplu disfunctionala? Mergem in directia corecta? Mergem in vreo directie?

Inainte sa ne catalogam relatia in vreun fel, sau sa ne etichetam partenerul in vreo categorie sau alta, sa reflectam putin la cateva adevaruri de bun simt despre relatiile si comunicarea in cuplu.

Care ar fi setul de reguli de a ne purta unul cu altul care sa ne asigure o relatie sanatoasa si o dragoste durabila?

Care ar fi acele afirmatii rezonabile despre doi indivizi care formeaza un cuplu si despre modul in care se desfasoara “jocul” in doi?

Va propunem cateva indicii:

1. In discutiile pe teme delicate ar trebui sa lasam deoparte furia si frustrarile.

Usor de zis, greu de facut. Certurile si disensiunile pornesc tocmai din cauza frustrarilor. O solutie ar fi sa respiram adanc, sa coboram vocea si sa ii vorbim celuilalt asa cum ne-am dori sa ne vorbeasca el/ea noua.

2. Nu jucam un meci de cine are dreptate versus cine nu.

Problema este a amandurora. Tendinta de a lansa acuzatii si a-l “desfiinta” metaforic pe cel din fata ta nu-ti va aduce satisfactia unei batalii castigate ci adevarul amar ca ajuns intr-un moment in care ti-ai dorit sa-l ranesti pe omul cel mai apropiat de tine.

3. Nu trebuie sa gandim mereu la fel si sa ne placa exact aceleasi lucruri, fara exceptii.

Evident, o relatie de cuplu este despre atractie reciproca, impartasirea unor valori si idealuri comune, despre sprijin reciproc. Dar o relatie este si despre cum ne completam unul pe celalalt, cum ne fascineaza diferentele, cum invatam sa ne acceptam unul altuia “ciudateniile”.

Daca nu gandim la fel intr-o problema sau alta, optiunile viabile sunt de a accepta diferentele de opinie, sau – daca problema e una vitala pentru cuplu – sa gasim un compromis bun pentru amandoi. Viziunile diferite nu se armonizeaza incercand sa impunem cu forta modul nostru de a gandi si victimizandu-ne daca nu reusim.

4. O problema de viata nu se rezolva intr-o disputa de 15 minute in bucatarie.

Ne grabim deseori sa transam lucrurile ca si cum am fi contra cronometru. Vorbim despre angajamente si investitii (materiale sau nu) pe termen lung, despre rude si frustrari de lunga durata, si facem toate astea tocmai dupa o zi lunga, obositi si stresati, gata sa izbucnim.

Nu degeaba se spune ca noaptea e un sfetnic bun. Si decat sa te certi in bucatarie in timp ce masina de spalat vase bolboroseste, nu mai bine luam un pahar de vin si ne ducem in dormitor, sa reflectam pe indelete, sa ne calmam?

E mult mai probabil ca dormitorul, patul, un pahar de vin, o muzica in surdina si vorbitul in soapta sa duca la o “rezolutie pasnica” pentru ceea ce ne framanta, iar o seara ce anunta o cearta, se poate chiar transforma la final intr-o noapte romantica.

5. Cuvintele magice.

Stii oare sa transformi ocara in dojana, frustrarea – in exprimarea onesta a nelinistii, teama – in cererea de a-ti fi impartasite sperantele, sau dezamagirea – in regret sincer? Stii sa spui cuvintele magice ca sa indulcesti amarul celui din fata ta si sa-l faci sa-ti raspunda la fel?

Cuplul perfect are un vocabular din care nu lipsesc niciodata cuvintele : “te ascult”, “o sa fie bine”, “imi pare rau”, “esti bine?”, “iti multumesc”. Uneori cuvintele astea sunt mai importante decat sa spui “te iubesc” cu patos, de o suta de ori.

  • banner certificare
    banner certificare
  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *